En ny kalender er klar til næste år - Den Nøgne Sandhed - kalender for 2024 - udgivet af Bedsteforældrenes Klimaaktion. Nøgenhed på to måder: Afklædte bedsteforældre fysisk, og om den alvorlige situation for klodens klima- og biodiversitet - altså den nøgne sandhed.

af Svend Vestergaard Jensen

For hver side, hver måned, i kalenderen skal “Nino-findes” – en lille grøn dinosaur. Ikke “find Holger”, men Nino. Nino udtrykker dels, at dinosaurerne forsvandt ved den 5. masseuddøen, dels at bedsteforældre tænker på deres børnebørns fremtid og risiko ved den 6. masseuddøen, som vi står foran, måske endda midt i.

 

Måned for måned

Bedsteforældrenes Klimaaktion er en del af den bredere klimabevægelse og samler interesserede folk over 50, der er bekymrede over, hvilken verden der overlades til fremtidige generationer. For bevægelsen hænger klimakrise og biodiversitetskrise sammen, hvilket fremgår af hver måneds tema ved siden af et billede med “find Nino” blandt de nøgne mennesker.

 

Kalenderen er ikke bare kritik af verdens – og Danmarks tilstand, men budskabet er også at udbrede de gode og rigtige skridt til, hvordan problemerne kan løses – ikke mindst ved pres på politikerne til at tage ansvar og handle hurtigt og effektivt for grøn omstilling og bæredygtig udvikling, så netop fremtidige generationer kan leve et liv sammen med andre levende væsener.

 

Emner for hver måned – altså en måned “til at lære lektionen”, som

– e-affald og strømforbrug

– mikroplast

– landbruget

– biodiversitetskrise

– transport

– storme

– tørke

– byer og varmere klima

– fast fashion

– skovenes betydning

– det globale havniveau stiger

– tipping points

 

Korte og præcise tekster til oplysning for dem, der ser den dagligt eller blot kommer en gang i mellem på besøg. Kalenderen er oplagt til steder, hvor der kommer en del mennesker forbi.

 

Nøgenhed

Hvorfor denne nøgenhed? Bedsteforældre-bevægelsen skriver: “Nøgenhed udstråler en sårbarhed. Vi mennesker er sårbare, især når der opstår kriser. Vi bliver født nøgne. Nøgenhed kan udstråle et ønske om en ny begyndelse. At vi smider det gamle tankegods ud i forhold til vores forbrug og energikrævende adfærd. Det kræver mod og overvindelse at lade sig fotografere nøgen. Dog er klima- og biodiversitetskrisen så alvorlig, at vi har fundet modet til at smide tøjet”.

 

En kalender er god at have, og den her kan man hver måned blive klogere af og tage et afsæt fra til handlinger. Den er let tilgængelig i form og indhold. Den er forsynet med enkelte citater, såsom den amerikanske politiker, Alexandria Ocasio-Cortez: “Håb er noget, man skaber gennem sine handlinger”. Og FN´s generalsekretær, Antonio Guterres: “Klimaforandringerne er her. De er frygtindgydende. Og det er bare begyndelsen. Den globale opvarmnings tid er forbi. Den globale opkognings tid er begyndt. Man kan ikke indånde luften. Varmen er ubærlig. Og profitjagten på fossile brændstoffer og klimainaktivisme er uacceptabel”.

 

Den Nøgne Sandhed – kalender 2024. udviklet af Bedsteforældrenes Klimaaktion. Pris 100 kroner. Kan bestilles fra Klimabevægelsen

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com