Russiske sikkerhedsstyrker indledte 25. april en razzia hos aktivister fra uafhængige fagforeninger i Moskva i et direkte angreb på organiseringen af arbejdere i udbringsningsfirmaer.

af RS21

Sent mandag nat [24. april] slog russiske sikkerhedsstyrker hoveddøren ind hos Kirill Ukraintsevs og gennemførte en total razzia i hans lejlighed i Moskva. Kirill er med-formand i Courier – en uafhængig fagforening. Den anden formand, Said Shamhalov, blev samtidig bortført og kunne ikke kontaktes i adskillige timer.

 

Said er i sikkerhed nu, men mens dette bliver skrevet, er Kirill stadig i politiets varetægt. Razziaen hos Kirill varede i timevis, til langt ud på natten. Hans advokat og en journalist blev nægtet adgang under hele seancen.

 

Razziaen skete på fjerdedagen af en “ulovlig” strejke, som Courier havde indkaldt til. Aktionen var koordineret af bude hos Delivery Club og fik tilslutning fra kolleger hos Yandex Food. Begge selskaber udbyder on-demand madlevering og er i direkte konkurrence med hinanden.

 

Baggrunden

Ruslands invasion af Ukraine har forstærket en verdensøkonomisk krise. Sanktioner, udenlandske firmaers masseflugt, et fald i forbrugernes købekraft og i efterspørgslen har ramt virksomhedernes profit. Tusinder af fast-food restauranter i Rusland ejes af bare en håndfuld multinationale. Nu, hvor disse stiller deres aktiviteter i bero eller trækker sig ud, oplever on-demand madleveringsfirmaerne, at deres forsyningskæde bryder sammen.

 

Udelukket fra udenlandske markeder og uden udsigt til en redningsplan fra regeringen i sigte skruede firmaer inden for dette område op for udnyttelsesgraden af sine løsarbejdere. Delivery Club ændrede den algoritme, som blev brugt til at udregne budenes fortjeneste per gennemført ordre. I langt de fleste tilfælde har det ført til en kraftig lønnedgang. Nogle bude rapporterer om et gennemsnitligt indkomsttab på 20 procent. Nogle er nu nede på at tjene så lidt som 2.000 rubler (185 kroner) på en arbejdsdag. Og alligevel oplever bude, at de er tvunget til at gå, cykle og køre længere for at levere.

 

Yandex Eats pressede kørselstarifferne ned på fodgænger- og cyklistbudes niveau. Alt dette på et bagtæppe af en 14 procents inflationsrate og en alvorlig krise i leveomkostningerne. For budene er dette en bekymrende tilbagerulning af hårdt tilkæmpede landvindinger i deres levevilkår.

 

I 2020 – samme år som de lavede et rekordstort overskud på 227 millioner kroner i andet halvår – lavede Delivery Club i deres app et opkog af minefyldte straffe og sanktioner mod budene.

 

Gik man ikke langt nok eller hurtigt nok førte det til en bøde – 10 minutters forsinkelse blev således registreret som ‘no-show’ i appen. Arbejdere fik en bøde på 3.000 rubler (en dags løn) for dette. Mindre bøder blev givet på daglig basis på et løst grundlag, som var ‘umuligt’ at anke. For blot få år siden arbejdede med-formand Said to 19-timers dage i stræk bare for at kunne betale bøderne. I 2019 arbejdede 21-årige Artyk Orozaliev på en ti timers uafbrudt vagt for Yandex Eats. Han fik et hjerteslag og døde.

 

Trætte af straf og tvunget ind i gæld, blokeret uden varsel eller ganske enkelt nægtet løn, skabte arbejderne i juli 2020 Courier. De formulerer krav og kæmper mod nedskæringer og undertrykkelse, sikrer sig juridisk bistand, uddanner sig og engagerer omverdenen. Sammen identificerer de de svage punkter i deres arbejdsgiveres uigennemsigtige, modsatrettede model for at sikre større succes for strejker og kamp.

 

De har vundet betydelige sejre. De skaffede 30 millioner rubler i forsinket løn fra Delivery Club. De organiserede fundraising til støtte for arbejdere, der kom til skade i trafikuheld. Og takket være deres evne til at organisere er mange af bøderne (men langt fra alle) fra tidligere blevet annulleret.

 

Angrebene

Budene fortsætter med at organisere sig og forsvare deres interesser gennem dette massive pres på lønninger og priser. De har strejket i fem dage og nægtet at levere deres ordrer. Den 25. april mødtes omkring 30 bude udenfor Delivery Clubs hovedkvarter – og de var ikke til at overse i deres firma-regnjakker i stærke farver. Forsamlingen blev opløst af politiet uden større højtidelighed. Mindst en af betjentene bar et kampgevær (‘helt bestemt en AK’, mindes to forundrede Yandex-bude). Tolv af dem blev tilbageholdt og senere løsladt uden tiltale.

 

De strejkende forsamlede sig uden for Delivery Clubs hovedkvarter, kort før de blev spredt af politiet.

 

I de kun 21 måneder, som Courier har eksisteret, har statens sikkerhedsstyrker konstant chikaneret Kirill – store bøder, bortførelser, varetægtsfængsling i særlige celler i fem og ti dage ad gangen. Said har også fået bøder og er blevet udsat for angreb. I slutningen af 2020 blev Said anholdt ved en strejke og bortført. På politistationen blev Said tilbageholdt, hans hætte blev trukket over hans hoved, han blev udsat for kvælninger og brutalt banket. Maskerede betjente i almindeligt tøj forlangte hans faglige kammeraters telefonnumre, og at han stoppede sine faglige aktiviteter (‘at forsvare de nævenyttige typer’) for altid. Idet han antydede, at der måske havde været et opkald fra ‘toppen’, fortalte en irriteret betjent Said, at fagforeningen skaber problemer for deres afdeling. ‘De lovede at gøre mit liv ubærligt’, mindes han. Said nægtede at give efter for et eneste af deres krav. Han kom til skade på flere måder, inklusiv en diagnosticeret hjernerystelse og en traumatisk hjerneskade.

 

Dette er almindeligt anerkendt, at sådanne metoder bliver brugt som intimidering af arbejderne og som straf for den succes, budenes fagforeninger har haft.

 

Kirills arbejdscomputer, hans bærbare og smartphones blev beslaglagt i nat, og de vagthavende vil uden tvivl beholde dem så længe som muligt og trække alle de informationer ud, som de kan. Han er sigtet efter artikel 212.1 – en kriminel handling beskrevet som “gentagen overtrædelse af de etablerede procedurer for organiseringen af en forsamling”.

 

Hans anden “lovovertrædelse” er åbenbart at have taget del i organiseringen af en demo på Sergiev Posad i solidaritet med de app-baserede taxi-chauffører. I Rusland er det ikke tilladt med spontane demonstrationer, og der findes ikke en anerkendt demonstrationsret, så barren for, hvornår reglerne er overtrådt, er ekstremt lav. Courier tror, at den egentlige motivation er at slå hårdt ned på uafhængige fagforeninger, og at der er tale om en fælles indsats mellem kapital og stat for at “halshugge” og nedbryde deres voksende klassebevidste protest.

 

Kirill står nu overfor en maksimumstraf på fem år i fængsel. Han er blevet ført til Sledcom Efterretningskomite til forhør i nat og endnu ikke blevet frigivet. Betingelserne for kaution vil, ifølge hans advokat, blive besluttet i dag.

 

[Update kl. 16:17] Kirill er for retten. 40 mennesker er samlet på gaden, de fleste bliver nægtet adgang.

 

[Update 18:05] Savelovsky Distriktsret i Moskva har beordret Kirill Ukraintsev, med-formand i Courier fagforening varetægtsfængslet. Han vil blive varetægtsfængslet i et center for varetægsfængslede (SIZO) for en periode på 1 måned og 30 dage – indtil den 25. juni.

Solidaritet

Kirills kammerater har bedt alle om at dele denne historie overalt og kopiere det hashtag, som hans fagforening har foreslået: #ПрофсоюзНеПреступление [en fagforening er ikke en forbrydelse]. Deres appel handler om et stop for forfølgelserne af fagforeningerne og for Kirills øjeblikkelige løsladelse.

 

27. april 2022

 

Oversat fra rs21 af Bodil Olsen

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com