Den 25. september blev der udstedt 82 arrestordrer. Målet for arrestationerne er medlemmer og ledere af HDP – Tyrkiets tredje største parti.

af Leif Mikkelsen

Foto: Enhedslisten i Ringsted afholdt i søndags “bruch-møde”, hvor Ibrahim Benli (th) og Søren Søndergaard (tv) fortalte om den kurdiske frihedskamp. Mødet sendte en solidaritetshilsen til de 82 HDP-ledere, herunder forhenværende folketingsmedlemmer og borgmestre, som i fredags blev fængslet af Erdogan-regimet i Tyrkiet for deres støtte til kampen mod Islamisk Stat.

 

Ifølge en pressemeddelelse fra HDP er ”mange af dem, som (søges arresteret er) blevet tilbageholdt på grund af deres rolle i Kobane-protesterne i Tyrkiet den 6.-8. oktober 2014. Blandt dem, der er blev tilbageholdt, er nuværende og tidligere parlamentsmedlemmer, borgmestre og talspersoner for partiet.

 

Pressemeddelelsen fortæller, at ”anklagemyndigheden angiver Kobane-protesterne som årsagen til den nye bølge af arrestationer.”

 

”Protesterne fandt sted den 6.-8. oktober 2014 mod erobringen af byen Kobane i det nordlige Syrien af Islamisk Stat og den tyrkiske regerings passivitet stillet over for en overhængende fare for en massakre udført af Islamisk Stat. Under protesterne blev mindst 43 mennesker dræbt. Hovedparten af disse var medlemmer eller sympatisører til HDP og blev myrdet med det tyrkiske politis våben.”

 

”Præsident Erdogan har beskyldt vores formandskab og HDP for at opildne til vold. Denne anklage er lodret løgn og har absolut intet at gøre med det faktiske hændelsesforløb. Faktisk har HDPs parlamentsmedlemmer indtil nu fremsat mere end 10 forslag om at etablere en tværpolitisk kommission til at undersøge protesterne, finde frem til sandheden og få provokatørerne og opildnerne til vold frem i lyset. Men alle vores forslag er blevet afvist af parlamentsflertallet fra AKP-MHP-alliancen.”

 

”VI er ikke bekendt med, at en eneste politibetjent er blevet anklaget for disse mord indtil nu.  For at føje spot til skade lægger regeringen nu skylden og ansvaret for disse mord på HDP gennem et retsvæsen, der helt og aldeles er under regeringens kontrol.”

 

HDPs talsperson Mihat har udtalt, at der er tale om en politisk operationen, som bliver gennemført under dække af en juridisk beslutning.

 

Disse arrestationer er kun det seneste udtryk for en langstrakt kampagne med intimidering og undertrykkelse af HDP. Siden 2015 er omkring 16.000 repræsentanter for HDP blevet tilbageholdt på et eller andet tidspunkt. Mere end 5.000, herunder parlamentsmedlemmer og borgmestre, har været fængslet.

 

Solidaritet i Danmark

Der har længe være gang i solidariteten med HDP og det kurdiske folk til. I lørdags den 26. september, afholdt Kurdisk Kvindeforening SEVE en demonstration foran den tyrkiske ambassade. Ligesom der har været afholdt møder rundt omkring i landet (se foto/tekst). Dette arbejde har naturligvis været hæmmet af corona-pandemien.

 

Derfor tyede Kurdisk Forum til en underskriftsindsamling før sommerferien. 93 danske folkevalgte politikere har erklæret deres støtte til HDPs borgmestre:

 

I ly af corona-krisen har Erdogan-regimet i Tyrkiet forstærket sin undertrykkelse af oppositionen, først og fremmest det demokratiske oppositionsparti HDP. Derfor har dette tværpolitiske solidaritetsinitiativ Kurdisk Forum igangsat en underskriftsindsamling blandt folkevalgte i Danmark, som opfordrer til genindsættelse af alle de demokratisk valgte borgmestre, som er blevet afsat og for manges vedkommende fængslet

 

Blandt de mange underskrivere kan man finde Pia Olsen Dyhr (MF, SF), Pernille Skipper (MF, Enhedslisten), Uffe Elbæk (MF), Nikolaj Villumsen,(MEP, Enhedslisten) Mads Fuglede (MF, Venstre), Lars Aslan Rasmussen (MF, Socialdemokratiet),Ole Bjørnstorp (Borgmester, Socialdemokratiet), Mette Annelie Rasmussen (BR, Radikale), Ibrahim Benli (BR, Enhedslisten), Finn Rudaizky (BR, Dansk Folkeparti), Serdal Benli (Viceborgmester, SF) Christopher Røhl Andersen (BR, Radikale).

 

Støtterklæring for HDP-borgmestre

“Vælgernes dom skal respekteres!

 

For over et år siden blev der afholdt kommunalvalg i Tyrkiet. Ved dette valg vandt det demokratiske oppositionsparti, HDP, flertallet og borgmesterposterne i 65 kommuner. Men i dag er der kun 12 tilbage. I de resterende er de valgte borgmestre blevet afsat eller endog fængslet og kommunen sat under administration af det regerende Erdogan-regime.

 

For os som folkevalgte medlemmer i byråd, regionsråd og folketinget i Danmark er dette en alvorlig bekymrende udvikling. Vi opfordrer hermed til at vælgernes dom skal respekteres!

 

Vi, der har underskrevet denne erklæring, opfordrer derfor alle internationale parlamentariske forsamlinger, hvor Tyrkiet indgår hhv. Europarådet, OSCE, NATO og IPU, til at kræve øjeblikkelig genindsættelse af de folkevalgte borgmestre i deres embeder.”

 

Med denne skærpelse af forfølgelsen må det være på tide, at den danske regering for alvor kommer på banen.

 

Artiklen er oversat og bearbejdet fra Green Left af Leif Mikkelsen

 

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com