content-picture.php

Flor de Caña er noget nær den bedste rom i verden. Men i Chichigalpa (nær León i Nicaragua) dør sukkerrørsarbejderne som fluer i 30 årsalderen af kronisk nyresvigt.

af Charlotte Valløe

Fordi de er sæsonarbejdere, og fordi fagforeningen i området har gule islæt, trods 3Fs store arbejde i landet, er det vanskeligt for dem at få pension og forsikring udbetalt. Derfor protesterer de.

I 15 år har de og deres pårørende haft en protestlejr i hovedstaden tæt på katedralen, hvor de skiftes til – 70 mennesker ad gangen – at bo og leve, kæmpe for deres ret og eksponere deres kamp. De har bygget teltlejren af forhåndenværende materialer, pap, plastik, reklamebannere, eternit- og pandeplader.

Carmen Ríos Urbina, der er den stedlige leder af ANAIRC (Asociación Nicaraguënse de Afectados con Insuficiencia Renal Cronica – den Nicaraguanske Sammenslutning af Mennesker Ramt af Kronisk Nyresvigt), og som selv har mistet familiemedlemmer, kæmper for at få erstatning, forsikring og pension til de syge og deres pårørende. Hun er blevet tilbudt penge af sukkervirksomheden, Ingenio San Antonio, for at standse sin kamp, hvilket hun har afslået. Organisationens hjemmeside er gentagne gange blevet saboteret.

I Chichigalpa arbejder La Isla Fundación https://laislafoundation.org for de syge og deres pårørende. Organisationen er opkaldt efter den ”ø”, mange af arbejderfamilierne flytter ud på, når de bliver syge, fordi de ikke har råd til at blive boende i selve byen. Vest for byen løber Rio Cuitanca. På den modsatte side af floden ligger ”Øen”, der er omgivet af sukkerrørsmarker. ”Øen” kaldes også ”Enkernes Ø” (La Isla de las Viudas), fordi mange af mændene er døde. Det anslås, at der bor ca. 2.000 personer på Enkernes Ø.

La Isla Fundación har i mange år arbejdet med at udbrede kendskabet til rettigheder for de syge, for omskoling af de syge og med sociale projekter for de efterladte. Organisationen udveksler erfaringer med organisationer, der andre steder i verden arbejder på at finde årsagerne til det kroniske nyresvigt. Deres ene grundlægger, amerikaneren Jason Glaser, blev udvist af Nicaragua i februar 2015. Den anden grundlægger, Juan Salgado, som i dag er 66 år, har været syg i 15 år. Han var med til at starte protestlejren i Managua.

En af lederne på Enkernes Ø er Ursula Argentina Toval, der har mistet en stor del af sin familie til nyresygdommen. Hun er aktiv i de ugentlige manifestationer i parken i Chichigalpa og i ASOCHIVIDA. Organisationen har bl.a. appelleret til Verdensbanken med henblik på at få den til at stille krav til virksomheden om øget sikkerhed for arbejderne. Kort tid efter, at hun gav interview til en tv-station, blev hun og hele hendes familie sortlistet af Ingenio San Antonio. Det er desværre ikke ualmindeligt. Hun forsørger nu sine tre hjemmeboende døtre og hjælper sine tre udeboende syge sønner ved at lave mad til, vaske og gøre rent for andre. For der er stort set ikke andre arbejdspladser i byen.

Sidste år affødte protesterne i parken voldsomme konfrontationer med ordensmagten, hvor en blev dræbt og adskillige såret.

Sygdommens årsager
Foreløbig er 9.000 døde i byen, der har 65.000 indbyggere. Det anslås officielt, at 6.000 lige nu er syge, men Sundhedsministeriet har uofficielt sagt, at det snarere er 20.000, der er syge.

Det anslås, at 46 procent af alle mandlige dødsfald i Chichigalpa skyldes nyresygdommen.

Arbejdsmedicinerne er ikke helt enige om årsagerne. Der peges på pesticider fra luften og i drikkevandet, på de lange arbejdsdage uden pauser eller skygge samt på udsættelse for ekstrem varme. Er det sidste tilfældet, vil klimaforandringer forværre situationen.

Man har konstateret, at selvom en markarbejder drikker 7 liter væske, mister han op til 2,4 kg kropsvægt i løbet af en arbejdsdag. Så der er ikke tvivl om, at kroppen udsættes for stor belastning. Kombineres det med pesticidforurenet grundvand – hvilket noget tyder på, da brøndene på Enkernes Ø er under 10 meter dybe, kommer nyrerne på overarbejde, når de skal bortskaffe affaldsstoffer. La Isla Fundación har samlet ind til, at der kunne etableres fem nye brønde på 70 meters dybde.

Ejeren: Pellas-gruppen
Ingenio San Antonio ejes af familien Pellas. Familien kom fra Italien i 1875 og grundlagde sin formue på produktion af sukker og dampskibssejlads på Nicaragua-søen.

Da man opgjorde familieformuen i 2014, ejede de 100 mia. dollars, svarende til13 procent af landets BNP.

Da sandinisterne kom til magten, eksproprierede man familiens ejendomme, herunder en bank, og senere deres medievirksomhed og landets største virksomhed, sukkerproduktionen.

Da Violeta Chamorro vandt valget i 1992, gav hun familien Pellas virksomhederne tilbage. Derefter startede Pellas en ny bank, BAC-Credomatic, som i 2005 blev en af landets største finansvirksomheder.

I dag kontrollerer Pellas-gruppen mere end 20 virksomheder, herunder fire sukkervirksomheder, (der producerer sukkerrør, sukker, etanol og rom), citrusfrugtproduktion, hospitals-, forsikrings- og medievirksomheder, monopol på salg, reparation og udlejning af biler og motorcykler fra Toyota, Mitsubishi, Mazda, Suzuki og Ford samt monopol på salg af Apple-produkter.

 

I øjeblikket samles der ind til støtte for de tre organisationers fortsatte kamp for ret til forsikring og pension til de syge samt kompensation til de efterladte.

Man kan indsætte støttebeløb på kontonr. i Arbejdernes Landsbank: 5370-0335964

Note:
Nyresygdommen, CKDu (Chronical Kidney Disease of unknown etiology) er først blevet kendt inden for de seneste 20 år. Symptomerne starter med, at patienten får gullige øjne og er meget træt, senere svulmer han/hun op og/eller får spasmer/kramper, fordi kroppen ikke kommer af med sine affaldsstoffer. I starten troede man kun, den ramte mænd. Men efterhånden som kvinderne tvinges i marken for at forsørge de faderløse børn, bliver de lige så syge. Noget tyder på, at landarbejdere i ris-, kaffe-, the-, banan- soja og jordnøddeproduktionen – også andre steder i verden – kan få lignende symptomer. Om det så skyldes de forskellige pesticider, der anvendes i de forskellige afgrøder, ved man ikke. 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com