”Let’s fight like an Egyptian,” er blevet et slagord verden over. Mens den egyptiske revolution og dens metoder påskønnes som et ægte forbillede i mange andre lande, både i Mellemøsten og Europa, fortsætter kampen om den politiske magt i Egypten.

af Sholeh Irani

Venstrebevægelsen, som var en af de mobiliserende politiske bevægelser i Egypten, formåede at mobilisere op til en million mennesker den 27. maj i år. Noget som løftede moralen på venstrefløjen i landet. Hver dag dannes der nye fagforeninger, og strejkerne afløser hinanden med krav om højere løn og bedre levevilkår. Folk organiserer sig på græsrodsniveau. Samtidig vokser islamisterne sig stærke. Også de organiserer sig, mobiliserer og indgår i det politiske spil bag kulisserne.

Venstrefløjen
På venstrefløjen findes der i dag flere politiske partier og koalitioner, som med små ressourcer forsøger at bidrage til folkets selvorganisering, og som nu forbereder sig på det kommende parlamentsvalg, som i henhold til løfterne skal afholdes i november. Indtil nu findes der disse venstrefløjsorganisationer:
– Tagamu-partiet (et reformistisk venstreparti, som var lovligt under Mubarak, havde parlamentsmedlemmer og regnes for at være pro-sovjetisk)
– Kommunistpartiet (som gik ud af Tagamu i 1970’erne)
– Socialistisk Folkeallianceparti (et koalitionsparti af mindre socialistiske partier, enkeltpersoner og organisationer)
– Demokratisk Arbejderparti (tidligere Revolutionære Socialister, som ikke har sluttet sig til til det Socialistisk Folkeallianceparti).

Ghada Tantawi er socialist og aktivist på den egyptiske venstrefløj. I et telefoninterview siger hun, at Socialistisk Folkeallianceparti, som blev dannet lige efter revolutionen, snart registrerer sig for at deltage i det kommende parlamentsvalg. Socialistisk Folkeallianceparti består af en række forskellige venstrefløjspartier samt folk, som var utilfredse med og er gået ud af Tagamu-partiet.

”Det var ikke nogen let opgave at samle 5.000 underskrifter for at opfylde de officielle krav for at registrere sig som et politisk parti. I den periode, hvor vi knoklede på for at opbygge vores nye parti, som er en koalition, blev der dannet flere nye liberale og islamistiske partier uden større problemer med at rekruttere folk,” siger Ghada.

Ghadas konklusion er, at venstrefløjen fortsat er meget svag i Egypten.

Når du snakker om venstrefløjen, men er du så den radikale venstrefløj, eller venstrefløjen som en front?

”Jeg taler om den store reformistiske venstreblok”! Den radikale venstrefløj, som jeg selv tilhører, er næsten ingenting! Selv de liberale står svagt sammenlignet med islamisterne. Egyptens revolution har selvfølgelig haft en stærk social dimension, den var en revolution for brød og frihed. Dette er venstrefløjs-spørgsmål. Og vi er i gang med at organisere de fattige, og vi er klar over, at det kun er venstrefløjen, som i længden vil forsvare revolutionens krav. Men lige nu har islamisterne indgået en koalition med de herskende kræfter og er blevet endnu stærkere.

Ifølge Ghada er Broderskabet gået ind i en ny koalition med Tagamu (den tilladte ”venstrefløj” under Mubarak) og en række andre partier. Ghada mener, at det i sig selv er interessant, at disse kræfter danner en koalition.

Koalitionen holdt ikke
I begyndelsen af juni dannede Tagamu sammen med 28 partier en politisk front. Heri indgik de to største politiske partier, det vil sige det Muslimske Broderskabs Friheds- og Retfærdighedsparti, samt det liberale og mellemstore Wafdparti. Koalitionen er i øjeblikket faldet fra hinanden efter demonstrationen den 29. juli, som skulle have været koalitionens fælles demonstration. Men islamisterne jagede venstrefløjen, kvinderne og dem, som ikke støttede deres paroler fra Tahrirpladsen, væk. Broderskabet anklager nu de islamiske ekstremister, salafisterne, og forhandler om et fortsat samarbejde inden for koalitionen.

”Tagamu-partiet sad i Mubaraks parlament og gjorde ingenting, da Broderskabets medlemmer blev tortureret. Men nu finder de hinanden i en koalition. Broderskabet har behov for denne koalition for at styrke sine positioner,” mener Ghada Tantawi.

Hun forklarer, hvordan medlemmer i Broderskabets forskellige organisationer har arbejdet som socialarbejdere i landsbyer og fattige områder. De har tilbudt alt det, som staten ikke gjorde, fra gratis sundhed til skolegang.

”De har folk i hver eneste by. De er populære, ikke kun på grund af deres sociale arbejde, der er også historiske aspekter. De har kæmpet mod Mubarak i mange år og blev undertrykt af regimet. Det giver dem en vis legitimitet. Derimod samarbejdede Tagamu, som af de fleste opfattes som venstrefløjen, med regimet. Dette har skadet venstrefløjens legitimitet, mener Ghada.

Ghada Tantawi siger, at nu ved alle egyptere, liberale som venstreorienterede, at Broderskabet vil få mindst 50 procent af mandaterne i det næste valg.

”Intet andet parti vil alene kunne få så mange stemmer i det kommende valg, og det er vores udgangspunkt. Det er et faktum, påpeger hun.

Selv om Ghada ikke er så optimistisk, når det gælder det første valgresultat, tror hun, at islamisterne vil afsløre deres sande ansigt, når de kommer til magten.

”De står på kapitalismens side, de er for eksempel imod strejkeretten og kvindernes lige rettigheder, og de er gået i ledtog med magthaverne i Egypten. Dette vil blive enden for dem.

Ghada Tantawi er overbevist om, at Broderskabet ikke vil kunne forvandle Egypten til et nyt Iran. Modstanden er efter hendes mening større, og i værste fald tror hun, at Egypten kommer til at blive som et nyt Tyrkiet. Ghada står ikke alene med dette synspunkt, de fleste aktivister i Egypten synes at udelukke forudsætningerne for et religiøst regime i Egypten.

Tirsdag den 16. juli blev en ny politisk front dannet i Egypten. På en pressekonference i Kairo blev den Egyptiske Blok præsenteret. Det er en ny koalition af sekulære (ikke-religiøse) partier, fra den reformistiske venstrefløj til liberale, samt to uafhængige arbejder- og bondefagforeninger. Blokken, som medierne nu anerkender som landet største ikke-religiøse koalition, vil stille op på en fællesliste til valget i november, hvor der endnu ikke er meldt nogen dato ud.

Oversat fra den svenske ugeavis Internationalen af Karina Skov.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com