Kan staten Israel betegnes som racistisk, som en apartheidstat? Det lyder bombastisk, men en ny bog dokumenterer godt og grundigt, at betegnelsen er rigtig valgt.

af Svend Vestergaard Jensen

Bogen siger kort og godt, at Israel er en apartheid-stat, som har været besat af demografisk racisme og etnisk udrensning i seks årtier. Den er en historisk rejse ind i den meget omtalte palæstinensisk-israelske konflikt og frem til de helt aktuelle problemstillinger.

Bogen er skrevet af Ben White og hedder "En guide for begyndere – Israels apartheid" og udkom 1. maj på forlaget Solidaritet. Den lever helt op til sit navn og guider os igennem historien og nutiden og kommer også ind på, hvad der må gøres ved problemet.

En stat for jøder
Denne særlige stat er "for jøder". Desuden er Israel ikke kun stat for sine jødiske indbyggere. Den identificerer sig som staten for alle jøder i hele verden, uanset hvor de bor. Noget der helt adskiller staten Israel fra alle andre stater.

Det fælles for Israel og det tidligere apartheidbaserede Sydafrika er, at man med lovsystemer befæster en fordrivelse for at sikre den bedste kontrol med jord og naturressourcer til en gruppe på bekostning af en anden. Zionismen – den ideologi staten Israel er baseret på – har forsøgt at få palæstinenserne til at "forsvinde" fra Palæstina både i teori og i praksis. Og de er der jo stadig, på trods af omfattende fordrivelse siden 1948. Dette politiske system baserer sig på strukturel racisme, adskillelse og dominans.

Før det lykkedes at etablere staten Israel var zionisterne gået i gang. De udsendte nye bosættere – som nu – som de sikrede økonomisk støtte til, og de påvirkede kraftigt de imperialistiske magter – ikke mindst England. Zionisterne vidste, at uden disse magters støtte, ville projektet være umuligt at realisere.

Etnisk udrensning
Der blev fra 1948 foretaget en etnisk udrensning. Omkring 87 procent af de palæstinensere, som havde boet i, hvad der nu var Israel, var fjernet, mens hovedparten af Negevs beduinbefolkning var omkring 65.000 i folketællingen fra 1920, blev fordrevet i flere omgange efter Israels oprettelse. Det anslås, at fire ud af fem palæstinensiske byer og landsbyer inde i Israel blev fuldstændig ødelagt eller umiddelbart bosat med jøder.

Den etniske udrensning foregår gennem historien og op til i dag i bølger. Efter seksdageskrigen i 1967 inddrages Vestbredden, Gaza og Østjerusalem. Jordtyveri, kolonisering og etnisk adskillelse fortsætter og er situationen i dag. Disse besatte områder har Israel effektivt integreret med jødiske kolonier, veje kun-for-bosættere, checkpoints, militærbaser, adgang forbudt-zoner og adgang til vandressourcer. Dette skete og sker trods internationale fordømmelser, som er gentaget igen og igen af organisationer som FN og Den Internationale Domstol i Haag.

En guide
Bogen giver en fyldig dækning af alle aspekter ved Israels politik samt om modstanden mod denne stats apartheid. Forfatteren diskuterer de forskellige modstandsformer og aktiviteter. Hvordan den israelske stats apartheid kan afmonteres, så kollektive og individuelle rettigheder for alle mennesker i Palæstina/Israel garanteres,at folkene i regionen kan realisere den fredelige tilværelse, som tidligere generationer har været nægtet.

Bogen er veludstyret med illustrationer, kort, begreber og er også en opslagsbog for folk, der vil vide mere om denne "tilsyneladende uløselige konflikt". Bogen er virkelig en guide, som titlen også siger. En glimrende bog for aktivister, men også for alle der vil forstå historien og den barske virkelighed i denne region

Ben White: En guide for begyndere – Israels apartheid
Forlaget Solidaritet, 222 sider, 100 kroner

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com