Interview: Den venstreradikale Modstandskomite deltager i Ukraines væbnede forsvarskamp og appellerer om international støtte.

af Sozialistische Zeitung

Soldater fra De Territoriale Forsvarsstyrker under slaget om Kyiv, 25. februar 2022. Foto: Yan Boechat/VOA – Wikimedia

 

Kan du præsentere jeres gruppe? Hvordan startede I? Hvem er med, og hvad vil I?

 

Modstandskomiteen er et netværk af libertære og antifascistiske aktivister, der har tilsluttet sig De Territoriale Forsvarsstyrker, og med våben modsætter sig den russiske imperialistiske invasion.

 

Omkring 50 aktivister har tilsluttet sig den samme enhed for at kunne kæmpe sammen, andre er gået ind i de enheder, der var i nærheden. Flere fra Belarus, der er flygtet fra Lukashenkos diktatur, har også sluttet sig til os.

 

Vores kamperfaringer beror på, hvor og i hvilke enheder man har tilsluttet sig: Fra almindelig patruljetjeneste til indsats for at ødelægge russiske tanks og artilleristillinger. Vi har også dannet Operation Solidaritet (se note om støtte) som et netværk af aktivister, der ikke bærer våben, men skaffer udstyr til antiautoritære aktivister i De Territoriale Forsvarsstyrker, fx. skudsikre veste, medicin- og nødhjælpspakker samt andet taktisk udstyr, som staten ikke er i stand til at skaffe. Desuden udfører vi humanitært arbejde, hvor der er brug for det.

 

På jeres hjemmeside kan jeg se, at I deltager i den væbnede modstand. Hvad betyder det, og hvordan er I organiseret?

 

Territorialforsvaret er organiseret som det almindelige militær og opererer som let infanteri, uden tunge våben. Normalt bliver de i den by eller landsby, hvor de kommer fra, og de er netop dannet for at kunne forsvare stedet. Der er mange eksempler på, hvordan territorialforsvaret med succes har forsvaret deres byer mod de russiske hære, enten alene eller med beskeden støtte fra den ukrainske hær.

 

Også territorialforsvaret deltager i de utallige guerillaangreb på russiske konvojer, mest i den nordlige del af Ukraine. I områder, hvor territorialforsvaret kæmper sammen med den ukrainske hær, bruges det nu og da til lyn- og nålestiksangreb på de russiske stillinger, for at ødelægge fjendens linjer og for at udmatte dem. Så er der andre steder, hvor der ikke kæmpes, hvor territorialforsvaret patruljerer og dermed aflaster de regulære styrker, der så kan indsættes i vigtigere operationer.

 

Hvordan er forholdet mellem jeres væbnede aktioner og den ukrainske hær? Hvem har kommandoen?

 

Territorialforsvaret er underlagt den ukrainske hær og kan bruges som en frivillig enhed, hvis den operative kommando beslutter det. Selvom de er frivillige, så modtager de officielle lønninger. De fleste kommandanter i felten er tidligere soldater eller reservister, der trådte ind i hæren, da russerne invaderede.

 

Hvem er de fremmede frivillige, der har grebet til våben i Ukraine? Den tyske efterretningstjeneste frygter, at folk fra den yderste højrefløj deltager i kampene i Ukraine for at få våben- og kamptræning.

 

Den ukrainske fremmedlegion består, officielt, af folk, der allerede har militære erfaringer, og de, der ikke har det, overføres til hjælpearbejde, hvor man ikke deltager i kampene.

 

De, der kommer her for at kæmpe, erklærer ofte, at de vil kæmpe for demokrati og forebygge russiske krigsforbrydelser. Det et tydeligt, at det drejer sig om folk, der dækker hele det politiske spektrum, fra det yderste venstre til det yderste højre. Vel er der ingen sikkerhed for, at folk med højrefløjssympatier ikke kommer ind i Fremmedlegionen. Legionen er imidlertid organiseret på en sådan måde, at det er usandsynligt, at den kan blive en træningsplads for enhver masseorganisation, der er ude på at få kamptræning. Blandt de belarussiske frivillige er der nogle, der har planer om, når krigen i Ukraine er forbi, at vende tilbage til Belarus og starte en revolution for at komme af med diktatoren Lukashenko.

 

Har I været udsat for angreb fra det yderste højre?

 

Medlemmer fra den Misantropiske Division gik til angreb på to antiautoritære aktivister i Lviv i en butik med militært udstyr. Én af aktivisterne fik brækket sin finger, men andre højrefløjsorganisationer tog afstand fra angrebet og kaldte det ”stupidt.”

 

I kalder jer for antiautoritær modstand. Hvordan distancerer I jer fra regeringens politik – også når det gælder tiden efter krigen?

 

Desværre er dette ikke en krig, hvor der er plads til ideologisk renhed eller til at træffe andre valg. Putins regime er ekstremt autoritært, uden ytrings- og forsamlingsfrihed, undertrykkelse og mord på politisk oppositionelle, opdigtede anklager mod aktivister og anarkister, forfølgelse af LGBTQ+-miljøer osv.

 

Da invasionen begyndte, antog jeg, at en masse ukrainske politiske aktivister – uanset om de var til venstre, højre eller centrum – ville blive fængslet af den marionetregering, Putin ville indsætte, og at jeg ville stå på den liste. Efter massakren i Bucha blev jeg klar over, at jeg havde været for optimistisk, for alle aktivister – eller dem, der kunne blive mistænkt for at være aktivister – vil slet og ret blive myrdet. Og massakrerne vil blive på niveau med et folkemord, sådan som russiske propagandister åbent har talt om. Alle, der er i den ukrainske hær eller hjælper den, bliver regnet for at være nazister og skal derfor udrenses. Det omfatter hundredtusinder af ukrainere, ja måske endda millioner, i og med at størstedelen af befolkningen støtter militæret, på den ene eller anden måde.

 

Det er derfor både en kamp for at overleve og for at bevare de grundlæggende politiske rettigheder, vi har. Vi sammenligner situationen med den spanske borgerkrig, hvor anarkisterne kæmpede under den republikanske hærs kommando. Senere sluttede anarkisterne sig til til den franske modstandsbevægelse for at bekæmpe den tyske besættelse. Mens der er mange, der taler om ”ukrainsk nazisme”, så mistede den yderste højrefløj deres ene mandat ved det seneste parlamentsvalg, og de har også mistet deres indflydelse på gadeplan. Derimod ligner Putins regime mere og mere et fascistisk styre.

 

Hvad forventer I jer af international solidaritet fra venstrefløjen?

 

Til trods for erklæringen i 2014 om sanktioner mod Rusland efter annekteringen af Krim, og den erklærede støtte til Ukraine, så har ti NATO-lande – især Frankrig og Tyskland – solgt våben til Rusland for ca. 2,5 milliarder kroner – våben, der nu bruges til at dræbe ukrainere. Så meget for NATOs erklæringer.

 

Nu, hvor krigen er i fuld gang, og russerne dagligt begår krigsforbrydelser, så kan yderligere tab af civile liv kun forhindres ved at tilføje russerne et militært nederlag på ukrainsk jord. Jeg vil derfor opfordre den internationale venstrefløj til støtte, eller i det mindste til ikke at modsætte sig afsendelsen af våben til Ukraine. Vel kan dette være svært, især i betragtning af, at venstrefløjen har brugt årtier på at kritisere NATO’s politik.

 

Imidlertid er det sådan, at en del af venstrefløjens holdning om ”at støtte enhver, der er imod USA og NATO”, tydeligt har vist sine mangler. Nu ser vi krigsforbrydelser i stor skala udført af et såkaldt anti-amerikansk diktatur.

 

Indtil nu har det internationale samfund vist forbløffende solidaritet med flygtningene fra Ukraine, og det er vi alle taknemmelige for. Jeg håber, at en sådan varm velkomst også vil blive givet i fremtiden og stå som et eksempel i alle de fremtidige kriser, der helt givet vil opstå inden længe.

 

Ukraine har eksporteret millioner af tons fødevarer til Mellemøsten og Afrika og har ernæret over 300 millioner mennesker i disse regioner. Truslen om hungersnød er i dag en reel trussel, og jeg antager, at vi står på randen af utallige konflikter verden over, ofte med forfærdelige konsekvenser, der vil give genlyd, også i lande, der ikke er direkte berøres af konflikterne. Den internationale venstrefløj må forberede sig på, hvad der er ved at ske, og tage højde for det, i teori som i praksis.

 

De ukrainske flygtninge eller Operation Solidaritet kan støttes på https://www.nowar.help/en – en hjemmeside, hvor man kan se mulighederne for støtte, enten med donationer eller hvad man nu hver især foretrækker.

 

13. april 2022

 

Oversat fra EESF af Arne Lund

 

Sådan kan du støtte

Operation Solidaritet samler ind til forskellige græsrodsinitiativer samt direkte til anarkister, der deltager i den væbnede kamp, herunder deres familier samt til flygtninge. Pengene går til humanitær bistand, medicin og militærudstyr.

Beløb kan sendes via ABC Dresdens konto:

Modtager: UGMR
IBAN: DE57 4306 0967 1216 4248 00
BIC/SWIFT: GENODEM1GLS
Note: Ukraine

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com