Søndag den 21. marts kom hundredtusinder af kurdere i alle aldre, men flest unge mennesker, til Diyarbakir, det tyrkiske Kurdistans hovedstad, for at fejre Newroz, en festligholdelse af forårets første dag.

af Mireille Court

Foto: Bertil Videt – Wkimedia

 

Det er en meget vigtig fest for kurderne, som [ifølge legenden, o.a.] fejrer grovsmeden Kawas oprør mod tyrannen Dehak, en lidt anderledes version end den iranske, men i begge tilfælde gør det en ende på undertrykkelsen.

 

I år havde Newroz en særlig karakter, fordi Tyrkiet ligesom næsten alle verdens lande lider under Covid-19 bølgen, men også fordi en anden virus hærger det tyrkiske demokrati: landets islamisk-konservative regering i forbund med Det Nationale Aktionsparti (Milliyetçi Hareket Partisi, MHP), det højreekstreme parti, hvis tilhængere – de omtågede ”Grå Ulve” – er ved at blive forbudt i Frankrig.

 

Bliver HDP forbudt?
I de sidste måneder har ti parlamentsmedlemmer fra Folkets Demokratiske Parti (Halkların Demokratik Partisi, HDP) fået ophævet deres parlamentariske immunitet. De er blevet dømt under forskellige påskud som deltagelse i en demonstration til støtte for Kobane, der blev angrebet af jihadister, eller formodede forbindelser til Ankaras sorte får, PKK (Kurdistans Arbejderparti, Partiya Karkerên Kurdistanê). Den 17. marts fik parlamentsmedlemmet Omer Faruk Gergerlioglu ophævet sin immunitet, for at han kunne afsone to et halvt års fængsel på grund af en mere end to år gammel tweet. Som parlamentsmedlem var han kendt for sit utrættelige forsvar for menneskerettigheder og frihedsrettigheder i Tyrkiet. Dagen efter blev det desuden meddelt, at én af formændene for Menneskerettighedsforbundet, Öztürk Türkdogan, var blevet arresteret. 60 borgmestre fra HDP er blevet afsat og erstattet af administrative ledere siden valget i 2018, og arrestationer af aktivister og ledere fra HDP er taget til. Mere end 800 er i øjeblikket fængslet og kan vente hårde domme.

 

Men det værste er uden tvivl stadig på vej, for den tyrkiske regering vil officielt kræve, at HDP bliver fuldstændig forbudt som politisk parti af Forfatningsdomstolen. Forfatningsdomstolen er den højeste retsinstans i Tyrkiet og stammer fra forfatningen fra 1982 og militærkuppet i 1980. Den kan forbyde et politisk parti og standse den offentlige finansiering af partiet. Ud over det ledsages det af et krav om at forbyde hundredvis af ledere og mellemledere fra HDP at danne et nyt parti under et andet navn eller simpelt hen at være politisk aktive.

 

Erdogan vil lukke munden på kurderne
Den kurdiske bevægelse er vant til gentagne forbud: HEP, DEP, HADEP m.fl., der ofte stillede op til valg som ledende i alliancer, er blevet forbudt. HDP er anderledes. Det er et stort parti med støtte fra en væsentlig del af befolkningen og fra den tyrkiske venstrefløj, langt ud over sin forankring i den kurdiske bevægelse. I juni 2015 fik det helt nye parti næsten 14 procent af stemmerne og 80 pladser ved parlamentsvalget, og AKP mistede sit absolutte flertal, noget den tyrkiske præsident Erdogan aldrig har tilgivet dem. Selv efter parlamentets opløsning og måneder med skjult borgerkrig anstiftet af aktivister fra den yderste højrefløj og AKP, lykkedes det HDP at få 68 pladser i parlamentet ved valget i november 2015. Det har bekræftet dem som den tredjestørste politiske kraft i landet.

 

AKP-regeringen og dens allierede på den yderste højrefløj vil have gjort en ende på HDP, men indtil videre er de gået frem med små skridt. De har afsat en viceborgmester, som f.eks. Gultan Kisanak i Diyarbakir, og dømt ham til 11 års fængsel, så et parlamentsmedlem, så en anden viceborgmester, så endnu et parlamentsmedlem… På den måde har de kunnet afprøve det ”internationale samfunds” og Europas reaktion. I det totale fravær af reaktioner bortset fra nogle få grynt af misbilligelse, der ikke blev fulgt op af sanktioner, er de gået over til kraftigere midler. Den tyrkiske præsident Erdogan vil definitivt lukke munden på kurderne og knuse kurderne i Rojava [i det nordvestlige Syrien, o.a.] med bomber fra sine F16-fly.

 

Men den unge og glade folkemængde til Newroz i Diyarbakir og alle byerne i regionen viftede med flag i HDP’s farver og var der den 21. marts for at minde ham om, at slaget langt fra er vundet.

 

24. marts 2021

 

Oversat fra Le Hebdo L’Anticapitaliste af Poul Bjørn Berg

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com