I november sidste år vandt venstrefløjens kandidat, Edmilson Rodrigues, over en af Bolsonaros allierede i kampen om borgmesterposten i Belém i Amazonas. Eksperimentet i Belém kan være en chance for at slå igen mod en destruktiv højreekstrem regering, som har håndteret pandemien groft uforsvarligt.

af Claudia Horn

Edmilson Rodrigues er professor i kulturgeografi, mangeårig parlamentsmedlem for delstaten Pará og var også tidligere borgmester i Belém. Foto: Agencia Senado. CC BY 2.0

 

Belém, hovedstaden med 2 1/2 mio. indbyggere i den nordlige delstat Pará (8 mio.) og på tærsklen til Amazonas, valgte et venstredrejet byråd ved kommunalvalget den 20. november, hvor Edmilson Rodrugues fra Partiet for Frihed og Socialisme (PSOL) vandt næsten 52 procent af de gyldige stemmer. Denne enestående sejr for den brasilianske venstrefløj, med en spidskandidat ikke fra det veletablerede Arbejderparti (PT) som tidligere sad på præsidentposten i Brasilien, men fra det fremgangsrige PSOL, har ikke været diskuteret særlig meget. Erfaringen indeholder nogle vigtige strategiske konsekvenser for modstand i en tid med social krise og undtagelsestilstand.

 

Edmilson Rodrigues er et velkendt ansigt i Belém. Han er arkitekt, professor i kulturgeografi og i mange år parlamentsmedlem valgt for Pará, og han har allerede siddet som borgmester i byen fra 1996 til 2005. Trods denne profil lykkedes det næsten for fake-news-propagandaen fra Brasiliens yderste højrefløj at sætte sig på valget sidste år. Det blev et tæt løb i anden valgrunde mod Everaldo Eguchi fra det Patrotiske Parti, den kandidat, som støttede præsident Jair Bolsonaro,

 

Risikoen

Risikoen for at Eguchi kunne vinde, fik en række brasilianske kulturelle ledere, fra Chico Buarque til Caetano Veloso, til at melde sig som støtter af Edmilson. Edmilson selv satte umiddelbart efter valgsejren fokus på den dybe sociale krise, byens befolkning stod overfor:

 

Belém er en hovedstad i Amazonas, som er i et globalt spotlys på grund af skovbrande, afskovning, folkemord mod den oprindelige befolkning og volden mod jordløse landarbejdere. Vi står ikke over for en liberal kandidat. Vi står over for en kandidat, som repræsenterer ideerne på den yderste højrefløj. Så det her var en sejr over fascismen og et nederlag for præsident Bolsonaro, som støttede min modstander.

 

På valgaftenen samlede der sig tusinder på São Brás-markedet for at synge, danse og fejre sejren og demonstrerede dermed populariteten i Edmilsons kampagne, som gik under sloganet Belém da Novas Ideias (De nye ideers Belém). Kandidatens program fremhævede social sikkerhed og indkomst, særligt for folk på det prekære arbejdsmarked. Borgmesterens rådgiver Luiz Arnaldo Dias Campos har peget på tre vigtige styrker ved kampagnen: erindringen om Edmilsons tidligere ledelse, enheden blandt alle partier til venstre og den traditionelle højrefløjs fiasko med at enes om en samlet kandidat.

 

Edmilsons historik

Selv skeptiske analytikere udtrykker respekt for Edmilsons tidligere ledelse af byrådet. Edmilson, som dengang var medlem af PT, formåede at gennemføre nogle væsentlige forandringer i en periode med ekstrem stram økonomi. I ”flodbyen”, som omfatter 39 øer med de fattigste kvarterer, som er værst ramt af oversvømmelser, nedbør og spildevand, satte Edmilson gang i store drænprojekter i samarbejde med delstatsregeringen og med finansiel støtte fra Verdensbanken.

 

I starten af 00’erne indførte hans byrådsflertal en by- og budgetplanlægning baseret på borgerdeltagelse, kendt som Orçamento Participativo, og fripas til uddannelse for de fattige og hjemløse borgere.Udover sociale og kulturelle initiativer gennemførte Edmilson en vision om et offentligt byrum, blandt andet genoplivningen af Beléms berømte Ver-o-peso-marked og anlægget af Ver-o-Rio-parken. Alt dette blev gjort på trods af kapitalistiske interessers, såsom firmaer inden for cargo shipping, kontrol over byens udvikling.

 

To årtier senere er der en nødsituation med Covid-19 og voksende arbejdsløshed, fattigdom og sult. I sine første fem måneder har byrådet igen prioriteret de mest presserende sociale behov. Det første initiativ var projektet med basisindkomst Bora Belém (Kom så, Belém), som var et løfte fra valgkampen.

 

Den 8. januar godkendte byrådet finansieringen, som kommer til at gavne omkring 9.000 mennesker i ekstrem nød, som allerede er registrerede, og som vil modtage 450 brasilianske reais (cirka 566 danske kroner). Dertil kommer, at renovationsmyndighederne, med Ivanise Gasparim fra PT i spidsen, straks begyndte at rense byens spildevand og kanaler. Man udvider dette arbejde til øerne og planlægger at bygge det største anlæg til rensning af spildevand i Amazonas.

 

Vores jord

I starten af maj lancerede byrådet borgerplatformen Tá Selado (Det er en aftale), som organiserer fysiske og virtuelle møder med borgerne i alle dele af byen. Formålet er at afspejle byens forskelligheder i byplanlægningen. 70 procent af Parás befolkning identificerer sig som pardo eller caboclo, og Belém er karakteriseret ved en kulturel blanding af indfødte, sorte og europæiske kolonialister, samt af en vedvarende marginalisering af flertallet, hvad angår adgang til sociale ydelser og politisk deltagelse.

 

Edmilson lancerede også i et samarbejde med delstatsregeringen et program for rettigheder til jord Terra da Gente (Vores Jord). Til december vil dette program have tildelt 4.000 skøder – samme antal, som tidligere administrationer har udstedt på hele 16 år. Det repræsenterer en konkret tilgang til social sikkerhed for de fattigste, eftersom omkring 60 procent af Beléms udstykninger – cirka 360.000 i alt, ikke er regulerede.

 

Edmilson støtter de indfødte og traditionelle samfund i deres modstand mod Bolsonaros racistiske dagsorden for udvikling og hans nyliberale ideer om ”grøn vækst”, Byens rolle som trinbræt til Amazonas giver den en vital platform i den globale debat om klimaforandringer. Den 15. april opfordrede Edmilson USA’s præsident Joe Biden til at udtrykke solidaritet med folket i Amazonas ved at gå imod en kontroversiel økonomisk aftale med Bolsonaros regering.

 

En vigtig del af denne strategi bliver værtskabet for det Sociale Forum for Amazonas i 2022, 20 år efter at dette forum blev startet i Belém. Dette institutionelle forum for regionale alliancer mellem sociale bevægelser og organisationer giver dem mulighed for at komme til orde, hævde deres selvstændighed og hjælper dem med at fremsætte lokale alternativer i en debat, der er domineret af Brasiliens sydlige regioner og af inden- og udenlandske transnationale agro-industrielle interesser.

 

Som mange andre byer i Brasilien har Belém alvorlige miljøproblemer, blandt andet en ligegyldighed over for grønne områder. Ifølge journalisten Catarina Barbosa, gav den tidligere borgmester, Zenaldo Coutinho fra Brasiliens Socialdemokratiske Parti (PSDB) ordre til at fælde en masse træer og erstatte dem med planter, som ikke var egnede til betingelserne i byen. Edmilsons programmer for miljømæssig bæredygtighed i byen

 

Står over for enorme udfordringer med at forene modstridende interesser blandt Beléms borgere for at imødekomme sociale behov for infrastruktur, kloakering, genbeplantning og mobilitet i byen.

 

Blandt andet vil borgmesteren støtte et marked for økologiske produkter fra bondefamilier og indbyggere uden egen jord. I budgetlægningen for hele Brasilien, som favoriserer den sydlige del af landet, har elém fået meget få midler til social service, kloakering og kultur, sammenlignet med andre historiske centre som for eksempel Salvador i delstaten Bahia. Borgmesterens administration forsøger at imødegå disse vanskeligheder ved at arbejde gennem dialog med borgerne og hente hjælp fra eksperter på det lokale universitet.

 

Pandemiens udfordringer

Edmilsons forgænger, Zenaldo Coutinho, har efterladt adskillige tvivlsomme anlægsprojekter, som for eksempel det flere gange udsatte Belém BRT-projekt, som siden 2013 har lovet at forbedre transportsystemet i hovedstadsregionen. Men den allerførste, enorme opgave for bystyret er at vaccinere befolkningen mod COVID-19 i en situation, hvor denne opgave bliver saboteret fra den føderale regerings side.

 

Edmilson er næstformand i den komite under byrådet, som koordinerer vaccinationerne, og som er i gang med et omfattende vaccinationsprogram i samarbejde med delstatsregeringen. Mange mennesker regner med borgmesterens ekspertise og hans forhandlingsevner. Det er tidligere lykkedes for ham at få samtlige partier med i bystyret, hvor han søgt et pragmatisk samarbejde på tværs af ideologiske skillelinjer. Edmilsons kampagne i 2020 fik endda uformel støtte fra nogle af hans tidligere modstandere.

 

Det er implementeringen af venstreorienteret politik og etablering af alliancer, som kan være et lærestykke for venstrefløjen i Brasilien og andre steder. Som diplomaten Antonio Freitas har noteret,

 

Så vil bystyret i Belém blive et vigtigt eksperiment for PSOL. Partiet har flere erfaringer med parlamentarisk lovgivning end med byrådsarbejde og har især opbakning i São Paulo og det sydlige Brasilien.

 

Den relative succes for de traditionelle højrefløjspartier i kommunalvalget viser, hvor stærk stemningen mod PT er i Brasilien. Men Jair Bolsonaros popularitet er også på retur. Aldrig før er der blevet så mange byrådsmedlemmer blandt sorte og oprindelige folk som ved kommunalvalget i 2020. PSOL er nu på vej frem som et alternativ til den politiske tilgang, der er forbundet med Lula og PT, hvor man giver en stemme til repræsentanter for sektorer, der tidligere var marginaliserede. Det peger på en kvalitativ ændring i det scenarie, som demokratiske og venstreorienterede kræfter står overfor i Brasilien.

 

Det brasilianske folk står over for voksende problemer med sult, arbejdsløshed, miljøsvineri, politivold og en fortsat pandemi, og med Bolsonaros højreekstreme regering ved magten, men med eksperimentet i Belém er der en chance for at få vendt disse negative tendenser.

 

Oversat fra Jacobin af Åge Skovrind

 

Claudia Horn skriver PhD om klimaretfærdighed, transnational hjælp og bevarelse af Amazonas ved London School of Economics. Hun bor i Belém, Brasilien.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com