content-picture.php

Støt solidaritetskampagnen til forsvar for Baba Jan, leder af Pakistans Arbejderparti LPP, og andre fængslede i regionen Gilgit Baltistan i det nordlige Pakistan. Baba Jan er, ifølge oplysninger fra LPP, blevet udsat for tortur i to dage af sikkerhedstjenesten.

af Pierre Rousset

I over en måned har progressive aktivister været udsat for voldelig undertrykkelse i Gilgit Baltistan, (tidligere ”de nordlige territorier”) ved Himalya. Den 11. august 2011 skød politiet med skarpt mod folk, som krævede udbetaling af erstatninger efter de store ødelæggelser, jordskredet i Hunzadalen den 4. juli 2010 forårsagede. Dette jordskred medførte meget store oversvømmelser og dannelsen af en stor sø, som ødelagde mange bebyggelser og en transportrute, som er vital for den lokale handel med Kina. Beboerne anklager myndighederne for at have ladt dem i stikken og for at have stukket erstatningerne til 25 af de 457 berørte familier i egne lommer.

Beboerne demonstrerede den 11. august i anledning af provinsministerens besøg. Politiet dræbte koldblodigt Afzal Baig (22), derefter hans far, Sher Ullah Baig (50), som forsøgte at beskytte ham. I reaktion herpå gik folk fra Aliabad og andre landsbyer i Hunzadalen på gaden og kom i kamp med politiet. De satte ild til en politistation og til distriktsguvernørens kontor. I fire dage overtog folk kontrollen med byen.

For at berolige folk påstod myndighederne, i strid med sandheden, at der var indledt en sag mod de politikfolk, som var ansvarlige for drabene, og at de efterladte familier ville få en økonomisk erstatning. De benyttede sig af dette til at forberede et raid mod progressive kræfter for at få mørkelagt begivenhederne den 11. august. Således blev 36 personer en uge senere, den 19. august, hentet af politiet (heraf ti medlemmer af LPP, hvoraf seks fortsat er tilbageholdt). En ny arrestationsbølge startede den 16. september, hvor yderligere 33 personer blev hentet.

Seks medlemmer af LPP blev i første omgang sat i fængsel. Baba Jan, medlem af LPPs landsledelse og leder af Progressiv Ungdomsfront (PYF), var dybt involveret i de folkelige mobiliseringer. Det lykkedes ham at undslippe arrestation den 19. august, fordi PYF forsvarede sig mod politiets angreb. Men han var fortsat eftersøgt og i risiko for at blive vilkårligt henrettet (”forsvundet”), hvis han blev fanget – et offer for ”retsløs henrettelse”. Området Gilgit-Baltistan er desværre kendt for, at myndighederne krænker menneskerettighederne. Baba Jan besluttede på denne baggrund af overgive sig til myndighederne efter en måned under jorden, men ikke uden først at holde en pressekonference, så ingen kunne være i tvivl om, hvad der måtte ske med ham.

Ikke desto mindre blev Baba Jan, ifølge oplysninger fra LPP, fjernet fra sin celle af pakistanske sikkerhedsfolk (ISI) og derefter tortureret i to dage: bundet op i et reb blev han slået voldsomt for at have kæmpet til forsvar for de folk, der var offer for klimaforandringer! ISI ville have ham til at ”tilstå”, at han var ansvarlig for at sætte ild til provinsguvernørens kontor – til hvilket han svarede, at han først var ankommet til stedet senere.

Når Baba Jan bliver udsat for overgreb, er det fordi han spillede en meget aktiv rolle, sammen med LPP og PYF, i at gøre skandalen den 4. juli 2010 og de efterfølgende hændelser kendt i Pakistan. Ikke mindst takket være deres aktiviteter, med pressekonferencer i Lahore, Karachi og Islamabad, blev denne sag forsidehistorier i de nationale medier.

LPP har startet en solidaritetskampagne for løsladelse af Baba Jan og de andre fanger, og til forsvar for alle ofre for undertrykkelsen. Kampagnen kræver, at de falske anklager mod demonstranterne droppes, og at der udbetales en reel erstatning til de folk, der blev ramt af jordskredet den 4. juli 2010. Denne kampagne vil blive gennemført i såvel Pakistan som internationalt.

19. september 2011. Pierre Rousset er medlem af det Nye Antikapitalistiske Parti i Frankrig og af Fjerde Internationales ledelse. Han er særligt involveret i solidaritetsarbejde med Asien.

Protestbreve kan sendes til Pakistans ambassadør i Danmark, Fauzia Abbas:
parepcopenhagen@pakistanembassy.dk

Kopi og solidaritetshilsener kan sendes til LPP: labour_party@yahoo.com
 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com