Over 10.000 fra mere end 30 lande deltog den 14-15. januar 2012 i en international konference for en verden fri for a-kraft.

af Terry Conway

Konferencen fandt sted i Yokohama, Japan, og havde over 100 gæstetalere på programmet, heriblandt vidner fra Tjernobyl-katastrofen i 1986, fra testcenteret for atomvåben på Marshall-øerne (som blev uafhængigt fra USA i 1986) og fra Fukushima i Japan. Særligt mange deltagere kom fra andre aisatiske lande, men der var også en del fra Europa og Australien.

Konferencen blev åbnet af Yuri Tomitsuka, en dreng på 10 år, som blev evakueret fra Fukushima-distriktet efter katastrofen den 11. marts 2011, da en nedsmeltning skete på atomkraftværket efter en tsunami. Han spurgte: ”Hvad er mest vigtigt, er det penge eller vores liv? Jeg vil ikke være syg. Atomkraft er ikke nødvendigt for børn.”

 Konferencen pegede på en kraftig sammenhæng mellem atomkraft og atomvåben – i sluterklæringen kaldes det ”det nukleare kernekredsløb”. Hvis du bliver ramt i en atomulykke, er det ikke nogen trøst at vide, at reaktoren var bygget til ”fredelige” formål! Konferencen havde også fokus på hemmelighedskræmmeriet i atomindustrien og de konsekvenser, det har for civile rettigheder. Sluterklæringen annoncerede også en international aktionsdag mod a-kraft den 11. marts 2012 – årsdagen for Fukushima.

Men ikke så snart var konferencen slut, før den japanske regering endnu en gang demonstrerede, at den ignorerer kravene fra anti-atomkraftbevægelsen nationalt og internationalt. Den 17. januar fremsatte den et forslag, som endnu ikke er godkendt i parlamentet, om, at i fremtiden skal atomkraftværker kunne køre i 20 år ud over deres nuværende licens på 40 år. Det er åbenlyst, at regeringen lytter mere til lobbyisterne i atomkraftindustrien end til kravene fra sin egen befolkning.

Samtidig er japanske aktivister bekymrede over, at der er et stigende pres for at genstarte flere af de reaktorer, der blev lukket ned efter Fukushima, selv om der eksisterer en kraftig modstand fra lokalsamfundene. Internationalt pres vil fortsat være nødvendigt for at støtte aktivisterne i deres modstand.

Læs hele sluterklæringen fra konferencen her!

Terry Conway er medredaktør af International Viewpoint og medlem af Socialist Resistance (GB)

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com