Et borgerforslag om ligestilling i lønforhold mellem offentlige fag er ved at runde 30.000 underskrifter. Stillerne vil have regeringen til at indkalde til trepartsforhandlinger for at gøre op med Tjenestemandsreformen fra 1969, som fastlåste de kvindedominerede fags løn.

af Åge Skovrind

”Vi har stillet borgerforslaget for at lægge pres på politikerne i Folketinget,” siger Frida Pernille Groth Rasmussen, som er en af de fem forslagsstillere.

 

Er der nogen grund til at tro på, at forslaget vil føre til ligeløn?

 

”Det kan godt være, at borgerforslaget ikke i sig selv kommer til at ændre noget, og at man ikke vil sætte penge af til en reform, men meningen er også først og fremmest at skabe en bevægelse for ligeløn og i sidste ende få taget et opgør med den strukturelle ulighed på arbejdsmarkedet. Så borgerforslaget er på den måde et middel i kampen, som kan være med til at skabe opmærksomhed. Så man har noget at samles om.”

 

Forslaget er stillet på vegne af Den tværfaglige arbejdsgruppe bag #SlutMed1969. Hvem er det?

 

”Det er en gruppe, som blev dannet i foråret, efter at en sygeplejerske på Facebook efterlyste andre faggrupper blandt professionsbachellorer til et samlet initiativ. Der er socialrådgivere, jordemødre, pædagoger og sygeplejersker med i gruppen nu,”

 

Det er anden gang, at borgerforslaget bliver stillet. Første gang fik det lynhurtigt de nødvendige 50.000 underskrifter og blev behandlet i Folketinget den 8. marts i år. Dengang var socialdemokraternes argument for at stemme imod, at det ville være en indgriben i de igangværende overenskomstforhandlinger.

 

”Den undskyldning kan de så ikke bruge nu, så nu må vi se, men det bliver en lang og sej kamp. Jeg er færdiguddannet som jordemoder om to år, og jeg tør ikke tro på, at Tjenestemandsreformen er afskaffet inden da. Men under alle omstændigheder vil der være der flere, der har fået øjnene op for Tjenestemandsreformen og hvad den betyder. Derfor opfordrer jeg alle til at skrive under på vores forslag,” slutter Frida Groth Rasmussen.

 

Hvis 50.000 borgere med stemmeret til folketingsvalg skriver under på forslaget inden 27. februar næste år, vil det blive fremsat som beslutningsforslag i Folketinget. Man kan læse hele forslaget og skrive under her.

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com