Den grønne Trepart er måske populær hos parterne, men blandt deltagere på Klimafolkemødet i Middelfart var der ikke tvivl om, hvorvidt aftalen vil give det nødvendige bidrag til at nedbringe landbrugets klimaskadelige CO2-udslip og udledningen af kvælstof, der kvæler havmiljøet: Det vil den ikke!

af Bodil Morgenstern

Læsetid: 3 minutter

 

Foto: Alexander Holm, biolog og podcastvært, stod for uddelingen af prisen til årets største grønvasker.

 

Den sikre vinder af Årets Grønvaskerpris på Klimafolkemødet blev Den grønne Trepart. Det vil sige aftalen mellem regeringen, Dansk Landbrug, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri, KL og Danmarks Naturfredningsforening. Prisen uddeltes for andet år i træk af syv grønne organisationer – Global Aktion, Det Fælles Bedste, Fossilfri Fremtid, Miljøbevægelsen Noah, Mellemfolkeligt Samvirke, Sidste Vinter med Gas og Jyder mod Overflødige Motorveje.

 

Organisationerne havde i deres boder på Klimafolkemødet bedt deltagerene om at give deres bud på, hvem der fortjente prisen. Den gives til en person eller organisation, der udgiver sig for at være mere grøn, end den er.

 

Den grønne Trepart er blevet kaldt ”en historisk aftale om et grønt Danmark”, selv om den målrettet freder den natur- og klimafjendske danske svine- og kvægindustri i en længere årrække.

 

”Vi havde et princip om, at forureneren betaler. Det har vi for så vidt også nu. Nu hedder det bare: forureneren betaler, med mindre de laver dyr på en fabrik,” sagde biolog og podcastvært Alexander Holm, der stod for uddelingen af prisen til årets største grønvasker.

 

Alexander Holm laver blandt andet naturpodcasten Den dyriske Time, der sætter spot på klima- og biodiversitetsproblemer.

 

Selv om den nyudnævnte grønne-treparts-minister Jeppe Bruus (S) – tidligere skatteminister – var i Middelfart på dagen, havde han ikke tid til at komme og modtage den grønne vaskemaskine, der følger med udpegningen.

 

”Han har haft det hårdt som skatteminister. Nu skal han ind og arbejde med en særdeles lav afgift. Det må være meget rart for ham. Skal vi ikke slutte af med IKKE at give ham en hånd, ” sagde Alexander Holm.

 

I organisationernes nominering af Den grønne Trepart hedder det blandt andet, at treparten fortjener prisen som årets største grønvasker, fordi den indeholdte CO2-afgift kommer for sent og er for lav, fordi udtagning af landbrugsjord til skov og natur uden mindre dyrehold betyder mere klimafjendsk foderimport, og fordi aftalen lægger alt for stor vægt på urealistiske forventninger til teknofix som f.eks. pyrolyse.

 

Med over en tredjedel af stemmerne – 173 ud af i alt 466 afgivne – var deltagerne i Klimafolkemødet ikke i tvivl, men Den grønne Trepart blev dog åndet i nakken af folkemødedeltagernes nummer to, som Alexander Holm titulerede som ”Næstveds Poseidon, Sydsjællands Triton, Havets minister eller slet og ret Magnus Heunicke (S)”.

 

”Og nu er han også ligestillingsminister, for han har åbenbart ikke travlt nok, ” sagde Alexander Holm i sin præsentation. Han fremhævede blandt andet, at den selvudnævnte Havets minister indgår frivillige aftaler på miljøområdet, og at han havde givet tilladelse til, at forurenet vand fra den norske olieindustri kunne lukkes ud ved Sydsjællands kyst.

 

”Man må ikke gøre det i Norge, for de har noget, der hedder  ’stram mil-jø-lov-giv-ning’,” sagde Alexander Holm i det stuvende fulde telt på Klimafolkemødets tredjedag. I begrundelsen for nomineringen af miljøministeren havde organisationerne også fremhævet hans langsommelige implementering af naturnationalparkerne og hans særbehandling af kemigiganten Cheminova. Magnus Heunicke fik 110 stemmer.

 

De øvrige nominerede til årets grønvaskerpris var (med stemmetal i parentes):

 

Kong Frederik (31), der har udnævnt sig selv til ”klimakonge”, og som entusiastisk har udtalt sin støtte til CCS-teknologi (C02-lagring) er kandidat til prisen. Det er også sprunget i øjnene, at kongen både sejlede og kørte til en event i Aalborg, og at det i det hele taget udleder vilde mængder CO2, når kongeparret sejler rundt i kongeskibet.

 

Danish Crown (91) fortjener en grønvaskerpris for den ”klimagris”, som slagterigiganten lancerede i 2020. Selskabet blev i april dømt for at overtræde markedsføringsloven for lanceringen af ”klimakontrolleret gris”, for der var ingen dokumentation for klimafordele ved Danish Crowns kød. For nylig fulgte så en afgørelse i Højesteret, der også dømte det ulovligt at kalde grisekødet ”mere klimavenligt end du tror”. Nu lancerer Danish Crown så ”velfærdskalve” – skal de i retten igen?

 

Rederigiganten Mærsk (61) fortjener en grønvaskerpris for at drive verdens næststørste containerflåde på 740 skibe, der udleder 79 mio. ton CO2 hver eneste år – og samtidig markedsføre sig selv som grøn foregangsvirksomhed. Rederiet har lovet at gøre hele sin flåde CO2-neutral fra 2050 ved hjælp af bioethanol.  Som flere eksperter havde forudsagt, har det vist sig at være umuligt. Mærsk har nu besluttet, at rederiets nye skibe skal sejle på flydende naturgas (LNG), der som bekendt er et fossilt brændstof.

 

Og så sluttede Alexander Holm præsentationen med nogle ’honorable mentions’ – en stribe kandidater, der ikke blev nomineret som mulige modtagere af dette års pris, men som godt kunne have fortjent en pris for at vaske deres beskidte vasketøj grønt: Tidligere international klimaminister, nu kommende EU-kommissær Dan Jørgensen (S), Dansk Skovforening, klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), mejerikoncernen Arla, Novo Nordisk, energivirksomheden Ørsted…

 

Se også SAPs ugekommentar om den grønne trepartsaftale

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com