content-picture.php

Lenins højre hånd. Leder af den røde hær. Sovjets første udenrigskommissær. Kritiker af stalinismen. Stifter af Fjerde Internationale. Der hersker ingen tvivl om, at Lev Trotskij var en stor politisk personlighed i første halvdel af det 20. århundrede.

af Jacob Stevne Jørgensen

I tegneseriebogen Trotskij for begyndere (TFB) giver Tariq Ali og Phil Evans en god og hylende morsom introduktion til Trotskijs liv og Sovjetunionens tidlige historie.

Tegneserien er bygget kronologisk op, så vi følger Trotskijs liv fra purung skoledreng i Odessa til udstødt revolutionær i eksil i Mexico. Undervejs stifter vi bekendtskab med forfatteren, historikeren, litteraturelskeren, taleren, militærstrategen, teoretikeren og politikeren Trotskij.

Informativ lattervækker
TFB er bygget op af satiriske karikaturer blandet med sort/hvid fotos og gamle malerier. Skønt fremstillingen af persongalleriet derfor varierer meget i udtryk, er det ikke svært at skelne personerne fra hinanden, da de tidlige sovjetiske ledere havde meget karakteristiske træk, der gør dem til lette ofre for satiretegnere.

Phil Evans’ tegninger står ikke alene, og udover Tariq Alis humoristiske kommentarer, består tekstsiden hovedsageligt af en række citater og tekstuddrag fra såvel Trotskij som Lenin og andre relevante personer. Citaterne giver TFB en større troværdighed og er samtidig med til at inspirere til videre læsning om Trotskij.

I forhold til andre tegneserier er TFB ret teksttung, og Evans og Ali går derfor balancegang mellem en humoristisk tegneserie og et informativt værk. En balancegang de slipper godt fra.

Er den noget for mig?
TFB beskæftiger sig hovedsageligt med Trotskijs liv og historiske samtid, mens hans politiske teorier kun behandles meget overfladisk. Derfor kan TFB virke skuffende for den læser, der ønsker en introduktion til trotskismen.

Men TFB skal heller ikke tages for mere end den er – en humoristisk øjenåbner. Og til dette formål tjener tegneserien fint.

TFB kan varmt anbefales som en sjov Trotskijbiografi, en øjenåbner for folk på venstrefløjen, en introtekst til skolingskurser og som mandelgave juleaften.

Trotskij for Begyndere
Af Tariq Ali & Phil Evans
Socialistisk Arbejderforlag, 176 sider, 50 kr.
Kan bestilles fra forlaget: tlf. 33 33 79 48, eller mail: sap@sap-fi.dk

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com