Kan vi bruge andres erfaringer i OK-kampen og i fremtidige velfærdskampe? Hør de engelske og franske kamperfaringer på møder rundt om i Danmark senere på måneden.

af Michael Voss

På fem møder rundt om i Danmark bliver der mulighed for at møde nogle af dem, der kæmper for at forsvar realløn, arbejdsforhold og velfærd i England og Frankrig. Møderne finder sted i Aalborg, Esbjerg, Silkeborg, Fredericia og København.

 

Det er onlinemediet Solidaritet, 3F København, Jernbanearbejdernes Landsklub, der står bag mødeturneen.

 

De udenlandske gæster er:

  • Phil Rowan, der arbejder i London Underground, tillidsrepræsentant, Transportarbejderforbundet RMT
  • Bradley Wall, der er skolelærer og nu ansat organizer i lærerfagforeningen NASUWT i England. [deltager kun i Aalborg og Esbjerg]
  • Aurélie-Anne Thos, der er sygeplejerske i Toulouse, Frankrig
  • Andrew McDonald, Nottingham, der er rådgiver for lærerfagforeningen NEU

 

Masseaktioner på tværs fag

I England har hundredtusinder af arbejdere siden juni sidste år strejket på tværs af fag for en lønstigning, der modsvarer den høje inflation på 14-15 procent. Jernbanearbejdere, ambulanceførere, universitets- og folkeskolelærere og sygeplejersker blandt andet har nedlagt arbejdet i mange omgange i én til fem dage i træk.

 

500.000 på tværs af fag strejkede den 1. februar. Velfærdssystemerne er bogstaveligt talt ved at bryde sammen – f.eks. de offentlige hospitaler.

 

I Frankrig har flere millioner af arbejdere siden januar i år strejket og aktioneret for, at pensionsalderen ikke bliver sat op. Frankrigs præsident Macron ønsker en reform af hele pensionssystemet, både for dem, der har arbejdet i over 40 år, og for dem uden, der må nøjes med en slags kontanthjælp.

 

I den forbindelse har arbejderne på elværkerne lukket op for strømmen til dem, der ikke længere havde råd.

 

I Danmark forhandler fagforbundene en ny overenskomst, efter at regeringen har afskaffet Store Bededag. De indgåede forlig kompenserer os hverken for bededag eller inflation.

 

Vi har inviteret nogle af dem, der aktionerer i England og Frankrig, til Danmark for at vise dem vores solidaritet, og fordi vi er nysgerrige på, hvad der sker og om vi kan lære noget af dem. Kan man stadig vinde arbejdskampe og i så fald hvordan?

 

Mødeprogram

ü Aalborg mandag den 20. marts kl. 17-20 hos 3F, Hadsundvej 184.

ü Esbjerg tirsdag den 21. marts kl. 19-22 hos 3F Transport, Nyhavnsgade 25.

ü Silkeborg onsdag den 22. marts kl. 20-21.30 på Langesøhus, Vestre Ringvej 51.

ü Fredericia torsdag den 23. marts kl. 17-20 hos 3F, Venusvej 32

ü København lørdag den 25. marts kl. 16-19 hos Byggefagenes Hus, Lygten 10.

 

Gæsterne fra udlandet taler på engelsk og vi sørger for oversættelse til dansk, og også fra dansk til engelsk.

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com