content-picture.php

Vedtaget på SAPs 17. kongres den 26-27. august 2000

af xx

Nej til oprustning – stop USA’s missilskjold

Mere end 10 år efter murens fald trues verden på ny af en atomar oprustningsspiral. Ansvaret for denne trussel påhviler alene USA og dets forsøg på at opbygge et nationalt missil-forsvar, NMD.

Den officielle amerikanske begrundelse for NMD er truslen fra de såkaldte slyngel-stater, som tilsyneladende skulle sidde klar til at sende en langtrækkende atommissil i hovedet på USA. Denne begrundelse savner enhver form for fornuft. For nok er der mange galninge rundt omkring på kloden, men hvorfor skulle de vælge den mest besværlige og selvmorderiske metode. Hvis nogen ønsker at sprænge en atombombe i New York, så kan de samle den og detonere den i en lejlighed på Manhattan, uden at NMD kan gøre noget som helst for at forhindre det!

Derfor er den reelle begrundelse for NMD også en helt anden, nemlig ønsket om mange år fremover at sikre den amerikanske våbenindustri et solidt sugerør i den amerikanske statskasse betalt af de amerikanske skatteydere. Ikke mindst i den aktuelle valgkamp til præsidentvalget til november er det svært for hovedkandidaterne at takke nej til de kampagnebidrag fra våbenindustrien, som naturligt følger kandidaternes støtte til NMD-systemet.

Etablering af et amerikansk missilforsvar vil blive opfattet af Kina som et forsøg på at underminere landets evne til at svare igen på amerikansk angreb. Derfor vil beslutningen om NMD blive mødt med en modernisering og forøgelse af Kinas atommissil-arsenal. Dette vil føre til at Indien føler et behov for at forøge sin atomare kapacitet, hvilket vil blive fulgt op af Pakistan og … – en ny atomoprustning vil være en realitet.

Opbygningen af et nationalt missilforsvarssystemt er i strid med ABM-traktaten, som USA har indgået med Rusland. Derfor har der fra visse sider været en forhåbning om at Rusland ville lægge en hindring i vejen for et nyt a-våbenkapløb. Men Rusland kan købes, f.eks. for vestlig passivitet overfor myrderierne i Tjetjenien og nogle hemmelige bankkonti i Schweitz. Derfor er der ingen grund til at tillægge Rusland nogen som helst positiv rolle i forsøget på at stoppe oprustningsvanviddet.

Et amerikansk missilforsvar vil være afhængig af radarinstallationer i England og på Thule-basen i Grønland. På den måde har befolkningen i Grønland og i det øvrige Danmark fået en historisk mulighed for at stikke en kæp i hjulet på atomoprustningen. Denne mulighed skal bruges!

 

Socialistisk Arbejderpartis 17. kongres opfordrer alle fredelige grønlændere og danskere til at gå aktivt ind i kampen: Grønland skal have vetoret mod NMD-planerne for Thulebasen! Stop opbygningen af NMD! Nej til oprustning! Ja til militær nedrustning og social sikkerhed!

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com