content-picture.php

Initiativet "Forslag 19" får opbakning fra en bred koalition og har øjensynligt en reel chance for at vinde ved folkeafstemningen i Californien, trods modstand fra ledelsen i såvel det Demokratiske som det Republikanske Parti.

af Jean Batou

Den 2. november skal de californiske vælgere stemme om Forslag 19, et initiativ om at legalisere, regulere og beskatte forbrug af marihuana for voksne. Næsten 700.000 har skrevet under på initiativet, selv om 433.000 ville være nok for at få det til afstemning. I øjeblikket viser meningsmålingerne, at vælgerne er delt midt over, med et lille forspring til tilhængerne af legalisering (50 procent ja, 40 procent nej og 10 procent har ikke taget stilling).

Initiativet er startet og stort set finansieret af Richard Lee, en aktivist i Oakland, som har ført kampagne for afkriminalisering siden 90’erne. Han har fået støtte fra vigtige lægelige myndigheder. Vigtigst er det, at det lykkedes ham at samle et bredt spektrum af støtter blandt studenterorganisationer, advokater, borgerrettigheds-aktivister og aktivister fra de afroamerikanske og latino-samfund (blandt andet foreningen af sorte politifolk), hvilket understreger den åbenlyst racistiske diskrimination i den nuværende håndhævelse af forbuddet mod marihuana.

For første gang har flere større fagforeninger (havnearbejdere, fødevare- og kommunikationsarbejdere mv.) støttet forslaget. Offentlig kontrol med distributionen af marihuana ville skabe ressourcer til kollektiv velfærd på bekostning af kriminelle aktiviteter (det sorte marked menes at have en værdi af 15 milliarder dollars om året). Det ville også skabe arbejdspladser.

Selv PTA (Det Nationale Forældre- og Lærerråd), hvor et nej var forventeligt, har besluttet ikke at komme med nogen stemmeopfordring. Talrige undersøgelser viser, at et forbud ikke har nogen indvirkning på forbruget (man ryger dobbelt så meget i Californien som i Holland). I Mexico er der stærke kræfter, som arbejder for en legalisering som et redskab til at afslutte de blodsudgydelser, der følger med forbuddet: Her har det medført over 28.000 dræbte de sidste tre og et halvt år.

Det Demokratiske Parti har ikke taget stilling til fordel for legalisering. Tværtimod er partiets kandidat til guvernørposten, Jerry Brown og mange af de valgte repræsentanter eksplicit modstandere. Kun tre af partiets medlemmer af Repræsentanternes Hus støtter åbent forslaget. I lyset af initiativets succes beklager borgmesteren i San Francisco nu denne tøven.
Blandt republikanerne er der ikke en eneste afviger af betydning, som har støttet forslaget, trods entusiastisk opbakning fra ultraliberalister, som taler for det frie individuelle valg og at staten skal blande sig uden om nærmest alt. Arbejdsgiverne er modstandere med henvisning til en eventuel nedgang i arbejdskraftens produktivitet. Blandt modstandere er også tilhængerne af den repressive lov og orden-politik og den voksende ”fængselsstat”, som denne drager med sig.

 

FAKTA:

Folkeafstemninger og folkelige initiativer i Californien

Siden 1911 er retten til lovinitiativ og folkeafstemninger indført i Californiens grundlov. Et lovgivningsinitiativ eller en folkeafstemning kan sendes til afstemning, hvis det understøttes af underskrifter svarende til 5 procent af de afgivne stemmer ved det seneste guvernørvalg (8 procent ved en forfatningsændring).

Forslag 19 i korte træk

Enhver voksen over 20 år har lov til at være i besiddelse af eller transportere 28 gram (1 ounce) marihuana eller at dyrke planten på et område, der er 7,6 m2 stort. Indtagelse vil kun være tilladt på privat område eller på offentlige steder, der har en særlig tilladelse, og aldrig hvor der er mindreårige til stede.

Salget ville blive reguleret af offentlige myndigheder. Således vil et gebyr på 50 dollar per ounce (ca. 2 dollar pr gram) give en ekstra indtægt til staten på 1,4 milliarder dollar. Hertil kommer besparelser på den nuværende politiindsats og fængselsudgifter.

Reglerne vil være i strid med den føderale lovgivning, men i praksis vil det være umuligt at forhindre personligt forbrug af marihuana i Californien.

Jean Batou er redaktør af det svejtsiske webmagasin SolidaritéS. Oversat af Åge Skovrind.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com