De europæiske aktionsdage er ved at blive en tradition, med tilbagevendende strejker og demonstrationer i en række lande. Sådan bliver det også i år. Men denne gang bliver aktionsdagen i forbindelse med EU-topmødet den 13 marts også synlig i Danmark med demonstrationer i Århus og København og måske flere byer. Planlægningen af dette og en række andre aktiviteter er i fuld gang.

af Ebbe Rand Jørgensen

Et åbent aktivistmøde i København den 5. februar satte en række initiativer i søen. Der var i forvejen planer om demonstrationer i København og Århus den 13. marts – i forbindelse med protesterne omkring arbejdsløshed og dagpengeforringelser. Århus Arbejdsløshedsnetværk er initiativtager til demonstrationen i Århus, og i København arbejder Solidaritet eller Frit Fald med demonstrationen. Samtidig er der initiativet med ”forårsmiddage”, som også vil indkalde til deres happenings, så det kommer til at ske samme aften.

Det nye er, at disse initiativer nu bliver tydeligt koordineret med de aktiviteter, der planlægges i andre lande i Europa i forbindelse med aktionsdagen den 13. marts. F.eks. bliver der også arrangeret dansk deltagelse i den fælles europæiske demonstration i Bruxelles den 14. marts, hvor ETUC (den europæiske faglige sammenslutning) står som indkalder.

Muligheden for at gøre det bredt og stort
”Jeg tror, det kan blive et vigtigt skridt fremad, at Danmark – for en gang skyld – går med i de europæiske protester og jeg tror faktisk, at det kan blive en ret slagkraftig aktionsdag i Danmark den 13. marts,” siger Astrid Vang Hansen til SI. Astrid deltog i mødet, som en af initiativtagerne. Hun er meget positivt overrasket over den pæne deltagelse og gode stemning på mødet. ”Min vurdering er, at netværket allerede er slagkraftigt, da der er mange gode aktivist-kræfter. Varslet er dog kort, så der skal arbejdes hurtigt, hvis det skal blive stort.”

Men også opbakning fra fagbevægelsen har betydning, omend toppen i fagbevægelsen ikke i første omgang har tænkt sig at skabe større aktivitet. LO har besluttet, at de støtter ETUC’s initiativ med de fælles europæiske aktionsdage.

En anden måde at sikre bredden på er selve formen. ”Protesterne skal have en inkluderende form, så flest muligt kan deltage i f.eks. en demonstration, men gerne med supplerende aktioner f.eks. om formiddagen.” konkluderer Astrid, på baggrund af diskussionen på mødet.

Hvad skal der ske i Danmark
Aktivistmødet besluttede følgende hovedparole: "For et Europæisk Forår! Vores solidaritet – imod deres krise".

Der blev nedsat en række arbejdsgrupper: En ad hoc gruppe (som skal lave grundlag, underparoler, mobiliseringstekst og beslutte stedet for demonstrationen i København, samt trykke materialer); en pressegruppe; en økonomisk/praktisk gruppe (som skal planlægge det konkrete program for dagen den 13. marts samt skaffe flere penge f.eks. fra fagforeninger); og en mødeorganiserings-gruppe, som skal planlægge og indkalde det næste møde i initiativet, som finder sted mandag d. 18. februar.

Alle detaljerne omkring aktiviteterne er naturligvis ikke på plads, men planerne tegner til følgende aktiviteter:
Den 13 marts vil der være demonstrationer i både København og i Århus. Muligvis kommer flere byer på banen.

I dagene inden laver Solidaritet eller Frit Fald desuden aktioner som (bl.a.) skal fungere som optakt til demonstrationen. På selve dagen vil der muligvis også være aktioner med forskellige temaer.

Efter demonstrationerne vil der om aftenen være "forårsmiddage" for arbejdsløse. Senere kører busserne til demonstrationerne i Bruxelles.

Hvad sker der i andre lande i Europa:

  • I Spanien bliver der afholdt en hel aktionsuge i forbindelse med protesterne. Der er indkaldt til strejker og demonstrationer over hele landet. Det forventes, at mindst en million mennesker vil deltage.
  • Den 13. marts har fagforeninger indkaldt til demonstrationer i Grækenland, Belgien, Holland og mange tyske byer – måske også i Frankrig.
  • I (det nordlige) Italien vil der blive lavet aktioner imod banker samme dag. Måske melder flere lande sig på banen?
  • Den 14. marts afholder ETUC (den europæiske faglige sammenslutningen) en demonstration i Bruxelles. Samme dag vil der dog også være nogle (lidt mere radikale) protester i form af en larme-demonstration så tæt som muligt på selve mødebygningen. Der kommer muligvis flere supplerende aktioner. Om aftenen har Die Linke organiseret en stor koncert i Bruxelles som opsamling på protesterne.
  • Busser fra Danmark til Bruxelles-demonstrationerne. Enhedslisten sender en bus til Bruxelles, som kører fra København den 13. omkring kl. 21. SUF sender også en bus til Bruxelles. Det er endnu ikke besluttet, om den også skal køre fra København, eller om den skal køre fra Aalborg for at samle endnu flere op. Måske bliver der indsat flere busser, hvis der er stor interesse for at deltage.

Næste åbne aktivistmøde er mandag den 18. februar kl. 19 i Støberiet, Blågårds Plads 3, København N.

single.php
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com