content-picture.php

Afgørelsen på hans retssag er nært forestående med risiko for livstid i pakistansk fængsel. Han er anklaget og dømt for organisering af oprør og ulovlige demonstrationer i 2010, men hans virkelige forbrydelse var at hjælpe ofre for en oversvømmelse med at få erstatning.

af Leif Mikkelsen

Baba Jan er en politisk aktivist fra Gilgit-Balistan (Hunza-dalen) i Pakistan. Han er en af lederne af Awami Workers Party. Han er anklaget og dømt for organisering af oprør og illegale demonstrationer i 2010.

 

Hans virkelige forbrydelse var at hjælpe de fordrevne fra Atta Abad søen med at få en fair erstatning. Søen opstod, da et mudderskred blokerede Hunza flodens løb.

 

I 2010 åbnede politiet ild mod en demonstration, som krævede en retfærdig kompensation. Demonstranterne var også imod, at kompensationen blev kanaliseret via folk fra det lokale regeringsparti i Hunza-dalen. En fader og hans søn blev dræbt. Dette udløste øjeblikkeligt meget kraftige protester og direkte oprør.

 

Baba Jan var ikke på stedet under disse hændelser. Senere tilsluttede hans sig protesterne og prøvede at dæmpe gemytterne ved at organisere demonstrationer. Det blev lovet, at en politisag ville blive indledt mod den politiofficer, som var ansvarlig for, at der blev åbnet ild mod en fredelig demonstration.

 

I stedet rejste politiet forskellige sager ud fra anti-terrorlovgivningen mod Baba Jan og 100 andre aktivister fra forskellige politiske partier. Anti-terrorlovgivningen bliver ofte brugt mod politiske aktivister i Pakistan og Gilgit-Baltisan.

 

Baba Jan og tolv af hans medanklagede fik en fængselsdom på livstid i 2014 i anti-terrordomstolen. Det er aldrig sket før, at demonstranter har modtaget en sådan dom for at protestere. Senere frikendte Højesteret i Gilgit-Baltisan Baba Jan på baggrund af hans appel.

 

Baba Jan stillede op til parlamentsvalg i 2015 og blev den næstbedst placerede kandidat i sin kreds.

 

Efterfølgende blev vinderen udnævnt til guvernør i Gilgit-Baltisan. Det var klart, at ingen kunne matche Baba Jans popularitet. Regeringen begærede, at Højesteret revurderede Baba Jans frikendelse, og at valget blev udskudt i 3 uger. Den højeste appelret opretholdt Baba Jans livstidsdom. Mange er af den opfattelse, at beslutningen var politisk begrundet for at forhindre Baba Jans kandidatur.

 

Denne afgørelser er dog senere blevet anket på grund af en dommers inhabilitet pga. tidligere involvering i undersøgelserne af episoden i 2010. Senest er Baba Jan blevet nægtet udgang til sit eget bryllup til trods for, der findes klare regler herom.

 

Det er den sidste og endelige afgørelse i sagen, der ventes snarligt. Kampagnen for Baba Jan kræver, at han bliver frigivet, og at alle relevante dokumenter omkring protesterne bliver offentligt gjort.

 

Støtte til Baba Jans kampagne kan sendes via Socialistisk Arbejderpolitik (SAP)

Bankkonto: reg 1551 konto 5073928

Skriv ”Baba Jan” som besked til modtager

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com