Fire unge aktivister blev den 11. oktober frifundet efter anklage om menneskesmugling. De var med til at sejle 17 flygtninge over Øresund til Sverige i september sidste år. Mange flygtninge ønskede ikke at lade sig registrere og dermed starte asylbehandlingen i Danmark.

af Svend Vestergaard Jensen

Aktionerne foregik i en periode, hvor flygtninge kom til Europa i titusindvis. Gennem Tyrkiet til Europa, over Middelhavet til Europa med stor risiko for at ende på havets bund, hvilket tusinder har gjort. På flugt fra krig og elendighed. Masser af mennesker i Danmark hjalp spontant de nyankomne og organiserede sig i et omfang, der ikke er set i nyere tid. Organiseringer som Venligboerne og Welcome to Denmark og uden tvivl et hav af lokale, hjalp flygtninge og migranter.

En del tog til grænserne for at hjælpe dem, der ankom. De gav flygtninge et lift op i landet, varmt tøj, fandt steder, hvor de kunne overnatte. Handlinger, der er meget humane og som synes at ligge fjernt fra kriminelle handlinger. Tusinder af mennesker ønskede at hjælpe folk i nød.

Aktioner sætter fokus
De fire unge på anklagebænken i Københavns Byret havde set disse flygtningestrømme komme til Danmark og set dem vandre ud ad bl.a. danske motorveje. De satte hurtigt aktioner i gang, hvor der skulle hjælpes. De konkrete aktioner havde udgangspunkt i SUFs solidaritetsarbejde her – Socialistisk Ungdoms Front.

En af de anklagede og nu frifundet er Annika Holm Nielsen. Hun er træt, men lettet. På spørgsmålet, om hun fortryder deres handlinger, siger hun til Socialistisk Informations:

"Jeg vil til enhver tid opfordre andre til at gøre det samme. Folk i nød skal hjælpes. Og kampen fortsætter. Opgaverne bliver ikke mindre. Vi har med vores aktioner og denne retssag været med til at sætte fokus på problemstillingen."

"Fokus gælder også politikerne. Hvad er konsekvenserne af deres politik? Grænsekontrollen er jo en opskrift på, at andre lande kan gøre det samme. Men heldigvis er der rundt om i Europa masser af græsrodsinitiativer i gang, på mange fronter."

Loven må ændres
De fire blev frifundet i Byretten, men flere andre er gennem de seneste måneder blevet dømt for at have transporteret folk på flugt. I Folketinget stiller Enhedslisten og Alternativet lovforslag om at afkriminalisere hjælp til flygtninge. De to partier vil have udlændingeloven omformuleret, så man kun straffes for menneskesmugling, hvis aktiviteten sker for egen vindings skyld.

"Vi har sat fokus på, at lovgivningen skal ændres," siger Annika og fortsætter:

"Fokus på en humanitær katastrofe, og at den ikke kan og ikke må løses med hegn og pigtråd omkring landegrænserne i Europa og rundt om EU. Ifølge EUs flygtningekommissær er 3211 omkommet på deres flugt og rejse over Middelhavet alene i år. Og det har også været vigtigt at få fortalt igen og igen, at Vesten har ansvar for det, der er sket og sker i Mellemøsten."

Under hele dagen ved retsmødet i Byretten København var er demonstrationsmøde ude foran retsbygningen og pressemøde lige efter aktivisternes frifindelse. Det var bl.a. arrangeret af foreningen Medmenneskesmuglerne, der havde udgivet en løbeseddel, der afslutter med følgende ord:

”- alle mennesker på flugt skal hjælpes, da Europas regeringer ikke vil tage ansvar, gør vi
– ingen flygter for sjov – vi accepterer ikke termerne "velfærdsturister" og "bekvemmelighedsflygtninge"
– ingen mennesker er illegale – alle har ret til at bo, arbejde og stifte familie, hvor de vil
– at hjælpe flygtninge er ikke et økonomisk problem.”

En sag er slut og vundet. Men antallet af flygtninge mod Europa er ikke blevet mindsket imens. Aktioner og hjælp er i gang overalt for hjælpe flygtningene!

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com