Coronaen truer manges helbred eller kan ende med en knust tilværelse. Ikke alle er dog kede af pandemien. For regeringsledere med autoritære tendenser kan coronaen blive påskuddet til at forringe demokratiet, og give øget magt.

af Arne Lund

Foto: Demo i San Francisco 29. februar. Liberationnews.org

 

Ikke overraskende udnyttes coronaen af nationalistiske og højreradikale kræfter til at oppiske had og fordomme mod “de fremmede,” eller mod etniske og/eller religiøse minoriteter. Trump slog tonen an, da han i begyndelsen af marts kaldte coronaen for “kineser-epidemien.” Andre politikere og medier tog tråden op, og derfra spredte den sig til “gaden”, hvor kinesere eller folk med øst-asiatiske træk blev svinet til eller overfaldet.

 

En pandemi ledsages altid af overtro, fordomme og uvidenhed – samt trangen til at give den et menneskeligt ansigt. I coronaens tilfælde er det også svært at bruge slanger og flagermus som syndebukke. Det går lettere med fattige flygtninge, muslimer eller jøder.

 

Det er der ikke noget nyt i. Den sorte død (1347-52), der kom fra Asien, dræbte en tredjedel af Europas befolkning (ca. 25 mio. mennesker), og blev tilskrevet jøderne. Jøderne fik også skylden for senere pest- og koleraepidemier, og hvis ikke dem, så romaerne, i nutiden muslimerne.

 

Svineinfluenzaen opstod i Mexico i 2009, og udviklede sig til en pandemi, værst ramt blev USA, Fjernøsten og EU. De, der lignede mexicanere, blev udsat for hetz og overfald i USA.

 

WHO forsøger at undgå etniske spændinger ved at give epidemierne en neutral betegnelse. Svineinfluenzaen hedder “H1N1”, og coronaen Covid-19. Lige lidt hjælper det, de højrenationale gør som de vil. At forbinde etniske grupper med en epidemi er en stigmatisering, der træder i stedet for kliniske data om, hvordan epidemier udvikler sig. Stigmatiseringen medvirker til, at kostbar tid spildes, og at epidemien breder sig.

 

I det følgende nogle eksempler på, hvad der siges og skrives.

 

Danmark

I den lettere ende er DF’s krav om stop for de mange asylansøgere, der vælter ind over grænserne – i det mindste til der er styr på situationen. DF har ikke meget at have kravet i, for siden 14. marts, hvor kontrollen trådte i kraft, er der kommet to asylansøgere til den dansk-tyske grænse. Ingen af dem viste tegn på at være smittet.

 

Mere skarp er Pernille Vermund, der nu er fædrelandsordfører for Nye Borgerlige. Hun er ikke tryg ved at “migranter, der måske er smittebærere, kommer ind i landet… de udgør formentlig en stor sundhedsrisiko.” Hun kræver, at de (angiveligt) 30.000 illegale, der er her i landet, og sikkert ofte er kriminelle, skal opspores og afsondres fra samfundet, thi de udgør en smittefare.”

 

Mere schwung er der over Mikael Jalving, der i Jyllands Posten skriver: “Drop panikken over coronavirusset. Indvandringen er langt farligere… Virusser kommer og går, men overklassen og venstrefløjen bryder sig ikke om at høre, at indvandringen fra de varme lande er langt alvorligere.”

 

På Stram Kurs’ blog fortæller maleren Uwe Max Jensen om tyverier af sprit og værnemidler fra hospitaler. En af beretningerne stammer fra Jyllands Posten, men lider under, at “den mellem-østlig udseende tyv smed tyvekosterne fra sig, da han blev forfulgt af vagterne,” og så er det vel så som så med tyveriet. Et andet tilfælde stammer fra Herlev Hospital, hvor tyvene ikke havde held med at stjæle noget. Videoovervågningen viste intet om tyvenes identitet og herkomst, og maskerede var de ikke, fortalte politiet til Ekstra Bladet. Uwe Max Jensen ved dog, at det var de.

 

Rasmus Paludan skriver, at coronaen nu er nået til Gaza. På grund af høj befolkningstæthed, et sammenbrudt sundhedssystem, og befolkningens dårlige helbredstilstand, vil et større udbrud her være katastrofalt. “Men det løser måske det palæstinensiske problem?”

 

Sverige

Først i marts blev Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, udvist af Tyrkiet. Han blev anholdt nær den græske grænse, hvor han delte flyveblade ud til syriske flygtninge: “Sverige er fyldt. Lad være med at komme. Vi kan ikke give jer flere penge eller husly” – underskrevet “Det svenske folk og Sverigesdemokraterne.” Hjemme i Sverige kørte SD en kampagne, der koblede indvandring sammen med coronaen, og det må man, ifølge svensk lov om “hetz mod en særlig befolkningsgruppe”, ikke. Så nu er Åkesson meldt til politiet.

 

Tyskland

Alternativ für Deutschland angriber Merkel for ikke at kunne løse corona-krisen eller stoppe “tilstrømningen af smittebærende asylansøgere.” Borgerne skal beskyttes, og da EU (der ikke tager sig af sundhedspolitikken, det er EU-landenes ansvar) har spillet fallit, er der kun nationalstaten tilbage. AfD kræver desuden, at klimapolitkken skrinlægges; nu handler det om borgernes sikkerhed.

 

Både AfD og det nynazistiske NPD angriber globaliseringen, der har medvirket til, at coronaen spredte sig så hurtigt. Slemt er det desuden, at der næsten ikke produceres noget i Tyskland, for alle jobs er sendt til lavtlønslandene. Derved har erhvervslivet opnået store profitter, og de, der kun har få erhvervsfaglige kvalifikationer, kan intet arbejde finde

 

England

Boris Johnson afviste – som Trump – i starten, at gribe ind. Mente, at den bedste forebyggelse var en flokimmunisering, hvor befolkningen smittede hinanden, og ellers “tog det med ro, og fortsætte som vanligt”. Da dødstallene steg, sadlede han om og fik vedtaget love, der giver politiet og immigrationsmyndighederne mulighed for at anholde folk, der mistænkes for at være smittebærere. Et tiltag, der kan være risikabel for kinesere og østasiater. Ganske som de tiltag, der blev indført efter 11. september 2001, ramte engelske muslimer, der enten blev mobbet eller overfaldet.

 

Hovmod stod for fald: Nu er Boris Johnson selv testet positiv – han havde flere gange ignoreret sundhedsstyrelsens instruktioner, så nu sidder også han hjemme og lider.

 

Selvom Nigel Farage fra UKIP fik sit Brexit, så er han stadig på krigsstien. “Coronaen må ikke bremse forhandlingerne om Englands snarlige udtræden af EU. Jo hurtigere vi kommer ud, desto billigere slipper vi for corona-krisens økonomiske virkninger.” (Newsweek 18.03.2020)

 

Farage støtter Trump i, at coronaen bør kaldes for kineser-virus, og “at England skal konfrontere Kina, der ikke har styr på hygiejnen, og hvad der sælges på markedspladser, hvor smitten opstod. Først kom SARS, så svineinfluenzaen, og nu coronaen, alt sammen fra Kina. Hertil kommer den kinesiske regerings forsøg på at undertrykke coronaen. Vi bør overveje, om vi ønsker at have forbindelse med et sådant land, der er et kommunistisk diktatur. Ingen globale ledere tør kritisere kineserne for talrige brud på menneskerettighederne, men det må vi nu. Globaliseringen er gået så vidt, at den er til fare for vores liv og for vore samfund.”

 

Frankrig

Her kræver Marine Le Pen grænsen til Italien lukket, hvorfra smitten – og asylansøgere – kommer. Grænsen er allerede skarpt bevogtet, og coronaen er overalt i Frankrig, så det er et slag i luften.

 

Der skal være præsidentvalg næste år, og Le Pen håber, at Macron ikke klarer opgaven – ligesom han heller ikke har været i stand til at imødekomme og forstå de Gule Vestes vrede, hvor kritik af globaliseringen er væsentlig. Marine Le Pen bruger corona-krisen til at profilere sig selv forud for præsidentvalget.

 

Italien

I Italien er frygten for, at flygtninge skal bringe smitte med sig, ikke af ny dato. Da Lega og 5-Stjerne-bevægelsen dannede regering, skulle kystvagten bære beskyttelsesdragter, når de var i fysisk kontakt med de flygtninge, de havde samlet op på havet, eller som ankom til italienske havne.

 

Selvom Italien langt overgår Afrika med hensyn til smittede og døde, så afholder det ikke Legas leder, Matteo Salvini, fra fortsat at udpege flygtninge og migranter som smittekilder, ligesom han beskylder regeringen for ikke at kunne beskytte befolkningen. “For premierminister Conte (M5S), er racismen sygdommen, ikke coronaen,” skrev højreavisen Libero..

 

Ungarn

Ingen er dog så glade for coronaen som Victor Orban, thi nu kan han styrke sin magt yderligere. Den 31. marts vedtager parlamentet undtagelseslove, der giver Orban mulighed for at regere pr. dekret, og dermed ikke være bundet af den normale parlamentariske kontrol. Loven forlænger den undtagelsestilstand, der blev erklæret for en måneds tid siden, og hvor det er muligt at fængsle folk, der spreder misinformation, det kan give op til fem års fængsel.

 

Er der nogen, der misinformerer, er det Orban, der har hængt en iransk studerende ud som “patient 0”. Studenten opholdt sig lovligt i landet, men alligevel blev det udlagt som at epidemien skyldes migration. Senere viste det sig, at den første, der blev smittet, var en ungarsk kvinde, der havde været på ferie i Italien. Regeringen har beordret 13 iranske studerende interneret, og vil sende dem ud af landet.

 

Grækenland

Frygten for smitte blandt de over 20.000 flygtninge, der opholder sig under forfærdende forhold i lejre på de græske øer, har tvunget højreregeringen til at bygge aflastningslejre med bedre sanitære forhold andre steder på Lesbos – den ø, hvor problemet er størst. Rasende beboere, der vil have flygtningene væk fra øen, har – anført af det nazistiske Gyldent Daggry – angrebet flygtninge og politiet med køller og molotov-cocktails. Medvirkende til regeringens beslutning er, at Grækenland indtil nu kun har få coronatilfælde.

 

Ved landegrænsen mellem Grækenland og Tyrkiet, bruger græsk politi knipler og tåregas, for at forhindre syriske flygtninge i at komme ind i landet. En brutal aktion, som kommissionsforkvinde, Ursula von der Leyen den 3. marts takkede grækerne for: “Det er ikke kun en græsk grænse, det er også EU’s grænse, I beskytter.”

 

Israel

Premierminister, Benjamin Netanyahu, der er anklaget for korruption, har benyttet corona-krisen til at sætte domstolene i karantæne, og dermed udsættes sagen. Han håber i mellemtiden at få parlament til at få vedtaget love, der sikrer ham immunitet mod at blive retsforfulgt. Samtidig kobler Netanyahu coronaen sammen med anti-terrorlove, vendt mod palæstinenserne.

 

USA

Daværende præsident Reagan opfattede AIDS som en vittighed og gjorde intet for at bekæmpe den. Hans embedsværk lo ad “bøssepesten”, og det var først da George H. Bush Sr. afløste Reagan, at der for alvor blev sat ind mod smitten, men da var ca. 90.000 amerikanere døde af AIDS.

 

Også Trump bagatelliserede coronaen i starten og kaldte den for en mild influenza. Da kun få troede ham, skød han skylden på illegale migranter fra Mellemamerika, og argumenterede atter for, hvorfor det haster at få bygget muren mellem USA og Mexico.

 

I begyndelsen af marts besøgte Brasiliens præsident, Bolsonaro, Trump. Med i sit følge havde Bolsonaro en smittet rådgiver, som Trump kom tæt på. Trump blev testet negativ, men det var nok til, at han omsider fattede alvoren. Kort efter udråbte han sig til “præsident i krig”, hvilket opfattes positivt i det gennemmilitariserede og våbenglade USA:

 

Justitsministeriet har anmodet Kongressen om flere beføjelser for at kunne begrænse indvandringen, først og fremmest fra Mellem- og Latinamerika, siden også fra andre dele af verden, samt tidsubestemt internering af “potentielt smittebærende personer.”

 

USA er land hvor konspirationsteorier florerer ved den mindste anledning. Foruden de smitte-bærende latinoer, så mener Trumps tilhængere, at Demokraterne har iværksat coronaen for at ødelægge hans chancer for at blive genvalgt til efteråret.

 

Højreekstremister påstår, at jøderne står bag coronaen, idet de økonomiske tiltag, der iværksættes kloden rundt, vil få aktiekurserne til at falde drastisk. Så opkøber jøderne til lave kurser, og sælger siden hen, når kurserne begynder at stige.

 

Trump taler gerne om den dybe stat, en slags loge, der unddrager sig Kongressens kontrol, og som er ude på at ødelægge samfundet. Mellem linjerne antydes, at den dybe stat styres af Demokraterne.

 

Det var for at svække den dybe stat, at Trumps sikkerhedsrådgiver, John Bolton, i 2018, nedlagde det regeringsagentur, der tager sig af pandemier og globale sundhedsproblemer. Angiveligt for at strømline administrationen, reelt for at trække USA væk fra dets globale engagementer. Gennem årene har USA støttet 49 lande i det Globale Syd med at forebygge infektionssygdomme og for-hindre disse i at udvikle sig til epidemier. Blandt de lande, der blev støttet var – Kina! Trump har altså selv bidraget til, at USA i dag står dårligt i forhold til at kunne overvinde coronaen.

 

Hysteriet og inkompetencen er grænseløs. Våbenlageret fyldes op derhjemme, andre nægter at spise kinesisk mad. Kristne medier fortæller, at coronaen ikke smitter, men bliver man syg, så gå ikke til læge, tag i stedet vitaminpiller, og bed til Gud. For det kristne højre, der næres af menne-skers angst og rådvildhed, er coronaen en mulighed for at give familieværdier en renæssance.

 

Det amerikanske sundhedssystems testkapacitet er utilstrækkelig. Ca. 10 procent af befolkningen har ikke har råd til at blive testet, for de har ingen sundhedsforsikring. Selv de, der er forsikrede, skal ikke vide sig sikre. Af og til sendes de bort af overbelastede læger, eller, hvis de testes, får de først besked om en uges tid. I Senegal får folk besked efter fire timer.

 

Huffington Post skriver den 21. marts, at nazistiske og racistiske grupper opfordrer de af deres medlemmer og sympatisører, der er testet positive, til at bruge smitten som et våben mod sorte, jøder, venstreorienterede, politiet og andre fjender. Det kan ske ved at spytte på dørhåndtag, elevator-knapper, fødevarer i Kosher-butikker, sprede smitten i sorte bydele osv.

 

Coronaen bringer Naomi Kleins Chok-doktrin i erindring: Katastrofer, natur- eller menneskeskabte, kan i værste fald udnyttes af beslutningstagere til, sammen med erhvervsfolk, at gennemføre upopulære tiltag, fx forringelse af demokratiet, øget overvågning, men også til større ulighed, forringelse af indsatsen mod klimaforandringerne (og her har luftfartsbranchen allerede sagt fra).

 

Det er ikke kun Orban og Trump, der sliber knivene. Også vort eget Seruminstitut vil bruge masteoplysninger – hvor upræcise disse end er – til at spore smittespredere. Det skal de nok få lov til af justitsminister Nick Hækkerup, der mener, at “jo mere overvågning vi har, desto friere er vi.”

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com