Den 14. marts 2019 er det et-årsdagen for det brutale og planlagte politiske mord på Marielle Franco og hendes chauffør Anderson Gomes. Marielle, en kvinde, sort, LGTB og valgt til byrådet i Rio de Janeiro for PSOL, takket være beboerne i de favelaer, hvor hun selv boede, og som hun repræsenterede.

af Fjerde Internationale

Det var derfor, hun blev myrdet, det var en politisk forbrydelse. Hun blev myrdet, fordi hun var de udbyttedes, de ghettoiseredes og de marginaliseredes stemme. Hun var den valgte repræsentant i et umenneskeligt ulige Brasilien, der har bredt sig fra Rio de Janeiro til hele landet. I et Brasilien, hvor der bliver ført krig imod de fattige.

 

Af de over 60.000 mord, der blev begået sidste år, var mere end 70 procent af ofrene sorte og mere end halvdelen unge. Dette land har den femtehøjeste rate af kvindemord i verden, og i 2018 var 70 procent af de kvinder, der blev myrdet, sorte. Hvert 17. minut bliver en kvinde udsat for et voldeligt overfald i Brasilien, og alene i år (2019) er der blevet begået 126 kvindemord i løbet af 34 dage.

 

Politisk vold i Brasilien er et udtryk for det regimeskifte, som vi oplever, og for et meget skrøbeligt demokrati. Der er meget stærke indikationer i retning af, at Marielle blev myrdet en af de militser – paramilitære organisationer, bestående af nuværende og tidligere politifolk –  der kontrollerer en meget stor del af Rio de Janeiros forskellige kvarterer Disse kriminelle organisationer har tætte forbindelser til hele statsapparatet. De allierer sig med regeringer, står selv bag valget af parlamentsmedlemmer, og de har stor økonomisk magt. En af præsident Bosonaros sønner har hyldet militsmedlemmer i parlamentet, og nære slægtninge til et af disse militsmedlemmer arbejder på hans kontor.

 

De har taget livet af hendes krop, men det, som Marielle har givet, lever videre. Vores kammerat er blevet et symbol på modstand imod de uligheder og den undertrykkelse, der er i det brasilianske samfund. Hendes død har haft den modsatte virkning af, hvad hendes bødler havde tænkt sig. Der er nu tusinder af sorte kvinder blandt immigranter og flygtninge, der gør, hvad de kan for at få bedre levevilkår, blandt kvinder, der kæmper imod vold og mandschauvinisme, blandt dem, der deltager i antiracistiske kampe i alle lande, blandt de oprindelige folk og fællesskaber af slaveefterkommere og andre marginaliserede, der kæmper for det gode liv.

 

Vi vil have retfærdighed for Marielle! Efterforskningen og opklaringen af mordet på hende  er en solidaritetsopgave for dem, der forkaster uretfærdighed og stræber mod et anstændigt liv. Det brasilianske folk har brug for al mulig støtte i dette slag mod et autoritært styre, autoritære ideologier og autoritære metoder, og på denne 14. marts kræver vi, at både dem, der myrdede Marielle, og dem, der stod bag mordet, bliver stillet til regnskab.

 

 

Vi står skulder ved skulder!

Black lives matter!

Marielle lever!

 

Enstemmigt vedtaget  af Fjerde Internationales Internationale Komité

Amsterdam, 6. marts 2019

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com