content-picture.php

Aarhus for Mangfoldighed holdt demonstration på FNs flygtningedag den 20. Juni. Her talte blandt andet Lise Baastrup fra Bedsteforældre for Asyl. Vi bringer her hendes tale.

af Lise Baastrup

For nogle år siden holdt jeg holdt jeg en tale, hvor jeg beskrev flygtningens situation i DK. Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at det kunne blive værre, men det er det blevet.

 

Fra at være det første land, der ratificerede FNs menneskerettigheder i 1953 er DK i dag ikke mere et humanistisk land, når man ser på, hvordan vi behandler socialt udsatte og ikke mindst vores flygtninge.

 

Vi nægter at tage mod kvoteflygtninge. Og de flygtninge, der er her i landet behandler vi så dårligt, at vi bryder både FNs menneskerettigheder og FNs børnekonvention.

 

Børn fødes og opholder sig i årevis i lejre – familier, der fungerede i lokalsamfundet og havde deres børn i danske skoler sendes tilbage til lejrene

Vi forhindre familiesammenføring og vi splitter familier ad.

 

Hvordan er det sket, hvordan er DK blevet et land, hvor forfærdeligt mange står bag en flygtningepolitik, som flertallet for 20- 30 år siden ville have betragtet med afsky.

 

Jeg tror, det skyldes en kontinuerlig propaganda. Det har ført til frygt og vrede rettet mod “de andre”/”de fremmede”/”muslimerne”.

 

Propagandaen lyder:

– Vi kan ikke rumme flere

– vi har ikke råd

– de nasser på samfundet

– de er kriminelle

– de voldtager

– de er terrorister

– de ødelægger de danske værdier

– det skaber frygt og vrede:

 

Mange begynder langsomt at tænke – ingen skal komme her og tage mit arbejde, angribe vores kvinder, ødelægge mit land og dets værdier.

 

Men når vi ser på virkeligheden – (især her i Norden) -er de voldelige handlinger – handlinger som massakren på Utøja og nedbrændingen af svenske flygtningelejre – så er volden IKKE  begået af flygtninge, men begået af netop dem, der er faldet for den slags propaganda, som skaber frygt, vrede og had mod flygtningene.

 

Det er ikke kun ekstremister, der falder for den propaganda. For få måneder siden hørte jeg en ganske almindelig fredelig mand i mit nabolag fortælle, at han mente at DK var truet, at i løbet af 10-20 år ville vi være løbet over ende, og alle danske kvinder ville være tvunget til at gå med burka. Han var oprigtigt bange. Han er et rigtig godt eksempel på, hvor omfattende og dybtgående den løgnagtige propaganda er. Hvordan en sådan hetz fører til angst, had og racisme, – betyder at nogen mennesker ikke opfattes som lige værdige -.

 

Det er nøjagtig den samme proces, som i 30ernes Tyskland førte til jødeforfølgelserne.

 

Jeg fandt for et stykke tid siden en quiz på nettet. Den bestod af 10-12 citater, hvor ord som muslim, jøde, ikke vestlig indvandrer og fremmede var erstattet af prikker. Så skulle man gætte hvem, der havde sagt hvad: Var citatet fra Inger Støjberg eller fra Hitlers propagandaminister Göbbels? Jeg gættede forkert ca. halvdelen af gangene. Det synes jeg er skræmmende.

 

Og hvad er det for en gang løgnagtig vrøvl, den hetz består af:

 

Et af temaerne er:

 

– Vi kan ikke rumme flere, – vi har ikke råd, – det ødelægger vores velfærd.

 

Vi er et af verdens rigeste lande, de rigeste har forøget deres indkomst med 27 procent siden krisen, så hvis de ikke sendte deres pengene i skattely, så havde vi rigeligt råd. Når der skæres i velfærden, skyldes det ikke flygtningene, men bl.a. penge til krig -der skaber flygtninge – og penge der gemmes i skattely. Det er med til at skabe landets stigende ulighed, hvor få har alt, alt for meget, og flere og flere har alt, alt for lidt.

 

Et andet tema er:

 

– De ødelægger vores danske værdier.

 

Da jeg var barn, lærte jeg, at jeg ikke måtte beholde alt mit slik for mig selv, jeg skulle dele med dem, der ikke havde noget. Jeg lærte også, at jeg ikke måtte slå på dem, der var mindre end mig selv (min lillebror sagde godt nok, at de heller ikke skulle være ret meget større) – Men beskeden var klar, “man hjalp dem, der var mindre eller svagere end en selv”. Del med dem, der har mindre end dig selv – det kaldes solidaritet – hjælp dem, der er mindre eller svagere end dig selv – det kaldes hjælpsomhed eller medmenneskelighed.  Se, det er grundlæggende medmenneskelige værdier, der engang også var danske værdier, værdier som jeg sætter meget højt. Og det er Inger Støjberg og kompagni, der ødelægger disse værdier – ikke flygtningene.

 

Til sidst vil jeg foreslå jer at gå hjem og lave en øvelse – og prøv at få dem, I kender med på det.

 

Forestil jer, at krigen eller sulten har nået jer i et sådant omfang, at I må flygte. Gå så rundt i dit hjem og vælg, hvad du vil have med på din flugt – du skal kunne bære det selv – og du skal kunne gå med det i timevis. Sig så farvel til alt det andet.

 

Det er, hvad mange flygtninge har oplevet. Ingen flygter for sjov.

 

Jeg siger NEJ til Inger Støjbergs hetz, der fører til frygt og had.

 

Jeg vil have de ægte menneskelige og engang så danske værdier som solidaritet og hjælpsomhed tilbage.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com