Søndag morgen den 26. maj 2019 åbnede den pakistanske hær ild mod folk, der protesterede mod hærens brutale aktioner i grænseregionen mod Afghanistan. Videooptagelser viser ubevæbnede, fredelige demonstranter modtage deres ledere, parlamentsmedlemmerne Ali Wazir og Mohsin Dawar, med jubel og kampråb. Da de ankom til en sit-in, lød der pludselig skud.

af Fjerde Internationales Forretningsudvalg

Skudsalverne efterlod mindst 13 døde. Det virkelige antal dræbte kan være meget højere, da det er helt sikkert, at snesevis flere blev såret. Derefter blev Ali Wazir anholdt og bragt for anti-terrordomstolen næste dag, hvor han blev fængslet i 8 dage. Hæren fremstiller ham som en udenlandsk agent, en forræder og terrorist.

 

Sagen er snarere den, at hærens vold og anholdelsen af Ali Wazir er forsøg på at undertrykke en vigtig social bevægelse. Ali Wazir blev valgt til parlamentet på en uafhængig liste. Han er marxist og en af de centrale ledere af Pashtun Defence Movement (Bevægelsen til Pashtunernes Forsvar). Pashtunerne er den tredjestørste etniske befolkningsgruppe i Pakistan og bor i grænseregionen mod Afghanistan.

 

PTM kræver, at hæren stopper sine militære aktioner i regionen og stopper den statslige støtte til forskellige fundamentalistiske islamistiske fraktioner. PTM forlanger, at sager om hundredvis af ”forsvundne” bliver opklaret, at militærets og politiets drab uden domsafgørelse ophører, og at borgere, der har lidt nød pga. militærets aktioner, får hjælp.

 

Siden den så dagens lys for 2 år siden, er PTM vokset til en vigtig, uafhængig massebevægelse. Den forlanger, at den pakistanske hær skal stå til regnskab for sine misgerninger. Det er grunden til, at PTM-bevægelsen står for skud, men den blomstrer og får massiv opbakning. Lige så snart nyheden om skudepisoden blev kendt, blev der erklæret udgangsforbud. Det kunne imidlertid ikke stoppe folk fra at strømme ud på gaderne for at protestere. Volden og løgnene fra myndighedernes side viser, at de føler sig truet af PTMs krav om retfærdighed.

 

Hæren retfærdiggør volden i området med, at det er en del af kampen mod terror og prøver at fremstille Ali Wazir og PTM som terrorist sympatisører. Det er løgn. Wazir og PTM kæmper for sikkerhed og rettigheder til lokalbefolkningen. Befolkningen i regionen er ofre for forskellige kæmpende aktører fra såvel Taliban som den pakistanske hær. Wazir har allerede betalt en enorm høj pris på grund af sine holdninger. 13 familiemedlemmer er blevet myrdet af Taliban, herunder hans far og brødre.

 

Vi er solidariske med Ali Wazir og PTM. Vi opfordrer til international støtte til PTM og deres kamp for frihed og retfærdighed. Vores tanker går til de dræbtes familier og venner, og vi kræver, at de ansvarlige for skudepisoden mod fredelige demonstranter bliver anholdt.

 

Vi forlanger, at den pakistanske stat ophører med at bagvaske og chikanere PTM, og først og fremmest kræver vi, at Ali Wazir bliver løsladt umiddelbart og betingelsesløst.

 

Fjerde Internationales Forretningsudvalg vedtog denne udtalelse den 31. maj 2019. Oversat fra internationalviewpoint.org. af Leif Mikkelsen 

 

Socialistisk Information har tidligere bragt et længere portræt af Ali Wazir her

Der er startet en international underskriftindsamling til fordel for Ali Wazir her. Danske underskrifter er meget velkomne.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com