Militærjuntaen i Myanmar har igennem længere tid udøvet etnisk udrensning mod rohingya-folket, der lever i landets Arakan-provins. Siden august 2017 har den imidlertid også foretaget decideret folkemord på rohingyaerne, hvilket har affødt en massiv flygtningemigration til Bangladesh og andre lande.

af Fjerde Internationale

Militærjuntaen har på brutal vis torteret kvinder, børn og gamle. De har halshugget, skamferet og brændt mennesker, og har voldtaget kvinder efter forgodtbefindende.

De forfulgte rohingyaer har krydset grænsen til Bangladesh for at redde livet og er blevet til flygtninge. De er begyndt at bygge hytter på oversvømmelsestruede sletter og jordskredstruede bjergskråninger. Omkring en million lever nu under disse umenneskelige forhold i Cox’s Bazar i Bangladesh. Regeringen i Bangladesh har givet dem ly i midlertidige lejre på et humanitært grundlag. Men den er ikke gearet til at håndtere så store mængder flygtninge. UNICEF og UNHCR prøver at imødekomme de humanitære behov, men deres indsats har været utilstrækkelig. Et ressourcemæssigt tilfredsstillende svar på krisen er endnu ikke blevet organiseret.

Militærjuntaens forbrydelser mod rohingyaerne er en alvorlig krænkelse af menneskerettighederne, og de skyldige bør stilles til ansvar. Aung San Suu Kyi, landets premierminister og modtager af Nobels Fredspris, har forholdt sig tavs, når det kommer til de grusomheder og folkemord, der er blevet begået af militærjuntaen i Myanmar.

 

For at løse rohingya-krisen er det bydende nødvendigt med international solidaritet. Reaktionen fra det såkaldt ”internationale samfund” har været særdeles mangelfuld i mødet med denne alvorlige humanitære katastrofe. Rohingyaerne er ofre for geopolitiske omstændigheder. Myanmar er for øjeblikket i gang med at åbne for udenlandsk investering, og særligt kinesiske firmaer har investeret massivt i Myanmar. Kilder hævder, at visse dele af Arakan er blevet ryddet for at bygge tunge industrianlæg på vegne af kinesiske virksomheder.

 

Fjerde Internationale (FI) fordømmer på det kraftigste folkemordet begået af Myanmars militærjunta, og kræver, at der øjeblikkeligt skabes grundlag for, at rohingyaerne kan vende sikkert hjem til deres eget land, og at de tildeles de fornødne borgerrettigheder og identitetspapirer.

 

FI kræver også en ordentlig humanitær løsning for rohingya-flygtningene, både af regeringen i Bangladesh og det internationale samfund.

 

FI opfordrer alle progressive kræfter til at udtrykke deres solidaritet med flygtningene.

Belgien, tirsdag den 6. marts 2018

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com