Læsetid: 5 minutter
Hvert år mødes cirka 300 unge mennesker i en uge, hvor der bliver debatteret, erfaringsudvekslet og festet. ISUL er Fjerde Internationales ungdomslejr, en organisation der siden 1938 har arbejdet for international solidaritet og revolution. I år afholdes lejren fra den 19.-26. juli i Belgien.
Forfatterne af denne artikel interviewede Magnus Gislason, som har fire års ISUL på bagen. Magnus fortæller:
“En af de fantastiske ting ved ISUL er, hvordan den samler en bred vifte af mennesker fra forskellige dele af verden, og personer, man normalt ikke ville møde. Derudover sørger lejren for, at alle kan deltage uanset geografiske og økonomiske betingelser.”
Magnus refererer her til, at satserne for at deltage, er forskellige for hvert land, baseret på landets økonomi. Danmark er fx et af de lande med de højeste rater. På den måde kan de mere økonomisk privilegerede lande sørge for, at deltagere fra de mindre privilegerede lande stadig kan komme med.
Vi spørger Magnus, hvad han nyder mest ved ISUL.
“Jeg elsker at hænge ud med de internationale kammerater om aftenen. Efter en lang dag med politiske oplæg og workshops, har man masser at tale om.”
Hvad skal man være opmærksom på, før man tager på ISUL?
“Man skal være klar på at sove en uge i telt. Men jeg synes til gengæld, at det altid er skide hyggeligt, og så får man jo en campingoplevelse oveni, det er bare sjovt.”
Vi lavede også et andet interview med kammeraten Sophia, som har været på ISUL 3 gange før. Vi spurgte, om de havde et yndlingsminde fra lejren, hvor de sagde følgende:
“Det er svært at nævne specifikke minder, da hele lejren virkelig er en oplevelse. Det minder mig om at være på sommerlejr som lille, hvor alle de små ting giver den samlede skønne oplevelse, men hvis jeg skulle nævne noget, ville jeg nok sige rallyerne generelt”.
På rallyerne holdes der inspirerende taler, og ofte er der et optog efterfølgende, hvor der skråles kampråb fra de forskellige lande. Det er ofte tradition, at den sidste aften, inden man sætter sig på bussen hjem, følger de forskellige delegationer en hen til bussen, imens de selvsamme kampråb kommer frem igen.
“Det er trist, men også en form for samlingspunkt for hele lejren. Det kan rigtig meget og har været så cute”, siger Sophia.
Hvilke ting glæder du dig mest til i år?
“Educationals, dem glæder jeg mig til, men også til i års Permanent Commissions”, siger Sophia.
Permanent Commissions er forskellige grupper, som forpligter sig at mødes et par gange under lejren, og vidensdele om det pågældende emne. Derudover nævner Sophia queerfesten, en fest der fejrer det at være Queer, hvor alle er velkomne.
Afsluttende spurgte vi dem, hvad de ville sige til en, der var på nippet til at tage afsted. De sagde:
“Kom! Det er virkelig en fed oplevelse, hvor du lærer en masse, og du får forbindelser/kammerater for livet. Du hører også om de forskellige internationale kampe, de andre lande kæmper med og på mange måder får du en helt vildt enestående oplevelse, fordi der er ikke mange sommerlejre, hvor der er så mange, fra så mange forskellige steder og kontekster, hvor venstreorienterede samles”.
Så gør, som Sophia siger, og kom på ISUL i år. Men inden I begynder at pakke tasken, er der lidt praktisk information, som er godt at vide.
Praktisk info om lejren og deltagelse
Der er en fælles bus med stop i København og Vejle, der samler kammerater op og kører os til og fra lejren. Lejren er selvorganiseret, hvilket betyder, at man skal hjælpe til på lejren, med fx at tage rengørings-, bar- eller securityvagter.
Deltagerbetaling og Barpuljen
Der er en deltagerbetaling for at kunne deltage på lejren, med forskellige satser baseret på indkomst.
For personer, der er medlem af Socialistisk Ungdomsfront (SUF)
900 kr. for dem, der tjener mindre end SU
2100 kr. for dem på SU (eller tilsvarende)
3100 kr. for dem der har SU og job ved siden af
4000 kr. for dem med voksenjob.
Hvis man ikke er medlem af SUF, skal man betale den højeste sats (det koster kun 75 kr. om året at blive medlem;)
I år har den danske delegationsledelse valgt at prøve et nyt initiativ, nemlig en selvorganiseret Barpulje, der fordeler penge mellem lejrens deltagere, der kan bruges i baren. Vi har valgt at prøve dette af, for at udligne økonomisk ulighed mellem deltagerne og ligesom deltagerbetalingen er det obligatorisk at betale dette for deltagelse. Det bliver rigtig spændende at se, hvordan det forløser sig:-
Hvis denne artikel har kickstartet en interesse for at høre mere, og muligvis deltage, kan du komme med på 2. delegationsmøde for alle i den danske delegation og høre mere. Mødet er i Odense 13.-15. juni.
Vi håber at se dig på ISUL!
Man kan læse mere om, hvordan lejren fungerer, ved at skrive til isul23suf@gmail.com, hvor du kommer i kontakt med delegationsledelsen. Hvis du desværre er over 30 år, kan du sprede nyheden om ISUL til yngre interesserede socialister.
Tilmelding her