Ali Wazeer, ledende medlem af den marxistiske organisation The Struggle, vandt en plads i Pakistans parlament, da han med 23.530 stemmer klart overhalede den nærmeste rival fra den religiøse alliance MMA, som fik 7.515 stemmer.

af Farooq Tariq

Ali Wazeer er en meget speciel person, som bedst kan beskrives gennem hans livshistorie.

 

Ali Wazeer tog en grad i jura i ved årtusindeskiftet, da hans hjemby, Wana, hovedkvarteret for Syd Waziristans administration, blev epicenter for den globale terrorisme, da en horde af Taliban-relaterede grupper søgte ly i området.

 

Ingen tvivl om at terroristerne havde nogle lokale hjælpere, men det var definitivt staten, som mislykkedes med at forhindre dem i at gøre brug af området. Da hans far, lederen af Ahmadzi Wazir-stammen, og andre lokale ledere klagede over deres tilstedeværelse, ignorerede regeringsmyndigheder dem og gjorde dem tavse. I stedet benægtede Islamabad i årevis tilstedeværelsen af nogen som helst afghanske, arabiske og central-asiatiske krigere.

 

I 2003 havde fundamentalisterne fået fodfæste i Syd- og Nord Waziristans stammeområde og forsøgte at etablere et lokalt emirat. Ali Wazeers ældre bror Farooq Wazir, en lokal politisk aktivist og ungdomsleder, blev det første offer i en lang kampagne, hvor tusindvis af pashtunske stammeledere, aktivister, politikere og gejstlige blev dræbt, stort set uden nogen blev straffet herfor. Deres eneste forbrydelse var at stille spørgsmålstegn ved tilstedeværelsen af farlige terrorister i vores hjemland.

 

I 2005 blev hans far, brødre, fætre og onkler dræbt i et enkelt bagholdsangreb – Ali Wazeer var i fængsel. Han var fængslet på baggrund af en streng grænselov, der stammer tilbage til kolonitiden (FCR), der holder en hel stamme ansvarlig for forbrydelser begået af enkeltpersoner eller nogen som helst påstået forbrydelse begået i territoriet.

 

Ali Wazeer havde ikke begået nogen forbrydelse, han fik aldrig en fair retssag og fik ikke nogen dom, alligevel blev han forhindret i at deltage i sin families begravelse.

 

I de følgende år blev seks yderligere medlemmer af hans slægt myrdet. Myndighederne har end ikke efterforsket disse forbrydelser, for slet ikke at stille nogen til ansvar herfor.

 

Ali Wazeer og hans familie stod overfor økonomisk ruin, efter at alle fremtrædende mænd i familien var blevet elimineret. Regeringen undlod at forhindre, at fundamentalisterne jævnede den benzintank, som familie ejede, med jorden. De anvendte senere stenene til et badeværelse, idet de påstod de var urene farisæere, så end ikke døde materialer fra hans forretning kunne bruges til at bygge en anstændig bygning. Familiens æble- og ferskenplantage i Wana blev oversprøjtet med giftige kemikalier og brøndene blev fyldt med skidt for at tvinge dem til at overgive sig til mørkets kræfter.

 

Familiens marked i Wana blev bombesprængt i 2016 – en officer fra hæren døde ved en fejltagelse. Ikke desto mindre forsvandt deres livsgrundlag under grænseloven (FCR). Efter attentatet forhindrede regeringen lokalsamfundet, først og fremmest medlemmer af Ahmad Wazir-stammen, i at samle ind til fordel for familien. De fik besked på, at det ville danne en uheldig præcedens, fordi regeringen ikke kunne tillade nogen som helst  at hjælpe nogen, som regeringen straffede.

 

Så alt i alt 16 medlemmer af familien, herunder faren og to brødre, blev dræbt af Taliban i de år.

 

Han var en af de vigtigste ledere af Pashtun Tahafaz-bevægelsen, en bevægelse for borgerlige rettigheder til ofrene for krigen mod terror. For nylig har han været på turne rundt i hele landet og organiseret  massemøder i Lahore, Karachi, Peshawar og Swat. Lahores Venstrefront var arrangør af mødet i Lahore.

 

Mødet havde ikke fået polititilladelse. Vi måtte ikke opreklamere mødet, hverken plakater eller løbesedler var tilladt til omdeling i byen. Ali Wazeer og syv andre blev arresteret natten inden det offentlige møde, men efter en hurtig og massiv reaktion blev de løsladt inden friluftsmødet, hvor der deltog over 10.0000.

 

I april i år blev snesevis af tilhængere af Pashtun Tahafuz såret og ti blev dræbt forårsaget af angreb på PTM leder Ali Wazir af regeringstilhængere.

 

PTMs tilhængere, som var samlet for at byde Ali velkommen, svarede imidlertid igen, hvorefter regeringstilhængerne flygtede og blandt andet efterlod to sårede:  Alis fætter og en journalist fra Voice of America.

 

I et interview fra april 2018 sagde Ali Wazeer:

 

”De seneste måneder har ændret mit liv. Midt i de rædsler, som jeg har måttet udholde og trusler, mistænkeliggørelse og beskyldninger mod mig, så er den kærlighed, støtte og respekt, jeg bliver vist, overvældende. Fra februar måned, da vi startede vores protester for at vække opmærksomhed om de etniske pashtuneres lidelser, som de mest udsatte ofre for terrorrissmen. Jeg har lært en masse om de almindelige pakistaneres potentiale. Deres tørst efter forandring inspirerer mig og varsler en fredelig, blomstrende fremtid, som vi må bygge til de kommende generationer.”

 

I alle disse vanskelige år mistede han ikke sin tro i massebevægelsen og forblev tro overfor klassekampen.

 

Han stillede op til parlamentsvalget i 2008 og 2013.

 

I 2013 blev hans valgsejr ændret til nederlag gennem trusler. Han tabte valget med kun 300 stemmer, efter at Taliban havde intimideret og tortureret hans tilhængere og frivillige i valgkampen.

 

Midt i en kaskade af vold er tusindvis af civile forsvundet, og tusindvis er blevet ofre for lovløse mord.

 

PTM-lederne bliver fremstillet som formodede terrorister over hele landet, udsat for ydmygelser ved kontrolposter og uskyldige civile bliver udsat for vold under eftersøgninger og sikkerheds operationer.

 

Som verdens største stammesamfund er pashtunerne kendt for deres gæstfrihed, trofasthed og værdighed, og alligevel bliver de fejlagtigt reduceret  til terroristsympatisører, til trods for at de rent faktisk er de hårdest ramte ofre.

 

Artiklen er oversat og forkortet fra International Viewpoint af Leif Mikkelsen.

 

 

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com