Oplægget er simpelt; en teenager fra Montreal i Canada, der bærer navnet Leon Bronstein, er overbevist om, at han er reinkarnationen af den Leon Bronstein, vi andre kender som Trotsky, og derfor må han nødvendigvis leve samme liv som ham.

af Tobias Kruse

Dette er rammen for en film, der betegner sig selv som en standard ”teen romantic comedy”.
Filmen bevæger sig dog langt videre end de film, der bliver produceret i Hollywood.

Filmens Leon beslutter sig som 18 årig at vende sig mod industrien og tage arbejde på sin fars fabrik. Der går dog ikke længe, før han organiserer de ansatte og iscenesætter en sultestrejke for længere frokostpause; hvilket i sig selv er komisk. Det er dog knap så komisk, når strejken fejler og Leon bliver anholdt.

Som straf for dette optrin bliver Leon taget ud af sin privatskole og sendt på almindelig Public High School. Dette bliver filmens omdrejningspunkt; Leons kamp for at organisere eleverne på skolen.

Det kan tydelig mærkes, at filmen instruktør og manuskriptforfatter, Jacob Tierney, har læst godt op på trotskismen, inden han skrev manuskriptet. De politiske referencer går fra de små komiske historiske; mange personer i filmen repræsenterer virkelige mennesker, Stalin, Lenin osv. og videre til dem der refererer direkte til Fjerde Internationales politik, LGBT, internationalisme og selvorganisering.

Filmen er et godt bidrag til historien om Trotsky. For det første griber den Trotsky an på en frisk og håndgribelig måde, og for det andet fremstiller den Trotsky på den måde, som han fortjener. Nemlig som en dygtig leder og teoretisk geni. Han bliver ikke vist som den typiske ”underdog”, der bliver forrådt og lukket ude, men som agitatoren og organisatoren, der får en (skole) klasse til at rejse sig fra sin søvn.

Filmen formår at vise en ung mand, der på grund af sin utilfredshed med tingenes tilstand vier sit liv til at bekæmpe kapitalismen og skabe et bedre samfund. Desværre når filmen ikke rigtig at fortælle seeren, hvorfor Leon Bronstein mener, at kapitalismen bør afskaffes. Filmen kommer aldrig ned under den overflade, den kradser i i godt og vel to timer. Men der er sgu alligevel godt på overfladen. Det er en særdeles positiv film og kan varmt anbefales herfra.

Filmen får ☭ ☭ ☭ ☭ ☭ (ud af fem mulige)

”The Trotsky” havde premiere på den internationale filmfestival i Toronto, Canada, i september 2009. Læs mere på filmens webside

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com