Ni år efter sin fængsling er Baba Jan og hans sidste tre kammerater blevet løsladt. Ni år, hvor vi mere end en gang har frygtet for hans liv, ni år med juridiske kampe og brede mobiliseringer i Pakistan og solidaritetskampagner i hele verden.

af Pierre Rousset

Elleve af hans medfanger var tidligere blevet løsladt, så alle de dømte fra Hunzadalen i Gilgit-Baltistan, et halv-autonomt område i Himalaya under pakistansk kontrol, er nu fri.

 

Retsforfølgelsen af Baba Jan var politisk begrundet. Han var for populær for magthaverne. Hans popularitet blev på overbevisende bekræftet på det parlamentariske niveau, da han i 2015 – mens han sad i fængsel, kom ind på andenpladsen ved valget til delstats-parlamentet, langt foran nummer tre. Han var en trussel mod det regerende parti og blev i hast dømt i en parodi af en retssag, så han ikke længere var valgbar.

Baba Jan blev fængslet, fordi han støttede folk i de landsbyer, som var ofre for en oversvømmelse i 2010 efter en miljøkatastrofe [et jordskred; o.a.]  i Hunzadalen. For dette blev han først, i 2014, dømt på livstid, og senere blev han dømt for at have organiseret en fangestrejke, på tværs af religiøse skillelinjer, for at sikre dem deres stadfæstede rettigheder (ordentlig føde, adgang til lægehjælp…).

 

Under sit fængselsophold blev Baba Jan udsat for tortur. Hans helbred blev alvorligt forværret, og han blev i en periode nægtet afgørende lægeundersøgelser. Da han midlertidigt blev løsladt mod kaution, blev han truet med kidnapning. Den pakistanske regering troede, at begivenheder i det “fjerntliggende” territorium Gilgit-Baltistan ville blive ignoreret uden for dets grænser. Regeringen blev især chokeret, da Baba Jans skæbne blev nævnt i en resolution fra Europa-Parlamentet!

 

Sandsynligvis er det en bred og mangeartet solidaritetsbevægelse, som har reddet Baba Jans liv. Den slutter i dag med løsladelsen af ham og hans kammerater. Hans familie, venner og kammerater har stået ved hans side hele vejen. Anerkendte pakistanske advokater har forsvaret ham uden betaing. Menneskerettigheds-kommissionen har udtalt sig om hans dom. En lang række progressive kræfter, blandt andet hans ven Farooq Tariq, blev ved med at lægge pres på regeringen. Den ene demonstration efter den anden fandt sted i Pakistan og i Gilgit-Baltistan. Adskillige regionale (i Sydøst-Asien) og globale netværk førte kampagne, fra øko-socialistiske kredse (Baba Jan er klima-aktivist) til Fjerde Internationale (den politiske tradition, som han tilhører). En lang række underskrifter blev indsamlet fra i alt 45 lande, heriblandt mange parlamentsmedlemmer, borgmestre og andre valgte tillidsfolk; intellektuelle og akademikerer, faglige ledere, sociale og lokale bevægelser, feminister; menneskerettigheds-organisationer og borgere i almindelighed.

Baba Jan repræsenterer en af disse “fælles sager”, hvor alle demokratiske og progressive kræfter kan stå samen. Vi hilser hans løsladelse velkommen.

 

Oversat fra International Viewpoint af Åge Skovrind

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com