Hovedbestyrelsen i Skotlands Socialistiske Parti besluttede på sit møde den 8. august at gå med i en ny valgkoalition, Scottish Left Project, som officielt bliver sat i søen den 29. august, og som stiller op til det skotske parlamentsvalg i 2016.

af Murray Smith

Skotlands Socialistiske Parti (Scottish Socialist Party) oplevede en tilstrømning af nye medlemmer i forbindelse med folkeafstemningen om Skotlands selvstændighed [som fandt sted 18. september 2014, 55 procent stemte imod selvstændighed, o.a.]. Det var en velkommen oprejsning efter det, man med rimelighed kunne kalde en ørkenvandring, efter den krise, som affæren med Tommy Sheridan havde skabt [Sheridan er tidligere leder af SSP og var det første SSP-medlem valgt til det skotske parlament. I 2006 brød han med partiet i kølvandet på en skandalesag om seksuelle sidespring og falske vidneudsagn, o.a.). Mange unge fra arbejderklasen havde meldt sig ind i SSP, og det afspejlede sig på partiets kongres den 23 maj 2015.

 

Det var så meget mere velkomment, at partiet på denne kongres ikke lod succesen stige sig til hovedet og tro, at det alene kunne være alternativet til venstre. Det blev vedtaget at deltage i projektet med at bygge en bred venstrealliance for at stille med kandidater til det næste skotske parlamentsvalg i foråret 2016. Det er et projekt, som avisen The Herald har kaldt det ”skotske Syriza”. Og beslutningen var vigtig. I dag kan SSP ikke alene repræsentere venstrealternativet i Skotland. Men en bred venstrealliance uden SSP ville være væsentlig svagere.

Bortset fra SSP er alle andre grupper, der er med i projektet, meget små. Det bliver ikke en alliance af partier. Blandt initiativtagerne er folk, der har spillet en ledende rolle i den Radikale Selvstændighedskampagne, Kvinder for Selvstændighed og andre græsrodskampagnerr og netværk, der udgjorde venstrefløjen af Ja-kampagnen [ja til skotsk selvstændighed, o.a.]. Og den måde, som disse netværk har fungeret på, vil sætte sit stærke præg på den ny alliance, som også har fået støtte fra fagforeninger, inklusiv veteraner fra besættelsen af skibsværftet Upper Clyde i 1971 og en række akademikere og forfattere, ligesom også Myrto Tsakatika, en ledende figur i Syriza Skotland støtter op. Dets referencer er til partier i Europa som Syriza og Podemos.

Der er helt klart et betragteligt potentiale for denne venstrealliance i støbeskeen. Der er et publikum i Skotland for en kraft, der repræsenterer en socialistisk udfordring, der forsvarer det direkte deltagerdemokrati, socialt ejerskab, omfordeling af rigdom og et brud med den britiske stat. Og vejen til disse mennesker blev fundet under folkeafstemningskampagnen ved vedholdende arbejde blandt græsrødderne og ved at indgå i dialog frem for at tale ned til folk. Det kan blive gentaget, ikke kun i valgkampagner, men i de mangfoldige former for modstand mod nedskæringer, som vil vise sig i den kommende periode.

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com