De studerende i den canadiske Quebec-provins, som i månedsvis har kæmpet mod regeringens forhøjelse af studiegebyrerne med 10.000 kroner om året, vandt en stor sejr ved parlamentsvalget den 4. september.

af Åge Skovrind

Jean Charets nu tidligere liberale regering tabte valget, og posten som premierminister går til lederen af det nationalistiske Parti Quebecois, Pauline Marois. Mest omtalt i danske medier var det fejlslagne attentatforsøg mod hende ved sejrsceremonien, som blev begået af en modstander af selvstændighed for den fransktalende Quebec-provins. En blev dræbt.

Valgresultatet
Parti Mandater Ændring
Parti Quebecois
(centrum-venstre, nationalister)
54 + 3
Liberale
(højre, føderalister)
50 – 16
CAQ ((konservative nationalister) 19 +12
Quebec Solidaire (socialister) 2 +  1

Den liberale regerings planer om at forhøje studiegebyrerne med 82 procent er indtil videre skrinlagt, og de skrappe nødretslove, som regeringen gennemførte for at stække studenterstrejken, er historie. Valget gav også en fremgang for det venstreorienterede Quebec Solidaire (se note), som med 6 procent af stemmerne fordoblede sit mandat tal fra 1 til 2

Historisk studenterstrejke
Selv om Parti Quebecois har lovet at skrotte forhøjelsen af studiegebyrerne, så er der god grund til, at studenterbevægelsen holder sig klar til nye aktioner. Den ny regering vil formentlig forsøge at forhandle en mindre stigning med den moderate gren af studenterbevægelsen. Det, som startede som en studenterstrejke, har imidlertid også handlet om andet end studiegebyrer, og den største og mest militante organisation, CLASSE, har tænkt sig at fortsætte med stormøder og protester, for at opbygge en bredere bevægelse mod neoliberalisme.

Den neoliberale dagsorden blev alvorligt udfordret af de studerendes protester, som udviklede sig til en stærk og kreativ bevægelse mod regeringens nedskæringer på andre områder. Et højdepunkt var den 22. maj, da mellem 300.000 og 400.000 demonstrerede i Montreal, hovedstaden i Quebec. Det svarer til mellem 18 og 24 procent af byens befolkning, og arrangørerne har kaldt det ”den største civile ulydighedsaktion i Canadas historie.”

Mindretalsregering
Men valgresultatet afspejlede kun delvist denne udfordring af den neoliberale politik. Selv om Charest-regeringen træder tilbage, fik det Liberale Parti alligevel 31 procent af stemmerne – kun 1 procent mindre end Parti Quebecois.

Dertil kommer, at Parti Quebecois (PQ) danner en mindretalsregering med støtte fra det tredje store parti, Coalition Avenir Québec (27 procent), som brød ud fra PQ i 2011, og som ligger til højre for PQ.

Québec solidaire
Det venstreorienterede Québec Solidaire ligger fortsat langt efter de tre gamle partier. En del af forklaringen er det canadiske valgsystem, flertalsvalg i enkeltmandskredse, hvor kun den kandidat, som får flest stemmer i en valgkreds, bliver valgt. Også mediernes rolle og ideen om stemmespild spiller ind. Men i en række valgkredse opnåede partiet dog flotte resultater omkring 25 procent, selv om de ikke gav valg. Alt i alt var der tale om en betydelig fremgang i forhold til valget i 2008.

Alligevel er resultatet en skuffelse for mange medlemmer, som havde håbet på mandater I flere mulige kredse – ikke mindst efter en forrygende og professional kampagne, hvor partiets frontfigur Françoise David markerede sig stærkt i partilederdebatter.

Med den kommende mindretalsregering, som vil hente støtte fra højre, får Quebec Solidaire brug for at trække på alle de gode kampagne-erfaringer fra valgkampen og forankre sig i studenterbevægelsen og andre sociale bevægelser til de kommende kampe.

Note: Québec Solidaire blev grundlagt I 2006 ved en sammenslutning mellem det venstreorienterede Union des forces progressistes (UFP) og bevægelsen for global retfærdighed Option Citoyenne. Flere grupper indgår i QS,blandt andet Gauche Socialiste, som er tilsluttet Fjerde Internationale, og udgiver Gauche Socialiste. I det engelsksprogede Canada indgår Fjerde Internationales gruppe i venstrefløjspartiet New Socialist Group.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com