Indtryk fra "det andet Paris" i en helt speciel bygning, hvor det Europæiske Venstreparti holdt møde 7-9. oktober.

af Mikael Hertoft

Paris kommer som en overraskelse for mig. Du ankommer i lufthavnen, og der er et mylder af mennesker – togene er små, og der er mange mennesker i dem. Paris er som at ankomme til Afrika og Asien på en gang, det myldrer med afrikanere af mange slags og vietnamesere, kinesere, thaier, arabere, russere og turister. Der er naturligvis også franskmænd. Men Paris er international. Byen er et af 5-10 store internationale centre – der er rytme i byen, og det er et naturligt sted at samles for ”Europæisk Venstre”.

 

 

Gaderne er trange, bilerne er mange, parkerne er få, det hele er lidt slidt og overalt myldrer det med folk.

Ved første øjekast er charmen til at overse, og hele litteraturens Paris fra Dumas til Mailer er ikke lige til at få øje på. Men Paris har en hurtig og intens rytme. Der er for øvrigt præsident valg om nogle måneder.

Socialistpartiets nominering af præsidentkandidat
Mens jeg er i byen, holder Socialistpartiet nominering af deres kandidater. Enhver, der har stemmeret i Frankrig, kan erklære, at han eller hun støtter Socialisterne og stemme om, hvem der skal være deres kandidat. Det koster 1 euro at stemme, og der er to runder. Som partipolitisk skaktræk er det meget smart. Det giver pressen noget at skrive om, og partiet får en mulighed både for at præsentere kandidater og at præsentere en demokratisk model. I første omgang stemmer 2,7 millioner, der har registreret sig som Socialistpartiets støtter.

 


Martine Aubry var en af Socialistpartiets mulige præsidentkandidater

Martine Aubry er inde i anden runde af partiets nominering af præsidentkandidat. I første runde blev Martine Aubry nummer 2 med 31 procent af stemmerne.Vinderen Francois Hollande fik 39 procent. Begge beskrives som solide partiveteraner og main stream i Socialistpartiet.

Aubry er datter af Jacques Delors – EU-Kommisionens tidligere formand. Hun er kendt for at have været arbejdsminister, mens 35 timers arbejdsugen blev gennemført i Frankrig sidst i halvfemserne.
Nå, det hjælper ikke at se godt ud på valgplakater alene – hun blev en flot nummer to til Francois Hollande – som så er Socialistpartiets kandidat og formentlig Frankrigs næste præsident.

 

 

Melenchon – Venstrefrontens præsidentkandidat der står til 5-10% af stemmerne

 

Venstrefløjens præsidentkandidat
Jean-Luc Mélenchon brød ud af Socialistpartiet i 2008, da han var uenig med partiet om støtte til EU, som han ikke længere ser som en løsning, men som et problem. Han er opstillet af Venstrefronten, der består af det Franske Kommunistparti, Venstrepartiet og udbrydere fra NPA.

Vi fik lejlighed til at høre ham til et offentligt møde fredag den 7. oktober. Der kom vel 200 – som meget lignede danske venstrefløjsfolk, i den mere modne ende. Melenchon står vel til 5-10 procent af stemmerne i første runde og er i den eneste seriøse kandidat fra venstrefløjen. Han kan se frem til en vis rygvind i form af de sociale og faglige mobiliseringer, der har været i Frankrig i de senere år.

PCFs hovedkvarter
Mødet foregik i det franske kommunistpartis hovedkvarter. Det er en bygning med stil på Fabian 2., som stikker noget ud mod pladsen, hvor den ligger – først og fremmest ved sin størrelse. Huset kan beskrives som en form for sovjetisk betonkonstruktivisme tilsat brasilianske sambarytmer. Resultatet er egentlig charmerende, og giver en helt speciel atmosfære.
Må Oscar Niemeyer leve længe. Jeg siger det, fordi han er 103 år gammel.

 


Offentligt møde med Melenchon. I det store internationale panel var der blevet plads til en enkelt kvinde. En repræsentant for ”Los Indignados” fra Spanien.

Lyssætningen er helt speciel i den runde sal. Neonlys og foran dem en ophængning af tusinder af metalplader, hvis rektangulære former bryder mod rummets runde i et kompliceret mønster.

En af det Europæiske Venstrepartis vigtigste aktiviteter er opbygningen af en transnational europæisk tænketank – Transform – med en række analytiske aktiviteter og udgivelsen af tidsskriftet Transform. I nummer 6/2010 kan man f.eks. læse en analyse af Louis Weber om valgresultaterne i de franske regionsvalg i 2010.
Valget foregår i to runder – hvor de partier, der opnår over 5 procent kan stille op igen – og der er forhandlinger undervejs om, hvem der indgår alliancer.

Venstrefløjen (herunder Sociaisterne) gjorde det godt med omkring 52 procent af stemmerne i anden runde og en sikrede en meget rød dominans af Frankrigs regionale strukturer. Men der var også en ekstrem lav stemmeprocent – og det yderste højre med den unge Le Pen i spidsen har også haft et godt valg.

Det yderste venstre – NPA og Lutte Ouvriere holdt sig generelt fra valgalliancer med Venstrefronten og Socialistpartiet, og med dårlige resultater. Mange NPA- udbrydere har tilsluttet sig Venstrefronten og har endda en organisation indenfor denne.

 

En af Euroepean Lefts funktioner er at bakke tænketanken Transform op, der bl.a. udgiver et tidsskrift.

Oscar Niemeyer

 

Espace Oscar Niedermeyer. Under bh-skålen befinder møderummet sig.

Espace Oscar Niedermeyer – som det ser ud på arkitektens model. Modellen er udstillet i bygningens forhal.

Oscar Niedermeyer – brasiliansk arkitekt – er 103 år gammel. Han er kommunist. En anden veteran, Cubas Fidel Castro, har en gang sagt, at ”Niedermeyer og jeg er de sidste to kommunister på denne jord” … hvilket måske er en af de få ting, Fidel har taget fejl i! For der er stadig nogen stykker her og der, heriblandt deres undertegnede.

 


Osvar Niedermeyer. Brasiliansk kommunistisk arkitekt. 103 år gammel. Dec. 2010.

 

Oscar Niedermeyer var ikke til mødet i European Left – men takket være Wikipedia kan vi bringe dette billede. Han lever endnu 103, snart 104 år gammel, og billedet er fra december 2010.

Neonrør og metal plader
Belysningen er noget helt specielt i salen. Kønt ved jeg ikke, om man kan kalde det – men konstruktivistisk – bestemt, eksperimenterende også. Neonrørene sidder i loftet og for at dæmpe og reflektere deres skin er der sat mange tusinde metalplader op. Mønsteret skifter i forhold til iagtagerens vinkel – fascinerende.

 

Belysningen: Neonrør med tusinder af tværstillede metalplader.

En gruppe kunstnere har lavet to installationer i den store hall.

 

På den ene står der med store neonbogstaver Revoltage og det skifter hele tiden mellem Revolt og Voltage.

Skråt overfor blinker et stort tegn der både kan ses som hammer og sejl og som spørgsmålstegn.

Det er Raqs Media Collective der står for installationerne.

 

European Left – Europæisk Venstre
Mikael Hertoft deltog som som repræsentant for Enhedslisten i mødet i det Europæiske Venstrepartis ledelse, sammen med Inger V. Johansen. Det Europæiske Venstreparti er en en samarbejdsorganisation af venstrefløjspartier i Europa. Fra Danmark deltager Enhedslisten. I Vesteuropa er de mest betydningsfulde partier nok Die Linke i Tyskland, Synospismos i Grækenland og Venstrefronten i Frankrig. I Østeuropa er der forholdsvis stærke kommunistpartier i Tjekkiet og et meget stærkt parti i Moldova – der i lange perioder har haft regeringsmagten og har opbakning fra omkring halvdelen af befolkningen. Også Venstrepartiet i Hviderusland var til stede.

Mødet formede sig i høj grad som en diskussion af bankkrisen, og hvad man kan gøre ved den – og hvilke sociale mobiliseringer, der er i de forskellige lande, herunder mobiliseringerne til aktionsdagen 15. oktober.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com