Workshop med Mimoza Murati på Socialistisk Påskeseminar. Lørdag den 20. april kl. 9:30 – 11:30.

af Socialistisk Information

Da NATO greb ind i Kosova/Serbien-krigen i 1999, blev det i offentlighedens øjne set som et udtryk for, at Vesten havde givet albanerne medhold i deres kamp for uafhængighed. I virkeligheden skulle det serbiske regime i Kosova blot erstattes (eller assisteres) af andre anti-demokratiske regimer i form af FN- og EU-missioner, som har forvaltet Kosova siden ’99, uden nogensinde at anerkende dets uafhængighed.

 

 

Kosova er i løbet af de sidste ca. tyve år forvandlet til et skoleeksempel på en bananrepublik: en stat, som udelukkende har den funktion at varetage udenlandske selskabers, virksomheders og regeringers interesser, og som stiller den offentlige rigdom, klima, retssikkerhed og suverænitet i disse interessers tjeneste. Den kriminelle politiske elite i Kosova er ikke bare villig, men også afpresset til at gøre Serbien (og EU) visse indrømmelser, hvis de vil beholde deres rigdom og deres immunitet fra international retsforfølgelse.

 

 

Det gør dem særligt ivrige og effektive i deres foretagende og aggressive over for oppositionen i Kosova og befolkningen i almindelighed.

 

 

Det venstreorienterede parti Lëvizja Vetëvendosje! (Bevægelsen for Selvbestemmelse) har ydet intens modstand mod denne elite og deres politiske projekter – både ved at organisere massive demonstrationer på gaden og ved at blokere de parlamentssessioner, hvor disse projekter blev behandlet. Bl.a. ved at affyre tåregas i parlamentssalen hver uge i seks måneder, hvormed der blev skabt institutionel lammelse i hele landet. Partiet opførte sig meget modigt og radikalt i en tid, hvor der ikke var noget, der tydede på, at Kosovas befolkning ikke ville straffe dem ved næste valg — men til vores alles positive overraskelse blev det ved valget i 2017 det største parti i landet med 27,5 procent  og 32 sæder i parlamentet (historien bliver mere kompliceret efterfølgende – hint: split).

 

 

Men de politiske indrømmelser til Serbien fortsætter, og der er meget farlige og skandaløse forslag på bordet lige nu ift. hvordan kontroversen omkring Kosovas politiske status skal afgøres.

 

 

I denne workshop vil fokus være på hele diskussionen om Kosovas politiske status og spørgsmålet om national selvbestemmelse for albanerne. Det betyder, at der vil være mindre fokus på økonomien og mindre fokus på partiets historie, dets succes og udfordringer, men jeg vil selvfølgelig inddrage det vigtigste fra begge emner – og mon ikke vi kan nå at komme rundt om det hele på to timer.

 

Mimoza Murati, er 24 år, læser jura og har været aktiv i SUF i fem år. Mimoza er selv kosova-albaner, flygtet til Danmark sammen med sin familie under krigen i ’99, har fulgt med i udviklingerne i Kosova lige siden og jævnligt besøgt Kosova for at være tæt på partiet Lëvizja Vetëvendosje

 

Læs mere om Påskeseminaret: Tid, sted, program, priser, tilmelding mv.

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com