content-picture.php

Parlamentsvalget den 2. februar blev blokeret i ni af landets 77 provinser af antidemokratiske grupper fra det Demokratiske Parti (!) – Thailands største oppositionsparti. Krisen fortsætter.

af Giles Ji Ungpakorn

Der er sikker mange, der undrer sig over, hvorfor premierminister Yingluck Shinawatras regerende Pheu Thai Parti, der kom til magten med støtte fra Rødskjorterne, de fattiges massebevægelse, virker paralyseret i forhold til volden og de kriminelle aktioner fra ballademagerne fra Suthep Thaugsubans Demokratiske Parti.

Det skyldes ikke fra kongens ”usynlige hænder” eller militærets skjulte støtte til Suthep. Den øverste elite anser Suthep og hans hjælpere for at være simple gadebanditter.

Men urolighederne er nyttige for miltæret og de konservative, fordi de kan presse Pheu Thai til yderligere kompromisser. Det er derfor, militæret sidder på hænderne med et svedent grin.

Selvfølgelig får Suthep støtte fra bondeknoldene i Forfatningsrådet og i valgkommissionen, men det er gadebanditterne, der gør det beskidte arbejde. De bliver også støttet af reaktionære læger, akademikere og NGO’ere, der repræsenterer middelklassen. Den virkelige grund til, at Pheu Thai åbenbart er lammet, er, at de står over for et valg. Enten skal de beordre topgeneralerne og de reaktionære dommere fyret, arrestere lederne af de voldelige protester og mobilisere støtte fra millionerne af Rødskjorter i gaderne – eller gå efter et snusket kompromis med de konservative.

Enten mobiliserer Pheu Thai deres basis blandt Rødskjorterne til at bryde den gamle orden ned, eller de slutter fred med deres rivaler fra den konservative elite. Eftersom både Yingluk, hendes bror (tidligere premierminister Thaksin, nu i eksil) og andre ledere af Pheu Thai i bund og grund er ”big business-politikere”, vælger de at slutte fred med eliten. Det er ikke for at undgå borgerkrig, men for at forhindre en revolution fra basis.

Thailands ”gamle orden” et et moderne kapitalistisk semi-diktatur, der er kontrolleret af militæret, erhvervslivets top og de ledende embedsmænd. De er forenet i deres royalisme, men Thailand er ikke noget absolut monarki.

Indtil Thaksins valgsejr i 2001 (som leder af partiet Thai Rak Thai), var den traditionelle form for politik, at forskellige elitepartier konkurrerede på grundlag af personlighed og vennetjenester. Thaksin introducerede politik som et vigtigt element i selve valgprocessen.

Før den tid resulterede skiftende thailandske regeringers laden stå til i en planløs og kaotisk infrastruktur og total mangel på velfærd. Eliten og middelklassen berigede sig selv på bekostning af de fattige. Økonomisk og socialt betød den hastige vækst i den thailandske økonomi i 1980’erne og de tidlige 1990’ere, at flere almindelige mennesker flyttede til byerne, fik uddanelse og større selvtillid. Folk ønskede at se forandringer, og de ønskede at få del i frugterne fra udviklingen.

Der opstod stigende konflikter mellem virkeligheden ”på gulvet” og den gamle politiske struktur, der stadig havde et fast greb om samfundet. Thaksin spillede en rolle i at skærpe denne konflikt ved at foreslå en række moderniseringer. Men det var ikke Thaksins hensigt at nedbryde den gamle orden, kun at modernisere den langsomt.

I dag er Yingluck, Pheu Thai og Thaksin stadig besluttet på at beskytte grundpillerne fra den gamle orden. De frygter oprør nedefra mere end konkurrence fra de konservative.

Når man tænker på, hvor svagt de uafhængige Rødskjorter og venstrefløjens organisationer står, er det bedste, vi kan håbe på lige nu, at opbygge en bevægelse nedefra, der går imod autoritære tiltag og kritiserer alle de rådne kompromisser, som Pheu Thai søger at indgå.

Men når alt kommer til alt, bliver bevægelsen nødt til at rive den struktur ned, der er domineret af militæret, storkapitalen og de konservative embedsmænd.

Forkortet fra Giles Ji Ungpakorns webside

Red Thai Socialist

. Han er aktivist og skribent fra den socialistiske gruppe Turn Left Thailand. I 2009 blev han tvunget i eksil efter at være blevet anklaget for majestætsfornærmelse. Du kan læse mere om

Thailand i webmagasinet Links

)

Oversat fra engelsk af Martin Mørch.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com