Den 21. marts afholder Podemos sin tredje kongres (Borgersamling), hvor resultatet af en række forudgående afstemninger på internettet vil blive offentliggjort. SAPs søsterorganisation har besluttet ikke at deltage og forklarer i denne udtalelse baggrunden herfor.

af Anticapitalistas

1) De beslutninger, som Podemos har taget de seneste måneder, peger i en retning, som vi ikke er enige i. Fem ministre fra Unidas Podemos i en progressiv-nyliberal regering domineret af centrumvenstrepartiet PSOE [det spanske socialdemokrati, o.a.], hvor dette parti kontrollerer de vigtigste håndtag til magten, vil på ingen måde svække det nuværende politiske regime i den spanske stat, men vil efter vores mening betyde, at Podemos bliver integreret i dette regime og ser administrationen af det som det eneste mulige perspektiv.

 

Vores forslag om at stemme for dannelsen af en PSOE-ledet regering og umiddelbart derefter at gå i opposition for at fortsætte kampen for at opbygge en projekt, der har som mål at udvikle et bestemmende flertal (et socialt flertal, som kan udfordre status quo) er blevet afvist af den nuværende Podemos-ledelse. Dertil kommer, at vi ikke deler politikken med at indgå en politisk aftale, eller at gå efter en social konsensus, som begge opgiver at konfrontere de store økonomiske kræfter. I den forstand ser vi en enorm forskel mellem de målsætninger for Podemos, som vi var med til at vedtage for seks år siden, og den nuværende ledelses retning, en politik, som oprindeligt var bestemt til at udfordre den politiske klasse og de økonomiske eliter, men som nu har allieret sig med førstnævnte uden at lægge hånd på sidstnævntes privilegier.

 

2) Samtidig forstår vi, at mange folk på venstrefløjen er lettet over dannelsen af regeringen. Frygten for den yderste højrefløj og træthed efter årelange mobiliseringer gør denne holdning forståelig, og vi forstår og respekterer denne opfattelse. Men vi mener, at målsætningerne for denne regering er mindre end ambitiøse, selv hvis vi accepterer, at de er begrænsede inden for systemets rammer. Derfor er vores umiddelbare opgave at promovere en ny bølge af kampe, som forhindrer bevægelserne fra at forlade gaderne: Den 8. marts vil vi organisere for feministiske fremskridt, vi vil kræve afskaffelse af arbejdsmarkedsreformerne, regulering af huslejerne, lukning af asylcentre (CIE), forbyde fyringer i virksomheder, som får statsstøtte, stoppe udsættelser fra boliger og kræve et brud med artikel 135 i grundloven, som stiller krav om et balanceret statsbudget. Uden et organiseret, folkeligt pres vil der ikke komme noget fremskridt. Hvis der ikke er nogle landvindinger, som fortjener at blive forsvaret, eller tiltag, som fordeler velstanden og magten til fordel for almindelige mennesker, så kan der opstå en farlig grobund, hvor den yderste højrefløj kan promovere deres macho-, racistiske og autoritære demagogi – alt sammen til glæde for de rige.

 

3) I denne ramme, og uden at analysere den langsomme blødning, som Podemos som organisation har oplevet de seneste år, og uden en tilstrækkelig forudgående proces med politiske overvejelser, så forekommer den kommende kongres ikke at være andet end en blåstempling af Podemos’ ledelse og af den vedtagne strategi om at underordne sig PSOE.

 

4) Derfor har Anticapitalistas besluttet ikke at deltage i den næste Podemos-kongres og i stedet fokusere vores diskussioner på en afklaring om vores præcise forhold til Podemos, et projekt som vi bidrog til at sætte i værk, og som vi har bidraget til med stor energi. Vores interne debat vil kulminere den 28. marts med en konference, hvor vi vil annoncere vores endelige beslutning. Vi ønsker, uden tøven, alt muligt held til dem, der beslutter at deltage i Podemos-mødet. Vi er sikre på, at vi vil fortsætte med at samarbejde med dem på mange områder.

 

16. februar 2020

 

Oversat fra Anticapitalistas’ hjemmeside af Åge Skovrind

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com