Palæstinenserne lovpriser den brasilianske musik-legende Gilberto Gils beslutning om at trække stikket til en planlagt optræden i Israel. Samtidig annoncerer en lang række kunstnere deres støtte til den kulturelle boykot af Israel i kølvandet på de seneste tilfælde af massedrab på civile i den besatte Gazastribe. Blandt disse er bands som Portishead, Wolf Alice og Slaves.

af Ali Abunimah

“Vi byder Gilberto Gils aflysning af hans koncert i Tel Aviv, i centrum af Israels besættelses- og apartheidregime velkommen,” sagde den palæstinensiske Kampagne for den Akademiske og Kulturelle Boykot af Israel (PACBI) den 21. maj. “Vi takker Gils fans i Brasilien og over hele Latinamerika. Deres vrede over Israels seneste massakre i Gaza og støtte til de palæstinensiske menneskerettigheder synes at have spillet en afgørende rolle for hans beslutning.”

 

Sejr for BDS

Den brasilianske avis O Globo rapporterede den 21. maj, at Gil tog skridtet på grund af ”konflikten i Gazastriben.” Den tidligere annoncerede koncert i Tel Aviv den 4. juli optræder ikke længere i Gils turneplan.

 

Gil afviste opfordringer om at afstå fra at optræde i Tel Aviv i 2015, hvor han spillede i selskab med en anden brasiliansk musiklegende, Caetano Veloso. Få måneder senere annoncerede Veloso, at han ”aldrig ville tage tilbage” for at spille i Israel. Gils aflysning nu var en ”forsinket solidaritetsgestus,” sagde PACBI.

 

“Gil skal vide, at vi aldrig har båret nag, og som vores daglige modstand viser, dør vores håb aldrig.”

 

The Jerusalem Post havde ellers beskrevet Gils forventede ankomst denne sommer sammen med en del andre store navne som et slag mod BDS-bevægelsen (BDS = Boykot, Af-investering, Sanktioner, o.a.) for palæstinensiske rettigheder. Haaretz kaldte Gilbertos aflysning ”en sejr for bevægelsen.”

 

Mange kunstnere for boykot

Den 22. maj kom der en bølge af tweets med hashtag #artistsforpalestine fra bands om, at de ville støtte boykot. Mange af opslagene indeholdt et løfte på twitter med ordlyden: “Så længe den israelske regering begår krigsforbrydelser imod det palæstinensiske folk, støtter vi deres opråb for en boykot af Israel, som en fredelig protest imod den brutale besættelse.”

 

Nogle dage før aflyste direktøren for Portugals nationalteater, Tiago Rodrigues sin deltagelse i den israelske festival i Jerusalem i næste måned. Rodrigues annoncerede sin støtte til den kulturelle boykot.

 

“Jeg har besluttet ikke at præsentere mit show på den israelske festival i juni, fordi jeg mener, at det er den eneste måde at sikre, at mit kunstværk ikke tjener til at retfærdiggøre eller støtte en regering, som begår bevidste menneskerettighedsovertrædelser, og som for nuværende er i gang med et voldeligt angreb på det palæstinensiske folk.”

 

Rodrigues sagde, at han til at begynde med accepterede invitationen i den tro “at menneskene i et land og dets politiske administration ikke er det samme.”

 

Men han sagde, at han efterfølgende opdagede, at den israelske festival eksplicit blev brugt til at fejre Israels 70-års jubilæum og dermed som en hvidvask af årtiers forbrydelser mod palæstinenserne.

 

To britiske kunstnere, singer-songwriter Richard Dawson og bandet Shopping har meddelt, at de trækker sig fra dette års pop-kulturfestival i Berlin, fordi den er sponsoreret af den israelske ambassade.

 

Aktivisterne vil opfordre flere entertainere til at gøre det samme. Siden sidste år er omkring et halvt dusin aftaler blevet trukket tilbage. Musikikonet inden for elektronisk musik, Brian Eno, har givet sin støtte til opfordringen om at boykotte pop-kultur.

 

Eurovision song contest

I Irland er der opfordringer til at boykotte næste års eurovision song contest, som Israel står til at skulle være vært for, efter at deres deltager, Netta Barzilai, i år vandt.

 

I sidste uge sagde Charlie Mcgettighan, som vandt Eurovision for Irland i 1994 til National Broadcast, at konkurrencen burde flyttes til et andet land, og at hvis det ikke skete, burde Irland ikke sende en deltager.

 

Mcgettighan udtrykte rædsel over USA’s og Israels fejring af USA’s ambassade-åbning i Jerusalem den 14. maj, mens israelske snigskytter massakrerede dusinvis af palæstinensere i Gaza.

 

“Det var forfærdeligt i går at se Netanyahu og familien Trump juble, mens folk er døde,” sagde Mcgettighan. ”det er skræmmende.”

 

Og Frances Black, sanger og senator, fortalte et tv-publikum i den bedste sendetid, at Irland ikke burde tage til Eurovision, fordi Israels brug af konkurrencen var ”politisk.”

 

“Jeg mener helt klart at vi burde boykotte den,” sagde Black. ”Jeg er netop kommet tilbage fra Gaza, og jeg så uretfærdigheden som er i gang dernede og den måde, folk bliver behandlet på. Det er den største uretfærdighed i verden i dag.”

 

Dublins borgmester, Mícheál Mac Donncha har allerede opfordret til en eurovision boykot.

 

Mere end 25.000 mennesker har underskrevet en opfordring til, at Island boykotter konkurrencen. Selvom det ikke nødvendigvis er alle dem, der har skrevet under, som bor i Island, svarer det til ca. 7.5 procent af Islands befolkning.

 

Oversat fra Green Left Weekly af Bodil Olsen. Først bragt den 22. maj 2018 i the electronic intifada. Siden da har blandt andet den colombianske popstar Shakira aflyst sin planlagte optræden i Tel Aviv i juli. Ligeledes aflyste det argentinske fodboldforbund en venskabskamp mod Israel, som skulle have været spillet i Jerusalem den 9. juni.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com