content-picture.php

Den 35. internationale ungdomslejr (ISUL) sluttede i Billund den 29. juli. Omkring 300 unge rejste hjem til Afrika, Asien, Nord- og Sydamerika og en lang række lande i Europa efter en uge fyldt med politiske oplæg og diskussioner, nye netværk, fester, kampråb og sange.

af Åge Skovrind

Lejren var arrangeret af Socialistisk Ungdomsfront (SUF) i samarbejde med revolutionære ungdomsorganisationer fra Europa. Det er kun anden gang, at Danmark er værtsland for ISUL. Første gang var i 1998 og huskes især for det vedvarende regnvejr. Denne gang var rammen en nærmest ulidelig hedebølge, kun afbrudt af et enkelt tordenskrald den sidste dag.

 

Lejren er international, ikke kun hvad angår deltagerne, men også fordi den forberedes i fællesskab af delegationer fra europæiske ungdomsorganisationer tilknyttet Fjerde Internationale. Programmet var derfor bygget mere eller mindre op, som det plejer.

 

Danskere fyldte mest

Men værtslandet sætter selvfølgelig sit præg på lejren. Det, som blev fremhævet af mange, var de virkelig gode faciliteter på Billund Idrætscenter og den tjekkede organisering. Med næsten 100 deltagere var den danske delegation så absolut den største, hvor det normalt er unge fra de sydeuropæiske lande, der fylder mest. Det betød nok, at der var lidt færre revolutionære kampråb og lidt mindre vilde fester end på tidligere lejre.

 

”Nogle år har der været rigtig meget fokus på franske forhold, fordi deres delegation plejer at være den klart største. Men i år var vi var mange flere fra Nordeuropa end normalt, og det skaber en anden dynamik,” lyder det fra Ina Woods fra SUF.

 

Hun synes, det var et vellykket arrangement. Lidt flere deltagere, ikke mindst fra de skandinaviske lande, havde gjort lejren endnu bedre. Hun er overbevist om, at mange af SUF’erne er taget hjem med en større forståelse og interesse for internationale forhold.

 

”Jeg tror, at lejren har givet inspiration til, at vi flere aktive i efterårets aktiviteter,” siger hun.

 

Fra økosocialisme til selvforsvar

Hver dag havde sit tema: økosocialisme, feminisme, racisme/den yderste højrefløj, LGBT+, arbejde/uddannelse og revolutionær strategi.

Dagen startede med et skolingsoplæg simultantolket til spansk, fransk, engelsk, italiensk og dansk. Om eftermiddagen var der en række workshops, hvor man kunne dykke ned i særlige aspekter af dagens tema, hvor deltagere fortalte om kampe og udfordringer, som de er involveret i. Nogle workshops havde et praktisk indhold, for eksempel et kursus i feministisk selvforsvar. Andre handlede om at koordinere kontakter og kommende fælles aktiviteter, for eksempel Ende Gelände den 25-29. oktober, som er en blokade mod udvinding af brunkul i det østlige Tyskland.

 

Der var særlige rum for kvinder og LGBT+-personer og, som noget nyt, også for racialiserede. Selvfølgelig var der også god tid til afslapning, leg, spil, hænge ud i baren eller bare snakke uformelt med nye og gamle kammerater. Om aftenen var der kvindefest, LGBT-fest og disco.

 

Kahlos

Snacks og drikkevarer kunne købes i baren med kahlos, lejrens egen valuta, hvor vekselkurserne var sat i forhold til købekraften i deltagernes hjemlande. Omtalen af den unikke valuta fik endda en lokal møntsamler til at aflægge besøg for at købe for 200 kroner kahlos!

 

Lejren er organiseret af de unge selv. Hver dag holdt delegationerne fra de forskellige lande møder, ligesom den nedsatte lejrledelse samlede op på dagens forløb og justerede programmet. Deltagerne tog sig på skift af praktiske opgaver med sikkerhed, barvagter og rengøring. Et hold af ældre frivillige fra Danmark, sørgede for vegetarisk bespisning ugen igennem.

 

Lejren blev dækket fyldigt af medier, både radio, tv og aviser, mange med positive reportager, andre fokuserede især på brug af vold i den politiske kamp.

 

Over 75 procent af lejren var 25 år eller yngre. De to yngste var kun 14 år og kom begge fra Danmark.

 

Flest med for første gang

43 procent var kvinder, og for over halvdelen af deltagerne var det den første internationale lejr. To tredjedele af deltagerne var ikke medlem af Fjerde Internationale.

 

Ugen blev rundet af i høj stemning fyldt med sange og kampråb på det afsluttende rally. En særlig tak gik til Penny Duggan, som har repræsenteret Fjerde Internationales ledelse ved forberedelsen af alle de hidtidige ungdomslejre, men som har valgt at stoppe i år. Det har været den mest inspirerende aktivitet i hele hendes politiske virke, sagde hun.

 

Der er også tradition for, at næste års lejr bliver annonceret på det afsluttende rally. Hvor den skal finde sted er dog ikke endegyldigt besluttet endnu, men delegationen fra Frankrig meddelte, at de vil foreslå deres ledelse at blive værter i 2019.

 

Socialistisk Information har bragt interviews med deltagere fra Belgien, Brasilien, Danmark, Italien, Mexico, Spanien, Ukraine, USA og Zimbabwe. De kan læses her: http://socinf.dk/emner/ungdomsuf/isul/

 

Fotos fra lejren:

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com