content-picture.php

Den portugisiske højrefløjskoalition mistede sit absolutte flertal ved parlamentsvalget den 4. oktober, men er stadig den største politiske kraft. Venstre-Blokken fik et spektakulært comeback med det bedste resultat nogensinde, næsten dobbelt så mange vælgere som sidst og mere end en fordobling af mandater.

af Luis Branco

Højrefløjens nederlag var den vigtigste beslutning fra de 5.380.280 vælgere, som valgte at stemme (57 procent). De to partier (PSD/CDS) i den afgående regeringskoalition mistede omkring 727.000 stemmer i forhold til sidste valg i 2011, et par uger efter at de sammen med den socialdemokratisk ledede regering skrev under på Trojkaens memorandum [nedskæringsplan dikteret af EU og Valutafonden til gengæld for lån, o.a.]. de to partier opnåede 38,55 procent af stemmerne (herunder resultaterne i Madeira og Azorerne, hvor de stillede op på hver sin liste).

De barske stramninger, som er blevet pålagt det portugisiske folk, har tvunget næsten en halv million vælgere til at emigrere, men de havde ikke for at stemme denne søndag. Det socialistiske [socialdemokratiske] parti var ikke i stand til at opsamle utilfredsheden og gik kun frem med 200.000 stemmer (32,38 procent). De kaotiske forhold i Socialistpartiet (SP) var med til at splitte og demobilisere vælgerne. Den tidligere premierminister José Sócrates har været varetægtsfængslet siden sidste år på mistanke om korruption (han blev sendt hjem under politiets overvågning i begyndelsen af valgkampen, og der er stadig ingen anklager mod ham). António Costas overtog ledelsen sidste år, hvilket fremtvang et formandsvalg efter den korte valgsejr i EU-valget, hvor partiet blev ledet af en af Sócrates´ modstandere.

Blandt modstanderne af nedskæringer har det kommunistiske parti ikke formået at udnytte gadens oprør i løbet af "troika-årene", og fastholdt vælgerandelen fra seneste valg, med en fremgang på kun omkring 3400 stemmer og et mandat mere (8,27 procent af stemmerne, 17 mandater).

Den eneste politiske kraft, som det lykkedes at tiltrække de utilfredse vælgere, var Venstre-Blokken [Bloco de Esquerda – BE]. Med 549.000 stemmer (261.000 flere end i 2011), 10,22 procent af stemmerne og 19 parlamentsmedlemmer lykkedes det BE at vinde mandater fra den højreorienterede koalition i flere distrikter, og partiet er nu en national kraft med valgte parlamentsmedlemmer fra ti forskellige distrikter. En af dem er en historisk milepæl i landets 40 årige demokrati: For første gang har Madeira-øerne valgt et parlamentsmedlem fra den yderste venstrefløj. Tre af de nyvalgte parlamentsmedlemmer er uafhængige kandidater, herunder en gammel aktivist for handicappedes rettigheder, hvilket nu tvinger Parlamentet til at bygge om, så man kan få adgang med ørestol til siddepladser og talerstol.

Dette resultat byggede især på den optræden, som Venstre-Blokkens nye lederskab efter kongressen i november 2014 lagde for dagen. Den nye talskvinde Catarina Martins løb med stor folkelig anerkendelse af med sejren i hvert eneste duel-tv debat med statsministeren, vicestatsministeren og SP´s leder, ligesom hun fik den største folkelige opbakning på gadekampagnen i hele BE´s historie. Valgresultat bekræftede denne varme modtagelse på gaderne i alle hjørner af landet i løbet af de sidste to måneder. Og de to partier, der blev dannet af udbrydere fra BE med udbredt mediedækning (Livre og Agir), blev nu dømt til politisk irrelevans med hhv. 0,72 procent og 0,38 procent. Det eneste lille parti, som kom ind i Parlamentet, er PAN, som har en dagsorden om dyrs rettigheder, og som er parat til at støtte en hvilken som helst regering.

Med et venstreorienteret flertal i parlamentet er øjeblikket kommet for SP til at påtage sig sit ansvar og forsøge at forhandle sig frem til et regerings-alternativ, der kan støttes (eller ikke blokeres) af BE og kommunisterne (PCP). Men Antonio Costas første reaktion på valgnatten om, at SP ikke vil modsætte sig en parlamentarisk godkendelse af højrefløjens regeringsprogram (BE og PCP har allerede sagt, at de vil afvise det) åbner rum for en stor koalition af de 3 partier, der underskrev trojka-aftalen og støtter EU´s budgetkrav.

I praksis skal enhver yderligere nedskæring, som PSD/CDS-regeringen vil forsøge at påtvinge (især nedskæringen på 600 millioner euro i pensioner, som der allerede er givet løfte om til Bruxelles) have samtykke fra SP for at kunne blive vedtaget i parlamentet. Ideen om at regeringen snart falder med efterfølgende nyvalg duer ikke i henhold til portugisisk lov: Der er præsidentvalg til januar, og den siddende præsident kan ikke opløse parlamentet i de sidste seks måneder af sit mandat, og ligeledes kan parlamentet ikke opløses i de første seks måneder af sit mandat.

Mandag 5 oktober, 2015

Luis Branco er medlem af Venstre-Blokken og den portugisiske sektion af Fjerde Internationale, tidligere PSR. Han er ansvarlig for publikationer og redaktør af esquerda.net, BE´s nyhedsportal.

Oversat af Karina Skov fra International Viewpoint

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com