Det britiske Bager- og Fødevareforbund (BFAWU) har på sit årsmøde i september besluttet at opsige sit kollektive medlemskab af Labour. Forbundet beskylder Keir Starmer for at føre en ”intern fraktionskrig” i stedet for at fokusere på ”virkelig forandring”.

af Sienna Rodgers

Det britiske Bager- og Fødevareforbund (BFAWU) har på sit årsmøde i september besluttet at opsige sit kollektive medlemskab af Labour. Forbundet beskylder Keir Starmer for at føre en ”intern fraktionskrig” i stedet for at fokusere på ”virkelig forandring”.

 

(Forbundet har omkring 17.000 medlemmer og organiserer arbejdere i bagerier og fødevareindustrien, herunder fastfood- branchen. O.a.)

 

I en erklæring udtaler fagforbundet:

 

”Vi har en reel krise i dette land, og i stedet for lederskab vælger partiets leder at splitte fagforeningerne og medlemmerne ved at foreslå ændringer i valgmåden for sin efterfølger.” (Labours kongres besluttede at forhøje det krævede antal stillere fra Labours parlamentsgruppe for at kunne stille op til posten som partileder fra 10 til 20 procent. Dette sker for at undgå ubehagelige overraskelser, som da det lykkedes Jeremy Corbyn, at såvel stille op som blive valgt som partileder. O.a.).

 

”Det, vi ser, er ikke et politisk parti, som har nogen som helst forventninger om at vinde et valg. Det er kun lederen, som forsøger at sikre, at højrefløjens udkårne efterfølger (bliver valgt).”

 

Labours talspersons reagerede på nyheden med disse ord: ”Med Keir Starmer forandrer Labourpartiets sig for at vende os mod befolkningen med tilbud om en troværdige politik, som vil ændre arbejdende familiers liv, og for at vise, at vi nu igen er egnet til at regere.”

 

Momentum (Corbyns fraktion, o.a.) reagerede på BFAWU s udmeldelse således:

 

Bagernes Fagforbund var blandt grundlæggerne af Labourpartiet, og deres beslutning om at forlade partiet er en chokerende konsekvens af, at Starmer ikke har stillet sig på den arbejdende befolknings side.”

 

BFAWU har især gjort opmærksom på kravet om en mindsteløn på 15 pund (cirka 130 kroner) i timen til alle arbejdere. Labour har rejst kravet om 10 pund. Denne uenighed har været en anstødssten mellem partiledelsen og forbundet.

 

Andy Mc Donald valgte den 27.september at forlade skyggekabinettet fra sin post som skyggeminister for ansattes rettigheder og beskyttelse. Det skete, fordi Starmers sekretariat havde beordret ham til ”at argumentere mod en mindsteløn på 15 pund i timen og løn under sygdom på samme niveau.”

 

Udtalelsen fra Bagernes Forbund slutter: ”Forbundet vil ikke lade sig i diktere af hverken arbejdsgivere eller politikere. Når du angriber en af vore – så angriber du alle. Det er det, man kalder solidaritet”.

 

Det lille venstreorienterede forbund mistede sin plads i Labours hovedbestyrelse, da partikongressens faglige delegerede i stedet valgte Musikerforbundet ind i hovedbestyrelsen.

 

Det fremgik også, at BFAWUs formand Ian Hodson var blevet advaret af Labour om, at han risikerede at blive ekskluderet, fordi han støttede gruppen ”Labour mod heksejagt”. Medlemskab af denne kampagnegruppe er, i henhold til en beslutning i Labour, uforeneligt med medlemskab af partiet.

 

Her er den fulde udtalelse

 

Beslutningen, som blev taget af delegerede, som fortrinsvis bor i, hvad der bliver anset som Labours røde bælte af sikre kredse, viser, hvor langt Labour-partiet har bevæget sig væk fra de mål og håb, som bliver næret af en arbejderorganisation som vores.

 

Partiets beslutning om ikke at engagere sig sammen med en fagforening, som indmeldte dets dårligt lønnede medlemmer i 1902 for at bygge et parti, som ville bringe virkelige forandringer i deres liv, er kulminationen på den manglende indfrielse af disse forandringer under vores 119 års lange forhold.

 

I 1902 havde vi tusinder, som kongen sikrede dagen og vejen, men i dag må de fattige selv skaffe sig føden. Fodboldspillere må træde til i kampagner, der skal sikre vores skolebørn et varmt måltid. Arbejdere i vores sektor, som sikrer nationen brød på bordet, er afhængige af velgørenhed og vennetjenester fra familier og venner for at få mad på deres eget bord. De er afhængige af hjælp for at skaffe føden til deres familier, ifølge en nylig undersøgelse er 7,5 procent brugere af fødevarebanker.

 

I stedet for at være optaget af disse spørgsmål ser vi en fraktionel intern krig anført af partiets ledelse. Vi har en reel krise i dette land, og i stedet for lederskab vælger partiets leder at splitte fagforeningerne og medlemmerne ved at foreslå ændringer i valgmåden for hans efterfølger.

 

Det, vi ser, er ikke et politisk parti, som har nogen som helst forventninger om at vinde et valg. Det er kun lederen, som forsøger at sikre, at højrefløjens udkårne efterfølger (bliver valgt)”.

 

Vores delegeredes beslutning betyder ikke, at vi forlader den politiske scene. Det betyder, at vi vil blive mere politiske, at vi vil sikre vores medlemmers politisk stemme blive hørt, som vi gjorde, da vi startede kampagnen for 10 pund i timen i 2014. I dag ønsker vi at sikre 15 pund i timen til alle arbejdere, afskaffelsen af 0-timers ansættelseskontrakter og et stop for diskrimination mod unge ved anvendelsen af særlige ungdomssatser.

 

Forbundet vil ikke lade sig i diktere af hverken arbejdsgivere eller politikere. Når du angriber en af vore – så angriber du os alle. Det er det, man kalder solidaritet”.

 

Artiklen er oversat fra Labour List af Leif Mikkelsen

 

Note: Labours kongres besluttede at bakke op om kravet 15 pund i timen og sygeløn på samme niveau.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com