Når folketinget tirsdag møder på arbejdet efter en længere sommerferie, er næsten alt ved det gamle. Dronningen er til stede, statsministeren holder åbningstale alle folketingsmedlemmer sidder klar i salen, medierne står klar i indgangen, og uden for borgens tykke mure står en demonstration mod regeringens usolidariske økonomiske politik.

af SAP's Forretningsudvalg

Dette billede er velkendt, set år efter år. Den store forskel i år er, at demonstrationen udenfor er væsentligt mindre end den plejer, fordi de store, etablerede organisationer ikke står bag.

Fagbevægelsestoppen har for længst afsagt sig muligheden for at gå på gaden, til fordel for at pleje partiinteresserne for S-SF.
Enkelte dele af fagbevægelsen holdt dog længe muligheden åben for at ville indkalde til en demonstration mod dagpengeforringelserne, men med den begrundelse at initiativet var for smalt, og at demonstrationen ville blive en fiasko grundet lav deltagelse ville man ikke lægge navn til. Paradoksalt nok nærmer antallet af faglige organisationer, der har brugt denne undskyldning, sig snart halvdelen af LO-fagbevægelsen og ca. 500.000 danske lønmodtagere…

Det var som modreaktion på de etablerede organisationers manglende aktiviteter, at en stor håndfuld aktivister satte sig sammen og stiftede ”2. oktober-initiativet”, som derefter indkaldte til en demonstration på folketingets åbningsdag under parolen ”JA til velfærd og tryghed – NEJ til nedskæringer og forringelser”. Under denne overskrift handlede de konkrete punkter om: 1) dagpengeforringelserne, 2) forringelserne af førtids-/fleksjobreformen, 3) ordentlige levevilkår til alle på SU og kontanthjælp og 4) lærepladser til alle.

2. oktober initiativet påtog sig den vigtige opgave at give den frustration, der er i samfundet over regeringens fejlslagne politik, brudte løfter og sparken efter de svagest stillede, et aktivt udtryk, der kan forsøge at presse regeringen til venstre.
Men initiativet udfylder også en anden rolle, nemlig at blive et bevis på hvor stærke græsrødderne er i samfundet og på arbejdsmarkedet.
Fagbevægelsens ledere har næsten haft eneret på at indkalde til faglige protester og demonstrationer de sidste 20 år. Derfor bliver 2. oktober også et udtryk for, hvor stærkt græsrødderne står i fagbevægelsen. Det bliver en magtkamp for at vise de faglige ledere, at der kan organiseres protester uden om den etablerede fagbevægelse. Hvis dette lykkes, vil det lægge et langt større pres på, at de etablerede organisationer trækker til venstre og bliver mere aktivistiske i deres udtryk.
Dette betyder helt konkret, at demonstrationen vil blive målt og vejet på hvor mange der vil være tilstede, og dette understreger vigtigheden af, at Enhedslistens som parti og alle faglige aktive på venstrefløjen kaster kræfterne i den sidste slutspurt for at sikre en vellykket demonstration.
Det ser ikke håbløst ud. Flere og flere aktivister og også organisationer har meldt sig på banen. Det gælder bl.a Frederiksberg Kommunale Lærerforening.

Samtidig må vi også arbejde for, at protesterne ikke lukker sig omkring denne demonstration, men danner grobund for at udvikle og fastholde netværkene og presset på regeringen, så vi også i fremtiden vil være i stand til at presse regeringer og fagtoppen.
2. oktober er nemlig også et skoleeksempel på det, vi godt kunne forudsige: at en S-ledet fagbevægelse tøver med at demonstrere mod en S-ledet regering, uanset hvor god grund der er til at demonstrere. Optaktsfasen har også vist, at vi som venstrefløj intet beredskab har klart, og ikke har
været gearet til at kunne kalde folk sammen i hobetal uden om fagbevægelsens apparater. Derfor må en evaluering af 2. oktober også danne udgangspunkt for en selvransagelse og diskussion på venstrefløjen om, hvordan vi i fremtiden kan blive bedre rustede til dette – herunder geare Enhedslistens partiorganisation og især vores faglige netværk til at kunne yde et stort bidrag.

Den vigtigste opgave nu og her er dog mobiliseringen frem til tirsdag.
Spred det glade budskab! – Se mere på www.facebook.com/2oktober
Vi ses tirsdag d. 2. oktober kl. 16:00 på Københavns Rådhusplads!

SAP’s Forretningsudvalg, den 30. september 2012

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com