Kumar Gunarathnam og Dimuthu Atygalle – to af lederne fra det nydannede Frontline Socialist Party i Sri Lanka er blevet bortført.

af G. H. Ajith Kumara

Update: De to socialister er frigivet – se i bunden af denne artikel!

Forsvindingen skete i weekenden op til mandag d. 9. april, hvor det nye parti skulle lanceres. Der er ingen tvivl om, at forsvindingen skal tjene til at skræmme det nye partis medlemmer, støtter og sympatisører.

Kumar Gunarathnam har været ledende i processen op til dannelsen af det nye parti. Han har været under skarp overvågning fra staten i årevis. Han blev bortført og forsvandt, da han forlod sin vens hjem i Kiribathgoda, hvor han havde tilbragt natten til 6. april

Dimuthu Atygalle er leder af Internationalt Udvalg i Bevægelsen for Folkets Kamp og ligeledes blandt de ledende kræfter i dannelsen af Frontline Socialist Party. Hun blev fortført og forsvandt i Godagama 6. april, da hun var på vej hjem.

Vi holder staten og regeringen ansvarlig for disse forsvindinger og kræver, at de øjeblikkeligt bliver frigivet eller stillet for en dommer på legal vis. Bevægelsen for Folkets Kamp har været udsat for en konstant skræmmekampagne fra regimets side, og andre ledende kræfter er tidligere blevet bortført. På grund af tidligere erfaringer med forsvindinger, og på grund af regimets tradition for menneskerettighedskrænkelser – herunder vikårlige drab – frygter vi for vores bortførte og illegalt tilbageholdte kammeraters liv.

I lyset af den beslutsomme kamp for at forsvare demokrati og frihed, tilskynder vi alle sociale kræfter og institutioner, som kæmper for menneskerettigheder, til at holde den srilankanske regering ansvarlig for kammerat Kumar Gunarathnam og Dimuthu Atygalles forsvindinger.

I håb om jeres støtte,

G. H. Ajith Kumara, medlem af parlamentet
Bevægelsen for Folkets Kamp og Frontline Socialist Party

Baggrund:
Frontline Socialist Party er en udbrydergruppe fra Janathā Vimukthi Peramuṇa – Folkets Befrielsesfront. Frontline Socialist Party støtter åbent det tamilske folks kamp for retfærdighed og lige rettigheder.

Kumar Gunarathnam er selv af tamilsk oprindelse, og Dimuthu Atygalle er kendt for sin kamp for kvinders rettigheder. Begge er tidligere ledende medlemmer af JVP.

I december sidste år forsvandt to af Frontline Socialist Partys aktivister, Lalith og Kugan, begge med tamilsk oprindelse, og endnu ved ingen med sikkerhed, hvor de befinder sig og i hvilken tilstand.

Venstrefløjsgrupper verden over opfordres til at organisere protester foran Sri Lankas ambassader og konsulater og til at skrive til de srilankanske myndigheder:

Send protesterne til:
Hon President of Sri Lanka
Mr. Mahinda Rajapaksha

og til:

Defence Secretary
Mr.Gotabhaya Rajapakse
secdef@sltnet.lk

med kopi til:
Frontline Socialist Party
pubuduja@gmail.com

 


Update:

Kumar Gunarathnam og Dimuthu Atygalle blev frigivet natten mellem den 9. og 10. april. Kumar Gunarathnam blev udvist til Australien, hvor han er statsborger. Han har fortalt pressen, at han blev udsat for tortur. Dimuthu Atygalle blev frigivet, så hun kunne deltage i præsentationen af det nye parti den 9. april. Flere forhold kan forklare, hvorfor de blev frigivet: den umiddelbare internationale solidaritetsbevægelse, pres fra de australske myndigheder og en bred fordømelse af forsvindingerne på tværs af det politiske spektrum i Sri Lanka.

Mange andre personer er imidlertid fortsat forsvundet i Sri Lanka, blandt andet to andre medlemmer af Frontline Socialist Party, som blev bortført i december 2011. Bortførelser og forsvindinger har især, men ikke kun, ramt den tamislek befolkningsgruppe, og er blevet kritiseret af flere menneskerettighedsgrupper. Selv den regeringsnedsatte Lessons Learnt and Reconciliation Commission (LLRC), skrev i en rappport i december 2011, at den var bekymret over det store antal klager over "bortførelser, tvungne eller ufrivillige forsvindinger og tilfældige anholdelser."

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com