Hvis bare Enhedslisten havde gjort sådan, som jeg mener, så ville det være gået meget bedre. Det er den forklaring, folk kommer med nu. Men ret beset er der ingen, der ved, hvor vores vælgere er gået hen, eller hvorfor de har gjort det. Og det er under alle omstændigheder svært at komme med én og kun én forklaring på valgnederlaget.

af Åge Skovrind

Det siger Per Clausen, tidligere MF, nu medlem af Enhedslistens Forretningsudvalg og rådmand for Klima og Energi i Aalborg.

 

Hvis han alligevel selv skal vove sig ud i en forklaring, handler det især om den rolle, Enhedslisten har spillet under Mette Frederiksens regering:

 

“Jeg tror, at for mange var Enhedslisten ikke et nødvendigt valg denne gang på samme måde, som det har været tidligere. Vi har været med i en række aftaler, som stort set alle har været fornuftige, og vi synes selv, at det er os, der har skubbet på og flyttet de andre i den rigtige retning. Men det er ikke sikkert, at andre ser det på samme måde. Måske tænker de bare, at her er noget, partierne er blevet enige om. Vores profil bliver mindre synlig, end hvis vi havde været i skarp opposition. Sådan er det, det er et vilkår. Det er ikke, fordi vi skal holde op med at indgå aftaler, der rykker i den rigtige retning, og det tror jeg heller ikke, der er nogen i partiet, der mener.”

 

“Men udfordringen er at håndtere det på en måde, hvor vi også er i stand til at forklare, at vi skal gå videre, og at vi finder ud af, hvordan vi kan opnå mere end det, aftalen indeholder.”

 

“Vi prøvede at komme med nogle radikale udspil i valgkampen, men der var ingen, der rigtig opdagede det,” tilføjer Per, som også kunne ønske sig, at partiets fokus på den grønne omstilling i langt højere grad havde indeholdt en social dimension.

 

“Vi skal være bedre til at få et klasseaspekt ind i den grønne omstilling. Vi skal insistere på, at grøn omstilling skaber arbejdspladser og giver tryghed. Den almindelige fortælling er jo, at det er virksomhederne, der skal omstille sig, og at det bliver dyrt for almindelige mennesker. Vi skulle være mere offensivt have forklaret, at det grønne og det røde hænger sammen. Det betyder, at fortællingen også handler om uddannelse og flere midler til erhvervsskolerne, bedre dagpengeregler og programmer for omskoling i de brancher, hvor folk bliver ledige.”

 

“Det er så nogle af mine pointer, men om det ville have givet et bedre valgresultat – det er jeg ikke sikker på. Det er også svært at vide, hvad krigstruslen har betydet for vores resultat,” tilføjer han.

 

“Nogle stemmer har vi givetvis tabt stemmer til dem, der kritiserer os for at være tilhængere af NATO og EU. Vi har støttet Ukraine, men nogen har opfattet vores fortsatte kritik af NATO, som noget der stod i modsætning til dette. Vi kunne have gået ud med, at vi ikke skal investere så mange penge i våben, men jeg tror, man har været bange for at gå ind i den diskussion. Udfordringen er, at vi ikke har haft noget klart bud på, hvad der er det konkrete svar på den nye sikkerhedspolitiske situation.

 

Pernille Skipper sætter i et indlæg i Politiken valgnederlaget i tæt sammenhæng med Enhedslistens organisatoriske udvikling. HUn mener, at der er for mange endeløse interne diskussioner, og at den såkaldte modernisering af partiet ikke er gennemført fult ud. Hvad tænker du?

 

“Noget af det, hun skriver, er jeg uenig i. Enhedslisten i dag er overhovedet ikke en kopi af det, vi var i 1970’erne. Vi har brug for interne diskussioner, og demokratiske processer tager nogle gange længere tid, end vi synes, er nødvendigt. Men de er nødvendige og vigtige og er en del af Enhedslistens dna. Det skal vi blive ved med.”

 

“På den anden side skriver Pernille indlæg også, at hun ønsker en tættere politisk dialog mellem folketingsgruppen og resten af partiet. Det er jeg enig i, men jeg har ikke oplevet, at folketingsgruppen har efterstræbt det, hverken i forhold til Hovedbestyrelsen eller udvalgene. Vi er enige om, at vi skal diskutere politik i fællesskab. Der har været planlagt store og vigtige partidiskussioner for at udvikle vores program. Det skal vi også. Men vi har nok været for dårlige til at tage de politiske diskussioner om det, der sker lige nu. Her bør vi benytte de nye muligheder, som Zoom giver,” slutter Per Clausen.

 

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com