content-picture.php

Fascismen blev reduceret ned til det, den skal være – næsten lig nul. Og hver gang den stikker hovedet frem, skal den bekæmpes, som lørdag den 31. marts 2012 i Aarhus.

af Svend Vestergaard Jensen

Med afsæt i Aarhus forsøgte Danish Defense League at markere sin modstand mod en påstået ”muslimsk indtrængen” i den europæiske virkelighed. Demonstrationen var et forsøg på at samle højreradikale grupper, såkaldte ”defense leagues”.

Og hvorfor Aarhus? Byen har gennem en del år været en slags nynazisternes hovedstad for højreradikal aktivisme . Hertil kommer også byens geografiske placering for et sådant arrangement: Det er let at komme dertil fra det øvrige Skandinavien og Nordeuropa.

Danish Defense League havde sammen med sin engelske moderorganisation indkaldt til en antimuslimsk demonstration i Aarhus den 31. marts. Målet var at samle lignende organisationer fra hele Europa denne dag. Det er anden gang, English Defense League arrangerer aktiviteter udenfor England. Første gang var i Holland, hvor de ville forsvare højrepolitikeren Geert Wilders. Målet den 31. marts i Aarhus var at samle og koordinere aktioner mellem grupperne i især Sverige, Norge, Holland, Belgien og Danmark. Sikkert med henblik på at lancere en fælleseuropæisk paraplyorganisation.

Den engelske inspiration
Danish Defense League blev dannet i august 2010 efter inspiration fra deres engelske forbillede. De danske ”patrioter”, som de normalt ynder at kalde sig, kan åbenbart ikke finde et dansk navn til deres nystartede organisation! Den danske gruppe mobiliserer sine støtter via Facebook og de såkaldte counter-jihad netværk på internettet.

Den danske Defense Leagues talsmand var for et par måneder siden Kasper Mortensen, men han blev fængslet for overfald på en dørmand i Aabenrå. Den nye er Philip Traulsen, som er højrefløjsveteran med rod i flere højreekstreme netværk. I dag er han også engageret i Danmarks Nationale Front, som samler tidligere medlemmer af den nazistiske gruppe Blood and Honour. Tidligere har han været tilknyttet Stop Islamiseringen af Danmark.

Grundlaget er stærkt antimuslimsk og ultra-nationalistisk. English Defense League har sit udgangspunkt i den engelske hooliganbevægelse og heraf følger, at deres politiske felter er gadeplanet. Den engelske bevægelse har også støtte og aktive blandt homoseksuelle mænd og jøder, der ser ”den muslimske indtrængen”, som en fare – en islamofobi. Organisationens ledelse gør en dyd ud af at nævne de to grupper blandt sine støtter.

English Defense League blev dannet i 2009. Den har fra starten forsøgt at gå nye veje i forsøget på at skabe en sammensmeltning mellem klassisk fascisme og en mere spiselig ny type af højreradikalisme, der forsøger en vis afstandstagen til racisme og fascisme.

Selvom den engelske organisation som dens danske kopi siger, at de ikke er imod muslimer som sådan, men kun mod de radikale af slagsen, er indtrykket af organisationen, at den er højreekstrem, antimuslimsk og samler den yderste højrefløj i netværk.

Den norske masseterrorist, Anders Behring Breivik, havde tætte forbindelser til denne organisation. Han havde tidligere deltaget i den engelske bevægelses demonstrationer og sendte sit manifest til nogle af dens aktivister. Og i forhold til den danske organisation var Breivik – under sit dæknavn Siguard Jorsalfar – med i den danske gruppes Facegruppe.

Byrådet mobiliserede
Byrådet i Aarhus markerede, at byen ikke vil acceptere den højreekstreme demonstration den 31. marts. Det indkaldte til demonstrations- og festmøde den 21. marts på Bispetorv under mottoet ”Aarhus for tolerance – og mod ekstremistiske synspunkter”. Et enigt byråd stod bag. Blot få uger forinden udtalte borgmester Jacob Bundsgaard (S) om den annoncerede ”defence-demonstration”, at den skulle ignoreres. Tonen blev en anden, sikkert under indtryk af, at andre ville demonstrere mod racisterne den 31. marts. Datoen den 21. marts blev valgt, da det er FNs antiracismedag – valgt på grund af Sharpville-massakren i 1960 i Sydafrika den 21. marts.
Men ekstremisme-begrebet fra byrådet var upræcist. Det fik LO-formand i Aarhus, Anders Munk, i Aarhus Stiftstidende til at sige, at deres parole bliver modstand mod højreekstremisme.

Der deltog omkring 2000 i byrådets markering med flere kulturelle indslag og blandt andet borgmesterens tale.

Demonstration og moddemonstration
En række faglige, etniske og politiske organisationer stod som anbefalere for moddemonstrationen. Selve arrangørerne var ”Aarhus for Mangfoldighed”. Blandt disse anbefalere var 3F, FOA, LO Aarhus, BUPL, en række politiske partier og Dansk Palæstinensisk Venskabsforening og en somalisk paraplyorganisation for 12 somaliske foreninger.

Blandt talerne var folk fra Norge og England, henholdsvis Nye SOS rasisme og Unite Against Fascism. Der deltog op mod 5000 mennesker i denne moddemonstration. Det var en demonstration fra Rådhuspladsen og en lang gåtur gennem byen til Bispetorv. Grundlaget for demonstration var ”for demokrati, sammenhold og mangfoldighed”.

Defense League holdt et demonstrationsmøde i Mølleparken med et deltagertal på godt hundrede mennesker, som til sidst måtte evakueres fra demonstrationsstedet i et par busser.

Der blev anholdt 85 antiracister efter sammenstød med politiet. Men begivenheden i Aarhus var en sejr for det antiracistiske og antifascistiske arbejde. En bred front med udenbys pust fra såvel andre byer og fra det store udland. Og tallene fra de to demonstrationer viste styrkeforholdet. Fascismen blev reduceret ned til det, den skal være – næsten lig nul. Og hver gang den stikker hovedet frem, skal den bekæmpes, som lørdag den 31. marts 2012 i Aarhus.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com