Det er næppe småbørnsforældre fra Jylland, der deltager, når Enhedslisten holder ekstraordinært årsmøde i København dagen før tredje søndag i advent – og der er ingen rimelig grund til det ekstraordinære hastværk. Forslagene fra flertallet i partiets hovedbestyrelse løser ingen aktuelle problemer, men åbner mulighed for en topstyring, der kan underminere Enhedslistens rolle som samlingsparti for venstrefløjen til venstre for SF.

af SAPs Forretningsudvalg

Læsetid: 5 minutter

 

Hastværket skulle være begrundet i, at HB-flertallets 17 medlemmer har oplevet, at de nuværende vedtægter har været utilstrækkelige i den helt aktuelle situation – og at de fremsatte vedtægtsændringer vil rette op på dette. Men her falder argumentationen helt til jorden.

 

– En vedtægtsændring, der skal sikre ethvert nok så lille flertal mulighed for at sikre sig 2/3 af pladserne i HB, skal næppe løse et akut problem. De 17 udgør jo over 2/3 af HB, og HB-valg er ikke sat på dagsordenen.

 

– Vedtægtsændringer, der indfører demokrati, menneskerettigheder og ligestilling i vedtægterne, er indlysende overflødig i forhold til det, der i forvejen står i EL’s formål/politiske grundlag (der udtrykkeligt taler om udvidelse af disse rettigheder).

 

– Og den mest omtalte vedtægtsændring, der skal give bedre mulighed for at få godkendt en eksklusion i HB, virker helt umotiveret. Sagen er jo, at der ikke overhovedet har været forsøgt rejst en sag om eksklusion igennem hele forløbet! Hvis der virkelig skulle være en begrundelse for, at et ekstraordinært årsmøde skulle lette denne adgang, skulle det være fordi et mindretal i HB havde stillet sig i vejen for at gennemføre en åbenlyst berettiget eksklusion. Men en sådan situation eksisterer ikke.

 

Udtalelse med misvisende anklager

Hovedbestyrelsens flertal har stillet et forslag til en politisk udtalelse, der understreger problemet på dette årsmøde.

 

Forslaget giver et misvisende billede af de synspunkter, som foreningen Rødt Venstre (RV) og andre medlemmer af EL har fremført. Ikke mindre end to gange benytter udtalelsen en manipulerende sammenkædning mellem at forsvare terror/vold mod civile hhv. at forsvare organisationer, der har deltaget i krigsforbrydelser mod civile/står bag vold mod civile.

 

Det er, for alle de medlemmer af EL der har fulgt debatten, indlysende, at RV og andre medlemmer vedkender sig det sidste, men entydigt afviser det første. Men er det da ikke det samme? Nej, åbenlyst ikke: Som bl.a. Pelle Dragsted skrev det i 2008: ”Der findes ulykkeligvis ikke en modstandskamp, som ikke før eller siden får civile ofre på sin samvittighed”. Derfor kan det give god mening at skelne mellem organisationer/bevægelser, der systematisk og målrettet angriber civile, og organisationer/bevægelser, der begår beklagelige fejltrin – som selvfølgelig skal kritiseres hårdt, men ikke nødvendigvis skal føre til et totalstop for støtte.

 

Lad os for en ordens skyld understrege, at SAP ift. den aktuelle sag ikke deler RV’s synspunkt om, at EL bør genoptage støtten til DFLP. Men RV skal kritiseres for det, de faktisk mener og siger – ikke hvad fx BT, DF-politikere og justitsministeren påstår, at de mener.

 

Stemmer årsmødet om en eksklusionssag?

I sidste afsnit af forslaget til udtalelse bliver det – helt uden yderligere argumenter – konkluderet, ”At grupperingen RV agerer som en partiskadelig fraktion, der handler mod EL’s grundlag og formål ved offentligt at undergrave partiets demokratiske beslutninger på principielle spørgsmål.” Dette er et klart oplæg til en kollektiv eksklusion af gruppen – jf. udelukkelsesparagraffens formulering om netop at ”handle til skade for EL”.

 

Det ligner med andre ord behandling af en eksklusionssag på et årsmøde uden nogen form for seriøs forbehandling i noget valgt organ. I oplagt strid med de nugældende vedtægter – og stærkt stødende for almindelige krav om en fair rettergang med fremlæggelse af dokumentation for konkrete partiskadelige handlinger osv.

 

Det burde være indlysende for alle retskafne delegerede, at en ”udtalelse” med den type indhold under ingen omstændigheder bør vedtages.

 

Behov for udtalelse?

Skal der så overhovedet vedtages en udtalelse fra årsmødet? Der er jo ikke behov for et nyt demokratisk mandat om EL’s holdning til terror – det er der allerede.

 

BT, andre medier, borgerlige og socialdemokratiske politikere har imidlertid forsøgt at skabe en historie om et ”bagland” i EL, der nærmest bakker op om terrorhandlingerne den 7. oktober 2023. Denne historie har fået urimeligt mange ben at gå på – dels ved uklare og problematiske udmeldinger fra enkeltmedlemmer og Rødt Venstre, dels ved EL-ledelsens misvisende omtale af RV’s synspunkter.

 

Af den grund giver det mening, at et årsmøde, der stemmer de unødvendige og problematiske vedtægtsændringsforslag ned og eksklusionsdommen mod RV ud af udtalelsen, samtidig slår fast for den tungnemme presse, at det ikke er terrorsympatisører, der nu har overtaget EL!

 

Det kan vi passende gøre ved at vedtage en årsmødeudtalelse, der utvetydigt fastslår EL’s vedtagne politik. Herunder især: Fuld støtte til den palæstinensiske sag, ønske om samarbejde med relevante palæstinensiske og israelske organisationer, en utvetydig afstandtagen fra alle slags terror og tilsigtet vold mod civile, samt en afvisning af støtte til organisationer, der står bag den slags, herunder aktuelt bl.a. DFLP.

 

Hold fast i Enhedslisten som et rummeligt parti – stem nej

Det handler om at bevare bredden i Enhedslisten – højt til loftet og langt til døren, ikke bare i ord, men også i vedtægterne.

 

Rummeligheden i EL kan utvivlsomt være lidt besværlig. Men den er afgørende for den parlamentariske (og i betydeligt omfang også udenomsparlamentariske) samling af venstrefløjen til venstre for SF, vi stort set har nydt godt af siden 1989.

 

Den umiddelbart brede opbakning til HB-flertallets hovsa-forslag, der tilsyneladende er, skyldes nok i høj grad den forståelige følelsesmæssige frustration over, at RV m.fl. med stor succes er blevet (mis-)brugt i den hetz om terrorstøtte, som BT og andre har ført mod EL.

 

Men det er en illusion at tro, at de nye vedtægter vil beskytte os mod den slags. BT’s journalister behøver ikke et RV for at svine os til – se f.eks. https://www.bt.dk/politik/tager-afstand-i-dag-men-enhedslisten-politikere-har-tidligere-selv-stoettet

 

Derfor må man til det sidste håbe, at et flertal af de delegerede sætter sig grundigt ind i forslagene, og på det grundlag besinder sig og afviser hovsa-vedtægtsændringer, der kan underminere EL’s rummelighed og åbenhed for kritik og debat.

 

 

 

Socialistisk ArbejderPolitiks Forretningsudvalg, den 9. december 2024 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com