Naturskønne omgivelser i det sydlige Aarhus dannede igen i år rammerne om årets Socialistiske Påskeseminar. Dog gjorde vejret - koldt og fugtigt - at de smukke omgivelser måtte betragtes gennem vinduet. Indenfor var der så til gengæld et væld af aktiviteter for alle - workshops, debatter, kulturelle indslag, praktisk skoling og fritidsaktiviteter.

af Svend Vestergaard Jensen

I den legendariske revy blev den politiske tilstand i landet spiddet, også med god selvironi og et kritisk øje på venstrefløjen. Foto: Benedicte Toftegård.

 

Den brændende aktuelle Palæstina-solidaritet var emnet for afslutningsdebatten med fokus på situationen i Gaza, på Vestbredden og i Israel samt solidaritetsbevægelsen og aktiviteter i Danmark.

 

Timerne efter med påskemiddagen blev efterfulgt af den legendariske revy, som nogle af deltagere opførte, hvor den politiske tilstand i landet blev spiddet, også med god selvironi og et kritisk øje på venstrefløjen.

 

Internationale gæster dette år var to russere fra Ruslands Socialistiske Bevægelse – Fjerde Internationales organisation i Rusland. Eva Smirnova holdt en længere foredrag med fokus på feminisme i landet – og ikke mindst kvinders aktiviteter i antikrigsarbejdet.

 

Godt program

Socialistisk Information tog en runde blandt deltagere for at høre, hvad de syntes om seminaret. Thorsten Bo Hansen (74), pensioneret folkeskolelærer fra Jyderup var med for første gang. Han er tidligere SF’er, men meldte sig for et par år siden ind i Enhedslisten:

 

“Det er svært at vælge mellem de forskellige workshops, da de ser spændende ud, men jeg følger min intuition, det jeg har lyst til. Seminaret er fint tilrettelagt. Jeg var ikke mindst begejstret for sangaftenen. Fantastisk og ud over al forventning. At hende, der ledede det, kunne få alle deltagere i aftenens arrangement med, var imponerende. De workshops, jeg deltog i, var jeg også godt tilfreds med, og jeg bliver her til slut”.

 

Sarah Mathiesen var også med for første gang. Hun var tilmeldt for et par år siden, men måtte melde fra på grund af sygdom. Hun bor i Vanløse, er 34 år og arbejdsløs laborant, som prøver at blive godkendt til fleksjob:

 

“Superhyggeligt at være her og at være sammen med folk, som jeg er forholdsvis enige med. At netværke og fedt, at min kæreste også er med. Grunden til at deltage er det gode og interessante program, fx deltog jeg i workshoppen om “herskerteknikker og feministisk praksis” – noget jeg virkelig kan bruge i mit arbejde i Enhedslisten, i udvalget, Ligebehandlingskomiteen. Jeg glæder mig til afslutningsdebatten om Palæstina-solidaritet, hvor jeg selv er meget aktiv.”

 

Voksne og børn

Rasmus Münster (53) fra Aarhus var også med for første gang. Han er it-projektleder, og aktiv i Enhedslisten på landsplan og regionalt:

 

“Jeg synes, seminaret er godt – ikke blot programmet, men også det gode samvær. Det er interessante mennesker her. Programmet har en bredde, der gør det muligt at vælge. Og så er der god tilgængelighed. Som du kan se, har jeg gangbesvær med benet her, og jeg var ikke kommet, hvis det ikke var sådan på denne efterskole”.

 

“Det er et velorganiseret seminar, siger Rasmus, som var meget tilfreds med rækken af workshops med praktisk skoling – “design politisk materiale”. Men han har dog også lidt kritik af de enkelte workshops – at der burde være mere plads til debat, og bedre brug af undervisningsmidler – om det så blot er en tavle.

 

En del har deltaget flere gange med deres børn. Blandt andet Marianne Thorius Ruskjær, som er 43 og gymnasielærer på Fyn:

 

“Påskeseminaret er vildt hyggeligt, og programmet er interessant. Masser af socialt samvær – en god påskeferie med indhold. Godt fyldt med aktuelle debatter. Fællesnævneren i år var arbejdsliv og arbejdsforhold, men det er svært at vælge, da der hele tiden er gode tilbud. Og jeg glæder mig til afslutningsdebatten om Palæstina”.

 

“Programmet er godt blandet med grundlæggende ting kombineret med aktuelt. Og fedt at komme til noget, hvor der er noget for børnene og mig. Børnene får et andet indhold. De får andet med sig, og de kommer hjem med gode oplevelser,” siger Marianne.

 

Blandt de op mod hundrede deltagere var 13 børn i forskellige aldre. De legede på kryds og tværs. Nogle af dem kendte hinanden fra tidligere påskeseminarer og nød gensynet og legen.

 

Og så blev der solgt en del bøger – og Socialistisk Informations årsskrift kommer rundt i landet med nogle af deltagerne. Restlageret svinder ind…

 

Fotos: Benedicte Toftegård

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com