Billedet i dag er modsætningsfyldt. Vil den ny offensiv fra de højrenationale vinde terræn, eller kan venstrefløjen lære af sine erfaringer, mobilisere og generobre initiativet?

af Socialistisk Information

Workshop ved Thure Hastrup torsdag den 18. april kl. 9:30 – 12:00

I workshoppen vil vi se på den blandede arv efter den ”lyserøde bølge” og ”Det XXI århundredes Socialisme”. Kan venstrefløjen fortsætte med at vinde valg, bekæmpe fattigdom og ulighed og uddybe demokratiet – eller vil der ske en drejning mod en autoritær fastholdelse af magten?

 

I slutningen af 2018 vandt den højrenationale Jair Messias Bolsonaro præsidentposten i Brasilien. Samtidig overtog Andrés Manuel López Obrador og det ny venstrefløjsparti MORENA regeringsmagten i Mexico.

 

Efter de mange valgsejre til venstrefløjen fra slutningen af 90’erne til midten af 00’erne talte mange om ”en lyserød bølge” (Brasilien, Argentina, Chile, Uruguay m.fl.) og en radikal venstrefløj – med udgangspunkt i Venezuelas Hugo Chávez (1999-2013). Chávez var fortaler for” Det XXI århundredes Socialisme” og skabte ALBA handelssamarbejdet med andre venstrefløjsregeringer (især Ecuador og Bolivia).

 

Begge hovedstrømninger på venstrefløjen viste alternativer til nyliberalismen og gav socialister over hele verden håb. Forskellene mellem landene og deres regeringers politiske, sociale og økonomiske strategier og praksis er dog store. I dag er Venezuela under Nicolas Maduro i dyb økonomisk og politisk krise, Bolivia har haft stor økonomisk vækst, og Uruguay har haft imponerende økonomiske, sociale og miljømæssige fremskridt.

 

Thure Hastrup er udviklingskonsulent i CISU (Civilsamfund i Udvikling) og medlem Enhedslisten, hvor han sidder i Internationalt Udvalg og er EL’s repræsentant i DIPD’s (Danish Institute for Parties and Democracy) bestyrelse.

 

Læs mere om påskeseminaret, priser, program og tilmelding.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com