I efteråret har vi set en mærkelig ”alliance” mellem Enhedslisten og USA: Den danske regering har sendt et Herkulesfly afsted for at levere våben til Irak og kurderne - med Enhedslistens velsignelse – og flyet er under USA's ledelse. Mere vigtigt er det måske, at vi støtter kurderne i deres kamp for at forsvare Kobanê mod ISIS, og det gør USA også.

af Mikael Hertoft

Enhedslisten har sagt nej til at støtte bombninger fra luften fra USA. Men vores meget nære allierede – kurderne i selvstyreområderne, støtter amerikanske bombninger af ISIS og tager med glæde imod de våben, USA smider ned. Og det er ikke svært at forstå, at de tager den hjælp, de kan få.

Det er før sket, at der har været sammenfaldende interesser mellem folkelige kræfter og imperialismen. Det klassiske eksempel er Anden Verdenskrig, hvor socialister og modstandsfolk kæmpede mod nazismen sammen med bl.a. USA, Storbritannien og Sovjetunionen.

Et sådant sammen fald af interesser vil som regel være kortsigtet. Det var også erfaringen fra Anden Verdenskrig, at alliancerne var kortsigtede, fulde af modsætninger og hurtigt brød sammen. I lange perioder afviste USA og Storbritannien således at levere våben til socialistiske modstandsbevægelser og foretrak støtte til borgerlige.

Der er ingen grund til at tro, at imperialistiske lande i længden vil støtte kurdernes kamp for selvstyre, demokrati og nationale rettigheder.

Efter Første Verdenskrig brugte Storbritannien kurderne i sit spil. For at svække regeringerne i Ankara og Teheran lovede den britiske regering kurderne i grænseområderne selvstyre og endda deres egne stater. Men hver gang løfterne skulle indfries, så blev de brudt. Spillet var overordentlig kynisk og endte med fuldstændig svigt af kurderne.

Det er næppe anderledes i dag. Tyrkiet er USA’s tætteste allierede i Mellemøsten – og Tyrkiet modsætter sig af al kraft den kurdiske frigørelseskamp.

Vestlige medier formidler et billede af Vesten som ”demokratisk” i det udemokratiske Mellemøsten. Men det billede er helt falsk.

USA har et langt synderegister med kup mod demokratisk valgte regeringer i Iran og Irak, efter Anden Verdenskrig, der banede vej for både shahens og Saddam Husseins diktaturer. USA har leveret langvarig støtte til det mest reaktionære fundamentalistiske regime i Saudi-Arabien og støtter de egyptiske generaler. Støtten til Israel behøves vel knap at nævnes. I dag støtter USA regeringen i Irak, der bruger sekterisk vold mod sine modstandere.

USA bruger tortur og droner, som dræber med fjernkontrol. Derfor skaber USA et had til sig selv, der gavner den islamiske fundamentalisme. Venstrefløjen må kæmpe mod det verdensbillede, at det er ”os” – de vestlige demokrater – mod de uoplyste, udemokratiske, fundamentalistiske arabere. For det billede er falsk.

USA er ikke vores ven, selv om ISIS er vores fælles fjende!

Mikael Hertoft er international ansvarlig i Enhedslistens Hovedbestyrelse

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com