content-picture.php

Selvorganisering var kodeordet, da 550 unge revolutionære socialister mødtes i den spanske stat til en uge i diskussionens, planlægningens og afslapningens tegn. Den bedste lejr nogensinde, lød det fra folk, der havde været med før. Og de nye deltagere på Fjerde Internationales Socialistiske Ungdomslejr? De skal helt klart med igen næste år.

af Af Nina Trige Andersen

Da Celeste satte sig ind i bussen i København, vidste hun, at hun ville fylde 18 inden bussen landede på International Socialistisk Ungdomslejr (ISUL) i Den Spanske Stat. Men hun vidste ikke, at hun inden ugen var omme, ville have holdt sin første tale foran 550 mennesker. På engelsk. Det er én af de ting, en uges selvorganiseret lejr for unge revolutionære socialister kan gøre.

Årets lejr, organiseret af Fjerde Internationale, var den bedste nogensinde, mente de, der havde været med før. Og de nye – de skulle så meget med næste år, lød det under evalueringen. Men hvad var det, der var så fantastisk?

Tja, det var vel både de inspirerende politiske diskussioner om alt fra hvordan familien hænger sammen med patriarkat og kapitalisme og hvorfor klimakrisen ikke kan løses uden et opgør med det herskende økonomiske system, til hvordan spanske kammerater organiserer MacDonalds-arbejdere og presser ledelsen til at acceptere faglige krav.

Og oplevelsen af selvorganisering af unge i praksis, der betyder, at vi selv står for alt: toilettjanser, politiske brandtaler, kvindefest og LGBT-fest (LGBT = Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), diskussioner og beslutninger om man må sælge Nestlé på lejren eller bade nøgen i poolen.

Måske havde det også lidt at gøre med vinstafet og sangworkshops, og følelsen af, at selvom mange ikke kendte hinanden, da vi tog afsted, var de seksten danske deltagere blevet venner på kryds og tværs i delegationen og med en masse andre unge fra hele verden, inden bussen seks dage senere kørte mod København igen.

Den danske delegation på lejren bidrog massivt til det politiske program på lejren. Vi stod for workshops om Ungdomshuset, om herskerteknikker, og om Islam og feminisme. Vi holdt taler om feministisk kamp, om sammenhængen mellem LGBT-kamp og marxisme, og om opbygningen af brede antikapitalistiske partier. Og vi var aktive i de permanente workshops (dvs. en workshop, hvor folk mødtes hver eftermiddag hele lejren) om klima og om faglig kamp og på både kvindepladsen og LGBT-pladsen. Alle opgaver blev på forskellig vis løftet i fællesskab. Celeste fik hjælp at to andre kammerater til at skrive talen om feministisk kamp, og hele delegationen sad og heppede på første række, da hun leverede den med overbevisning og humor. Gedved og Lunas workshop om Ungdomshuset havde generalprøve foran den danske delegation og vores to filippinske kammerater på en cafe i en by nær lejren. Og de permanente workshops og pladserne blev diskuteret og evalueret på delegationsmøderne.

En af styrkerne ved ISUL er, at de politiske diskussioner ofte bliver til fremadrettet handling. Den permanente workshop om klima blev f.eks. starten på at mobilisere til klimatopmødet i København 2009. LGBT-pladsen  fik organiseret en arbejdsgruppe, der skal planlægge et politikudviklingsseminar i Amsterdam sommeren 2009, og på mange workshops blev der udvekslet både erfaringer og emailadresser, så folk kan holde kontakt, udvikle ideer og organisere aktioner efter lejren.   

SI bringer i den næste tid flere artikler om og inspireret af årets ISUL, så følg med på sitet.

Læs også artiklen Fagligt fælles fodslag og international inspiration

Lidt statistik om sammensætningen af deltagere på lejren:

Danmark: 15
Belgien: 19
England: 6
Frankrig: 193
Tyskland: 13
Grækenland: 43
Italien: 81
Holland: 3
Filippinerne: 2
Portugal: 26
Skotland: 4
Den Spanske Stat: 135
Sverige: 4
Schweiz: 13
I alt: 558 deltagere
 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com