I min artikel i Socialistisk Information, 18.2.11, med overskriften ” Analyse: Fem års mobilisering baner vejen for ny regering” er der en faktuel fejl, som oven i købet medvirker til en lidt for skråsikker analyse og konklusion.

af Michael Voss

I artiklen (kan læses her!)  argumenterer jeg for, at SF’s højredrejning ikke gav partiet fremgang, men at fremgangen kom, før Villy Søvndal begyndte med sine mest markante signaler. Et af eksemplerne var hans udtalelse om, at Hitzbu-tahir skulle ”skride ad helvede til”.
 
I artiklen påstod jeg, at denne udtalelse først faldt i sommeren 2008, flere måneder efter at SF’s fremgang var toppet. Det er ikke rigtigt.
 
Udtalelsen faldt den 20. februar 2008, og fra februar til marts steg SF i meningsmålingerne fra 15,3 til 20,1 procent! På den korte bane er der næppe tvivl om, at SF vandt nye stemmer på den udtalelse.
 
På det lange stræk er der heller ikke tvivl om – som jeg også skrev i artiklen – ”… at SF’s signaler om ansvarlighed og regeringsduelighed har spillet en rolle. Det har gjort det nemmere for mange arbejdere og andre at flytte deres stemme fra S (eller fra et borgerligt parti) til SF. Samtidig har det gjort en ikke-borgerlig regering mere realistisk.” Her kan man tilføje, at partiets skarpe brud med en solidarisk og humanistisk indvandrerpolitik også har fjernet en gruppe vælgeres barriere for at stemme på partiet.
 
Helt overordnet vil jeg fastholde, at højredrejningen ikke kan være forklaringen på SF’s fremgang.
Som jeg skrev i artiklen, var det først fra maj 2008 og fremefter, at de gik fra signaler til konkret højredrejning i politikken med f.eks. afskaffelse af topskatten, løfte om at stemme for finansloven og fælles integrationspolitik med S.
 
Det skal sammenholdes med,
  • at SF voksede fra 6 procent i 2005 til 15,3 procent i februar 2008
  • at partiet allerede i maj 2008 havde mistet halvdelen af ”Hitzbu-tahir”-fremgangen og var nede på 17,5 procent
  • og af de i december efter et halvt år med politiske udmeldinger, som trak partiet til højre, var nede på 16,3 procent
Men fejlplaceringen af Hitzbu-tahir-udtalelsen medførte ikke desto mindre, at pointen blev trukket langt mere i ørene, end den kan bære. Jeg beklager og undskylder for forvirringen.
 
26.2.11, Michael Voss
single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com