content-picture.php

Espacio Alternativo bliver til Izquierda Anticapitalista og stiller op til EU-parlamentet.

af Bjarke Friborg

Den spanske sektion af Fjerde Internationale har omdannet sig selv til en ny politisk kraft ved navn ”Antikapitalistisk Venstre” (IA). Partiet vil stille op til EU-valget i juni 2009 på en fælles europæisk venstrefløjsplatform, på linje med det nye antikapitalistiske parti i Frankrig med Olivier Besancenot i spidsen.

Espacio Alternativo (“Alternativt Rum”) tog denne beslutning på en ekstraordinær konference i Madrid 22. november. Beslutningen om at stille op i EU-valget blev støttet af 70 procent af deltagerne, mens 22 procent gik imod og 8 procent undlod at stemme. Det nye partinavn blev også bakket op af 70 procent.

Efter beslutningen vil Antikapitalistisk Venstre starte en kampagne for at indsamle de 15.000 underskrifter, der er nødvendige for at kunne opstille. Kampagnen vil henvende sig til alle venstreorienterede og aktivister i de sociale bevægelser, fagbevægelsen og blandt de intellektuelle.

Det nye parti går dermed i direkte konkurrence med det venstreorienterede parti Izquierda Unida (IU), som medlemmer af Espacio Alternativo har været aktive i siden 1992. Gennem årene droppede stadig flere imidlertid ud i skuffelse over Izquierda Unidas politiske udvikling, og i år trådte de sidste aktivister ud og nedlagde deres tillidshverv.

Izquierda Unida blev oprindeligt stiftet i 1986 som det spanske kommunistpartis valgalliance. I 1989 blev IU omdannet til en politisk og social bevægelse. Med en selvstændig politisk linje i forhold til det socialdemokratiske PSOE nåede IU et højdepunkt i 1996 med 10,54 procent af stemmerne og 21 mandater. En række udsplitninger til højre og en kursændring i retning af en alliance med PSOE blev en katastrofe. Ved valget i 2000 fik IU 5,45 procent og 8 mandater, og ved det seneste valg i 2008 var opbakningen skrumpet til 963.000 stemmer eller 3,8 procent, der resulterede i kun to medlemmer af det spanske parlament.

De spanske tilhængere af Fjerde Internationale udgiver tidsskriftet Viento Sur og har de seneste år oplevet en beskeden, men konstant fremgang især blandt unge. 80 procent af de cirka 800 medlemmerne er mellem 25 og 35 år. I år blev Fjerde Internationales internationale ungdomslejr afholdt i Spanien med cirka 125 deltagere fra værtslandet.

Espacio Alternativos hjemmeside

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com